Kvartar i Båstad

Det såg bra ut på förhand och även om Ruud åkte ut i sin enda match innan kvartsfinal, jag tycker man haft lite tur också i Båstad i år. Spelarna som folk vill se har klarat sig även om det ofta varit med knapp marginal och därför, rätt fina matcher idag.

11:00 Cerundolo-Karatsev 1,68-2,15 Bethard

Rankade precis bredvid varandra de här två. 39 och 40 i världen. Lever man kvar lite för länge i forntiden hade man kanske trott att Karatsev var 15 och Cerundolo 100 men livet har ju onekligen sin gång. Karatsev har tappat en del, borde kanske tappat mer sett till hur under isen han varit ganska länge nu. Cerundolo tycker jag förtjänar sin rankingmässiga uppgång. Han har verkligen förbättrat sig och är nu en riktigt bra spelare. Han kan nog bli topp-30 också framöver.

Det var Cerundolo som slog ut Ruud. En väldigt svag Ruud ska sägas. Det känns som att han lite grann tappat riktningen senaste månaderna. Det där kan låta megakonstigt när man minns att han var i final i Franska öppna för bara ett par månader sen, hans största framgång hittills. Men det var kanske inte superövertygande där, han hade problem tidigt under grussäsongen och på gräset gick det som bekant inte så bra. Det började nog egentligen med det där att han började spela mycket mer aggressivt med sin forehand. Han fick inte det spelsättet att funka helt, gick tillbaka till sitt vanliga spelsätt i slutet av grussäsongen, och nu är det som att han lite grann tappat sitt spel om man frågar mig. Sjukt svår avvägning det där. Våga förbättra och ändra saker trots att man är extremt bra, men väljer man det finns det också en risk att man tillfälligt blir lite sämre. Ungefär där är Ruud nu, men han är rankad femma i världen. Han har inte jättemycket att oroa sig över.

Karatsev har slagit Gaston och Sonego. Rätt bra det också.

Här har vi Cerundolos grusnötande mot Karatsev mycket mer offensiva spel. Jag tror att Cerundolo både är bättre och att det här passar honom rätt bra. Han har trycket i slagen för att hålla Karatsev borta och rent säkerhetsmässigt är Cerundolo överlägsen.

13:00 Schwartzman-Carreno Busta 1,83-1,95 Bethard

Jämnrankade de här två. Schwartzman som alltid precis utanför de tio bästa, just nu plats 14. Carreno Busta som alltid precis innanför de 20 bästa, just nu plats 18. Finns fler likheter mellan dem faktiskt. Båda två betraktas väl egentligen som grusspelare, men båda två egentligen bäst på hardcourt. Det luriga där är väl att Svarre definitivt är bättre på hardcourt om man frågar mig, men han är den av dem som har bättre siffror på grus. Handlar väl om kvalitén på turneringarna han spelar i och för sig. Han hittar varje år ett knippe svaga grusturneringar. Han söker inte upp småturneringar på hardcourt på samma sätt. Carreno Busta kanske inte på samma sätt farlig på hardcourt, jag tycker han borde vara bäst på gräs, men tittar man siffermässigt är han helt jämn över de två underlagen.

Båda två har onekligen också sin styrka i bollandet, men kanske på lite olika sätt. Svarre vill hela tiden driva på spelet. Mycket mer kontringsspelare än Carreno Busta blir man inte. Han har väl någon slags allergi mot att själv slå till bollen.

3-1 i inbördes möten för Carreno Busta trots att Svarre oftast är den lite bättre spelaren. Jag kan förstå det. Har Svarre en spelmässig svaghet. Om man inte räknar serven som något spelmässigt då, så är det att han kanske inte har den där ultimata farten för att på ett slag slå igenom motståndaren. Han slår hårt i högt tempo, men han måste nöta ner motståndaren. Det är inget bra mot Carreno Busta. Mot Carreno Busta ska man slå stenhårt en eller två gånger när läge bjuds. Att stå och dunka på i högt men inte tillräckligt högt tempo mot honom är inget bra.

Jag tycker inte Svarre såg alltför bra ut mot Ymer i sin första match. Jag tror Carreno Busta vinner den här.

15:00 Baez-Thiem 1,50-2,55 Bethard

Baez favorit mot Thiem på grus. Hade man ju inte trott för några år sen kanske. Då var väl Baez knappt född i och för sig, så hade varit lite konstigt. Jodå, så ung är han faktiskt inte, Baez. Han är född 2000 så några år har han funnits men när Thiem var nästan bäst i världen på grus hade Baez ännu inte kommit upp på någon högre nivå.

Tittar man på den senaste tiden är det snarare revolutionerande att inte Thiem står i 3-4 gånger pengarna i den här matchen för Baez är riktigt bra, och Thiem har inte haft många rätt. Han vann den här veckan sin första match på långt över ett år.

Man ska nog inte lura sig på Thiems två matchvinster här heller skulle jag säga. Ruusuvuori var inget bra och Bautista igår också, han presterade väl lite under vad man kan förvänta sig. Men ändå, stort kliv framåt för Thiem.

Här tror jag emellertid det blir alldeles för mycket för honom. På grus är Baez kanske inte en toppspelare men inte långt därifrån och det står inte Thiem emot, inte just nu.

Baez kommer ösa på, Thiem kommer hamna på sin backhansida, och jag tror också Thiem kommer bli lite osäker av trycket han får på sig.

17:00 Rublev-Djere 1,46-2,65 Bethard

Tiderna är högst ungefärliga. Två timmar per match kan vara i överkant men det beror så klart helt på hur jämna matcherna blir och så vidare. Två timmar per tresetsmatch är oftast den bästa gissningen i alla fall men det kan diffa mycket.

Här den kanske minst intressanta matchen idag om man frågar mig men kvalitetsmässigt är det ju inga fel direkt. Rublev den högst rankade spelaren som är kvar och Djere är en riktigt bra grusspelare sett till den här nivån, 250-turnering.

Jag vet att det är mig det är fel på men jag tycker sällan Rublev imponerar. Han vinner ju sina matcher, men det ser långt ifrån alltid bra ut och matchen mot Coria igår, det var inte dåligt, men det andades inte topp-10-spelare direkt.

Djere ett lite tuffare motstånd än Coria. Inte alls olik spelstil dock. Och frågan är väl, om Rublev hade såna problem med Coria igår. Om han möter en ny spelare som bara slår tillbaka men är lite bättre idag, det kan ju bli torsk här, det hade inte varit ologiskt.