Båstad – onsdag

Spelet tuggar på i Båstad och det är dags att kolla på vad som hänt. Första omgången är nämligen nu färdigspelad och ointressant har det definitivt inte varit. Även om, det är svårt att slå bort känslan av spelarna i största allmänhet kanske inte håller högsta kvalité. Det är vanskligt att arrangera en liten turnering precis efter en jättestor turnering. Man ser liksom rätt tydligt att spelarna helt enkelt inte är särskilt bra.

Elias Ymer är vidare till andra omgången och där få jag väl fylla på med det jag skrev ovan. Jag såg inte hela matchen men jag såg större delen av andra set och alltså, så dålig som Altmaier var i slutet. Är det där ens tennis? Det spelade liksom ingen roll vad han gjorde. Om han fick någon slags fart på sig, då föll han bara ihop och blev så sen i tillslaget att…ja, jag vet inte vad man ska säga. Och när han inte hade tryck på sig, det var som att det var 50/50 huruvida han skulle träffa någonting överhuvudtaget. Han har varit under isen länge Altmaier men det här var ändå något utöver det vanliga. Man såg vilken panik han hade på banan. Det var faktiskt lite synd om honom. Men tur då att Ymer fick möta just honom, så vi får svenskt i andra rundan idag.

Fognini torskade i kvalet, där han tydligen slog sönder sin enda racket och var nära på att inte kunna slutföra matchen. Lät lite snurrigt det där men enligt rapport från en av våra härliga gruppmedlemmar på Facebook så ja, det var ungefär så. Han torskade mot Husler i kvalet, kom ändå in som kvalförlorare när Rinderknech drog sig ur men ny förlust i första rundan. Baez krossade honom så smått. Tiden har runnit ifrån Fognini, det går inte att säga något annat. Jag tror inte han kommer komma tillbaka.

Tillbaka kommer heller inte Wawrinka komma, men ganska bra insats från honom när han hängde med Carreno Busta vettigt. Det är väl kanske det nya normala för Wawrinka det där. Han kan åtminstone spela mot bra spelare, men han är knappast nära att besegra dem.

En som vann en match var däremot Thiem som efter enorma mängder om och men slog Ruusuvuori i ett avgörande sets tiebreak. Första vinsten på klart över ett år för Thiem. Och nej, det ser fortfarande inte bra ut. Han har tappat bort sin forehand och får inte ihop sitt spel. Sen är det ett kliv framåt för honom att slå en grussvag spelare som är rankad runt 50 i världen men det är väl just det som är problemet kanske. När det är ett steg framåt, då är det inte bra.

Husler förresten. Som slog Fognini i kvalet. Han krossade Rune i första omgången. Kul med spelare som Husler tycker jag som försöker göra något annat än alla andra. Han drar till bollen ordentligt och när det väl stämmer så blir det som den här veckan riktigt bra.

Det var väl det egentligen som jag ville säga om första omgången. Massor av mellanmjölk i övrigt men jag vet inte om så många tycker det är spännande när jag sitter och rabblar namnen på medelmåttiga argentinska grusarbetare.

Vad har vi idag då? Något kul?

Ruud kliver in i turneringen och möter Cerundolo, faktiskt en inte alldeles enkel motståndare. Cerundolo har etablerat sig fint på touren i år. Men ska så klart inte spela någon roll. Han är femma i världen nu, Ruud. Femma i världen, det är något som är rätt bra att ha i Båstad det. Tänk om det varit Tsitsipas som är fyra, Alcaraz som är sexa eller Djokovic som är sjua i världen. Då hade det nog varit mer drag runt matchen än det nu är med Ruud så att säga.

Vi har också Ymers match i andra rundan. Han möter Schwartzman och det ska vara helt omöjligt med skräll. Såg hopplöst osäker ut i sin första match Ymer och när han nu möter en bra spelare, det finns inte en chans. Frågan är bara om han förlorar eller blir krossad.

Rublev, det kanske största namnet som är med, spelar sin första match imorgon torsdag.