Hur skulle man gjort då?

Det här trodde jag faktiskt inte. Laver Cup verkar ha lyckats med det omöjliga till hösten. Det var väl ingen skräll kanske att man skulle bränna på lite när eventet nu kom till London efter att ha spelats på orter som kanske inte är världens tennismässiga huvudstäder precis hittills. Men att man skulle lyckas samla Federer, Nadal, Murray, och nu också Djokovic. Det trodde jag inte på men fräsigt, får man säga. Tyvärr så blir det ju så klart inte så mycket av det. Det blir lite grann som att Sverige och Finland skulle ställas mot resten av världen i en innebandymatch. Eller om Gotland skulle ställas mot resten av världen i varpa, eller nåt sånt där. Ni förstår kanske. När man har monopol på en idrott, då blir det aldrig särskilt bra när man försöker mäta sig mot såna som inte behärskar idrotten. Det är mycket bättre att hitta ett sätt att möta sig själva istället. Nu är innebandy en jäkla tramssport, men jag gissar att den inhemska ligan drar lite mer intresse än ett mästerskap exempelvis. Man kan lugnt säga att NBA-slutspelet i basket drar mer intresse än VM i basket, och så vidare.

Det ultimata beviset på hur en sån här typ av lagmatch fungerar är Ryder Cup i golf, och det är förstås den matchen som Laver Cup försöker härma. Det är samma format, det är i princip samma namn, det är lika många speldagar, man har liksom försökt sno allt.

Var det så smart då?

Det har jag ju skrivit om många gånger, säkerligen inför varje upplaga, att det inte är. Ryder Cup har allt haft en grundbult som för tennisen var omöjlig att kopiera, och försökt ta allt annat istället. Det är bara att allt bra med Ryder Cup kommit av denna grundbult. Att man inte får något för att vara med, men att spelarna ändå vill vinna mer än något annat. Prestige, med andra ord.

Spelarna får väldigt bra betalt för att vara med i Laver Cup, det är den enda anledningen. Ingen bryr sig egentligen om hur det går. Det är en spelad vilja att vinna som man ser från spelarna. De pengar de får för att vinna enskilda matcher är marginella sett till vad de får för att vara med, i alla fall när det gäller de bra spelarna.

Kort sagt, ingen bryr sig, och då en ganska dålig idé att försöka kopiera något. När man inte kan kopiera de viktigaste bitarna.

Sen är det så att allt sånt här till slut faller. Ryder Cup har precis fallit. Det har kommit en utmanartour med mycket mer prispengar än vad det är på amerikanska PGA-touren och europeiska Europatouren. Det är de två tourerna som i praktiken möts i Ryder Cup. Nu har det kommit en ny skittour arrangerad av den saudiska staten där många av de bästa spelarna kommer spela. PGA-touren och Europatouren har reagerat med att sätta taggarna utåt och därmed kommer inte längre alla bra spelare finnas med i Ryder Cup. Om man har tur kommer kanske hälften av de bästa spelarna vara med, men hur sugna kommer de då vara? Om det inte är de två bästa lagen som möts blir det lite hockey-VM över det hela och spelarna kommer snabbt börja fråga sig varför de ska vara med, även de som får vara med. Senaste händelsen där är att Henrik Stenson som skulle varit lagkapten för det europeiska laget nu gått över till Saudiarabien nu fått sparken från posten som lagkapten. Kort sagt, må vara att Ryder Cup kanske varit världens bäst fungerande idrottsevenemang allt sammantaget. Men det krävdes inte mer än lite smutsiga saudiska pengar för att kanske inte radera ut eventet, men åtminstone förstöra det tillräckligt för att det aldrig ska bli som förr igen.

Jag gillar ju att spåna kring vad som kommer hända i framtiden och om jag får gissa tror jag att exempelvis OS också kommer få det svårt. Exakt vad som kommer hända, det kan jag inte gissa, men säg att det skulle komma någon kopia, där de som vinner får enormt mycket pengar för att vinna istället för som nu inte få en krona. Jag undrar jag hur mycket prestigen och historien då kommer betyda när folk som inte har pengar får chansen att gå över till något där de kan vinna jättestora pengar. Det är ganska lätt att slå hål på de evenemang som man kan tro ska vara omöjliga att slå hål på.

Hur blir Laver Cup nu då?

Det är klart att det är lite coolt. Federer, Nadal och Djokovic kommer sätta på sig falska personligheter för en helg och älska, beundra, och hjälpa varandra. Murray också med på ett hörn på hemmaplan. Det är klart att det är lite svindlande. De kommer möta Shapovalov, Felix, Isner, Fritz, Kyrgios, Schwartzman, såna där. Kort sagt, det är lite Sverige mot Spanien i innebandy, typ. Det är ingen match även om alla kommer jobba väldigt hårt för att framställa det som att det är just en viktig, tuff match.

Undrar hur det blir med Alcaraz förresten. Tänk om man hade fått med honom också. Han borde ju tycka det vore lite kul att hänga med gubbarna en helg kan man tycka.

Gjorde man då rätt? Borde man försökt kopiera Ryder Cup?

Jag tycker nej. Eftersom det inte var möjligt.

Vad skulle man gjort?

Väldigt närbesläktat med mina tankar om atp-touren som jag skrev om häromdagen. Där man måste försöka hitta ett sätt där spelarna i de mindre turneringarna ska spela om pengarna snarare än att få dem för att vara med.

Federer, Djokovic, Nadal och Murray.

Tänk det här.

Fyra lag.

Fixa dina egna spelare. Inget system där man turas om att välja. Ingen pool med spelare att välja bland. De där fyra har varsitt lag. De får välja två eller kanske tre spelare att ta med sig till eventet. Inga begränsningar. Murray får välja drottningen om han så vill. Djokovic som inte har några kompisar kan välja att ta med sonen och frugan. Krajinovic kanske skulle följa med också. Nadal skulle så klart ta med sig sin spanska armada. Och Federer…ja, inte vet jag. Han skulle väl kanske bara välja sina kompisar först, och att de andra sen fick resten att välja på.

Tänk er det eventet. Fyra lag. Kanske ett gruppspel följt av en final. Inga pengar till någon för att vara med. Om man tittar på vad Laver Cup spenderar nu kanske det skulle vara realistiskt att ge lagkaptenen som vinner 50 miljoner. Övriga vinnande lagmedlemmar skulle kunna dela på 50 miljoner kanske. Tror man definitivt skulle kunna ha råd med det, och det är då tillräckligt för att alla skulel se detta som en av årets viktigaste veckor. Och det skulle bli helt vansinnigt intressant, inte minst inför när man skulle spåna på vilka spelare som lagkaptenerna skulle välja.

Kommer det där hända? Nepp.

Varför kommer det inte hända?

För att alla är värdelösa. Det finns inga som helst hinder för det.