Hamburg och Gstaad

Faktiskt en ganska fin spelvecka det här. Så fin att allas får Zlatan kommer till spel. Eller hur var det. Är Mikael Ymer Zlatan? Eller är han större än Zlatan? Eller hur var det nu. Jag har förstås läst om det där i tidningarna senaste veckorna. Egentligen tycker jag det är så patetiskt att man inte ens ska säga något om det. Jag tycker någonstans att man borde låta Mikael Ymer sitta med sin egen olycka över sin egen kompletta idioti men just den här veckan blir det ju nästan för bra för att vara sant. Han ansåg sig vara för bra för att delta i Båstad. Med förklaringen att Zlatan spelar ju inte i Allsvenskan, varför skulle då Mikael Ymer spela i Båstad. Finns kanske några små nyansskillnader där. Som att Zlatan är en av världens med kända idrottsmän. Som att han vid 41 års ålder fortfarande skulle vara överlägset bäst i Allsvenskan. Eller som att Mikael Ymer inte kom in i turneringen i Båstad av egen kraft. Alltså på papperet för dålig för att vara med, men i sitt lilla huvud för bra för att vara med.

Den här veckan var det. Den här veckan spelas en av de minsta atp-turneringarna på hela året i schweiziska Gstaad. Någon bra spelare är i princip aldrig med där. Denna upplaga faktiskt ett undantag då turneringen lyckats knyta till sig två grymma affischnamn i Ruud och Berrettini, trots att det samtidigt spelas en 500-turnering i Hamburg. Men det kan ändå noteras. Gstaad är en turnering i samma kategori som Båstad. Den har ofta sämre startfält än Båstad. Och jag skulle säga att den också har lägre status än Båstad. Men Zlatan kände alltså ändå att han inte var för bra för att delta i Gstaad. Han kom in som en av de sista spelarna i turneringen men deltagandet blev kortvarigt. Zlatan är redan utslagen och vad som värre är, nu åker han ut från rankingens topp-100. En del poäng att försvara nu under sensommaren och hösten också. Finns nog en risk att Zlatan inte får vara med i US Open faktiskt. Undrar hur Zlatan ser på att spela kval till turneringar.

Man kan skoja, men det är ju egentligen bara deppigt. Det är väl ingen hemlighet direkt att jag inte tycker om Mikael Ymer. Jag tycker han verkar vara en rätt värdelös person. Men det är ändå på något vis omöjligt att inte tycka lite synd om honom. Nu är han inte jätteung längre så man kan inte skylla på det. Han är 24 år gammal och närmar sig halvtid i karriären. Men den där totala avsaknaden av rätt personer runt sig under hela starten av seniorkarriären, det är klart att det går åt skogen och som sagt, jag kan inte låta bli att tycka lite synd om honom. Han har hamnat komplett snett på alla håll och kanter och har nu blivit någon som folk skrattar åt snarare än som han nog så gärna skulle vilja, någon som folk ser upp till.

140 i världen på årsrankingen och nästa vecka inte topp-100 på atp-rankingen alltså. Zlatan får nog räkna med att spela challengers framöver.

Det var ju inte det vi skulle prata om nu. Vi skulle ju titta på veckans lottningar och vi kan väl börja i Gstaad då. Såhär ser det ut.

Det blev en kort vända för Zlatan alltså. Utslagen redan första speldagen av Delbonis som väl inte är tourens hetaste potatis kanske. Mikael Ymer har vunnit match i två olika atp-turneringar i år. Det är väl sådär kanske.

Desto bättre från Elias Ymer som kvalade sig in här genom att besegra Moutet igår i en jämn tresetare. Riktigt bra. Faktum är att Elias Ymer ligger bättre till på årsrankingen och även om han inte får många poäng för att kvala in i en turnering, ni ser ju. Hans ofelbara lottningsflyt. Paire hade ju tagit en paus och man trodde nästan att han gett upp men nu spelar han igen. Tveksamt om han är särskilt bra nu heller dock. Elias Ymer är storfavorit i den matchen som spelas idag, både om han frågar mig och om man frågar oddsen. Sen är Martinez en mycket bättre spelare än honom, men som lottning i andra rundan av en atp-turnering är han en tacksam motståndare. Elias Ymer nöter sig mot topp-100 just nu. Inte den här veckan, men med två matchvinster här kommer han ha slagläge och inte behöva mycket mer för att nå topp-100 för första gången. På årsrankingen är han 108:a vilket förstås andas om att det bara behövs något lite bättre för att han ska lyckas.

I övrigt inte lika bra som i Båstad men ändå väldigt bra med Ruud, Berrettini, Bautista, Thiem, och även några helt okej oseedade spelare. Rätt kul turnering det här i Gstaad faktiskt.

Så har vi Hamburg som ju ska vara den här veckans stora turnering. Den är väl lite bättre också skulle jag säga sett till bredden men Alcaraz och Rublev är väl inte mer än jämbördiga toppar jämfört med Ruud och Berrettini i Gstaad.

Fin turnering det här, en turnering jag gillar. Hamburg hade tidigare en masters även om det var några år sen nu. Om man skulle addera en masters på grus skulle Hamburg mycket väl kunna ta den. Centercourten andas masters snarare än 500-turnering och även i övrigt, det är en på alla sätt fin turnering det här som kanske förtjänar lite mer än 500-status.

Om startfältet så, det är väl Alcaraz man vill se. Grässäsongen stökade till det lite för honom och kom ihåg att han inte var bra heller i Franska öppna. Återstår att se om han kan komma på rätt köl här och ska man efter den här turneringen ska säga just det, att han är på rätt köl igen, så behöver han väl egentligen inte bara vinna. Han behöver krossa dem alla för att man ska känna att han riktigt är tillbaka där han var i början av sommaren.