Finalsnack

Det finns väl lite att säga om dagens finaler ändå tycker jag.

Först ut var det finalen i Gstaad. Lite märklig match egentligen som Ruud till slut vann utan större strid, trots att Berrettini om man frågar mig i princip hade avgjort matchen en stund tidigare.

Turneringens två bästa spelare i final. Bra. Jag tänkte på det när jag satte på matchen i förmiddags. Jag skrev ju om det där tidigare i veckan, om allt som är fel med atp-touren och de små turneringarna. Men när de bästa spelarna går till final såhär, då blir det ju något. Problemet är att det väldigt sällan blir så då de bra spelarnas fokus sällan är särskilt bra i små turneringar. Men här Ruud, som oftast har rätt bra fokus kan man ju säga, och Berrettini, superproffsig. På tal om detta förresten. Båda två drog sig ur turneringen i Kitzbuhl direkt efter dagens final. Skapligt dråpslag för den turneringen. Bra final i alla fall. Jag tycker egentligen att Berrettini imponerade mest. Han var rätt mycket bättre än Ruud i nästan två set men när Ruud aningen orättvist vann andra, jag ska inte säga att Berrettini sket i det men kanske inte jättelångt därifrån. Han blev lite väl nedslagen. Jag tycker egentligen Ruud imponerar rätt måttligt just nu men det är svårt att komma ifrån hur sjukt bra han är på att få med sig turneringar. Han ger inte bort så mycket så att säga. Berrettini, jag tycker han impoenrar hur mycket som helst just nu. Han kom tillbaka till grässäsongen och vann alla sina matcher där, två turneringar. Nu över till grus, visserligen grus med riktigt bra förutsättningar för honom med hög höjd men typ lika bra nu. Även om han inte är där rankingmässigt just nu tycker jag Berrettini känns bombsäker på topp-10. Kanske ännu säkrare än Ruud egentligen skulle jag säga och då är Ruud ändå sexa på rankingen nu, Berrettini 14:e. Hårda bud att tappa en plats på rankingen när man vinner en turnering men just det händer Ruud till imorgon.

För Alcaraz är nu femma i världen, trots torsk i dagens final i Hamburg mot Musetti. Första titeln för Musetti och 500 poäng för honom. I en tid då det känns som han sladdar rätt ordentligt, bortsett då från de senaste veckorna. Det här behövde han, Musetti, och nu borde han väl kunna bygga på det här för jag tycker han har underpresterat senaste året. Han har varit nere och sladdat en bra bit utanför topp-50. Det ska han inte göra. Nu blir han nästan topp-30. Jag tycker nog inte han bevisat att han är så bra ännu, men han borde liksom hitta ett snäpp upp snart. Han har haft ett drygt år då han inte blivit bättre. Ovanligt när man är 20 år gamla men det lär ju bli en ketchupeffekt snart. Borde bli. Den här veckan var han riktigt bra. Om det var sådär superspektakulärt vet jag egentligen inte. Han hade en rätt bra lottning och jag kommer komma till hur han vann dagens final men att vinna en 500-turnering, det är inte dåligt det. Visserligen en rätt svag 500-turnering. Startfältet i 250-turneringen i Gstaad var i princip lika starkt. Men en enorm framgång för honom så klart och kanske kan han få lite fart på grejerna nu.

Alcaraz? Det är inte bra nu. Jag förstår att det låter väldigt orättvist. Han gick till final i en 500-turnering. Han släppte två gem till Khachanov, han slog Molcan enkelt, han slog Krajinovic i raka set. Men också två plattmatcher. Avgörande sets tiebreak i första rundan mot Kuhn. Det är liksom så dåligt att det inte ska hända. Och dagens insats i finalen, under all kritik sett till den nivå jag förväntar mig från honom.

Det skulle vara lite intressant att veta faktiskt om han just nu jobbar på saker som gör att hans spel påverkas negativt. Han känns som en spelare och person som kommer vägra sluta utvecklas även om det under en tid påverkar honom negativt. Exakt vad det skulle vara går inte att se, men det skulle kunna vara så. Eller så är det så att han bara inte får ihop det just nu. Han kan så mycket, och när det klaffar, då blir det nästan perfekt, men när man kan så mycket ligger det också nära till hans att det lätt kan tjorva till sig lite när en eller flera bitar inte funkar och just så kändes det den här veckan. Kapaciteten är enormt hög, men det är rätt hög svårighetsgrad och det är lätt hänt att det blir för mycket att välja på för honom och för många misstag.

Man ska inte lura sig på siffrorna i dagens final. Att Musetti inte vann matchen i andra set är kanske inte obegripligt men väl högst anmärkningsvärt. Var det fem matchbollar han hade? Något sånt. Och spelmässigt var Alcaraz inte ens särskilt nära. Men han har verkligen det där italienska, Musetti. Får man säga så? Kanske inte. Men det är mycket känslor, och när han väl blir nervös, han blir verkligen så sjukt nervös och framför allt visar han det så löjligt tydligt. Han börjar göra allt, alla sina rörelser i slow motion för att visa hur lugn han är, men vem genomskådar inte det där. Gummiarm är ju ett erkänt uttryck i tennis. Musettis arm, framför allt i hans forehand, förvandlas till något som snarare kan liknas till någon slags gelé när det hettar till. Tänk er Paires forehand typ. Ingen har så dålig forehandsteknik som Paire, men Musettis forehandsteknik är dålig, och därför står den emot nervositet sämre. Superstarkt gjort att till slut vinna matchen ändå av Musetti men att Alcaraz inte kunde mäkta med att prestera lite bättre i tredje set än han gjorde, inte imponerande, inte överhuvudtaget.

Alcaraz kommer bli världens bästa spelare. Inget snack om den saken. Men när jag såg honom spela i våras trodde jag att han nu redan skulle vara det. Det är han inte. Han är däruppe, men han har antingen tappat formen eller så är det någonting spelmässigt som stökar för honom. Ett litet minimalt hack på stegen mot den absoluta toppen. Det dröjer väl några månader till bara.

Musetti? Jag satt och tänkte på det under matchen. Jag har sett honom som lite avdankad den senaste säsongen. Som att han känts lite trött, att det inte händer något, och att han var allmänt bättre förr. Han har nyss fyllt 20 år. Det finns nog vissa möjligheter där också.