Inför veckans turneringar

Nya turneringar. Alltid nya turneringar. Möjligen inte de bästa turneringarna, men det är något sjukt fint med tennis ändå. Att det faktiskt aldrig tar slut. Nästan i alla fall. Vinteruppehållet, det kan diskuteras. Jag har diskuterat det många gånger. Det borde inte vara där. Men 11 månader om året, då är det alltid tennis.

Kitzbuhl

Här blev det hela havet stormar igår när när Ruud och Berrettini, de som skulle varit toppseedade här precis som i Gstaad förra veckan, drog sig ur direkt efter finalen i Gstaad. Lottningen var redan gjort, men när sånt här händer innan första matchen spelats så görs lottningen om för att det inte ska bli alldeles för knasigt.

Nu är istället Bautista högst seedad, Karatsev näst högst seedad, sen Ramos och sen Griekspoor. Garanterat inte den rankingmässigt svagaste 250-turneringen som spelats men kvalitetsmässigt, då är det verkligen inget bra det här. Det skiljer inte mycket kan man säga mellan högst rankade Bautista och lägst rankade Hanfmann. Hanfmann förresten specialist på den här typen av tennis på hög höjd. Han har definitivt chans att vinna liksom i princip alla andra.

Det är väl det man kan säga. Det är jämnt. Mycket mer än så är det inte. Eller jo, ska vi nämna Thiem också? Klart förbättrad förra veckan. Nu hemmaplan. Och högst beskedligt motstånd. Det kanske är här han slutligen får upp farten.

Umag

Vi får väl se om Alcaraz kommer till start här i Umag men varför inte. Han såg ju inte sliten ut i alla fall i finalen igår tycker jag. Musetti som vann igår ska också hit. Samma sak där. Vi får väl se om han åker hit.

Klart högre nivå här. Alcaraz så klart, Sinner en bra spelare att ha med i en 250, Baez, Ymer…okej då, jag skojade. Ymer kanske inte är affischnamnet riktigt. Oerhörd tur har han i alla fall, Ymer. Inte med lottningen här kanske. Jag vet inte vem han skulle fått möta för att ha någon betydande chans. Men häromdagen stod det klart att han kom in i US Open som absolut sista spelare. Lär komma några avhopp så med några platsers marginal är han nog i praktiken med men ändå, det är svårt att påstå att han gjort sig förtjänt av den platsen. Munar som motstånd här. Ingen dålig lottning egentligen men jag tror han kommer vara helt chanslös, Ymer. Han håller inte för spel på atp-touren just nu.

Alcaraz mot resten i Umag, om han kommer till start så klart. Han vann sin första titel här förra säsongen, faktiskt hans enda 250-titel hittills. Det är inga dåliga titlar han har i år direkt. Femhundringar i Rio och Barcelona och tusingar i Miami och Madrid.

Atlanta

Innan kvalarna placerades in här var det tre spelare som inte kom från USA eller Australien i startfältet och då saknas det ändå några av de bästa amerikanerna. Kanske de två bästa amerikanerna just nu till och med, Fritz och Cressy är inte med.

Vad tittar vi på här då? Inte mycket om man ska vara riktigt ärlig. Startfältet är knappast jättelockande men det som lockar är väl att detta är starten på den sista stora grejen den här säsongen, den amerikanska hardcourtsäsongen. Och rent nivåmässigt är väl detta egentligen veckans bästa turnering skulle jag säga. Bredden på toppen är rätt bra.