Inför dagens finaler

Bautista vann igår i Kitzbuhl, en turnering som faktiskt blev lite pannkaka. Hemmaspelaren Misolic som är relativt färsk på challengertouren gick till final under en vecka där det hade en rackarns tendens att regna på eftermiddagarna så matcherna hela tiden blev framflyttade, ofta mitt i matcherna vilket gjorde det sjukt stökigt. Misolic spelade till exempel semifinalens avgörande sets tiebreak mot Hanfmann först igår, innan finalen. Så ska det förstås inte vara. Varför det alltid är söndagsfinal i Kitzbuhl, det vet man inte, och nu säger jag emot mig själv lite grann här. En del av anledningen till att spelschemat blev stökigt är förstås att turneringen spelades över sex och inte sju dagar. Men rent generellt, sex speldagar är det optimala för en atp-turnering med 32- eller som här 28-lottning. Med sju dagar blir det lite för utspritt.

Misolic upp 69 platser på rankingen av det där, nu rankad 136, precis efter Zeppieri som var i semi i Umag och själv klättrar 33 placeringar. Veckans största klättrare det där bredvid varandra. Trea på klättrarlistan för veckan, Thiem som går upp 27 placering till plats 172. Känns nog stort för honom. Svenskarna? På tal om ranking. Mikael Ymer fortsätter sjunka som en sten, nu 115. Elias Ymer 124. 45 poäng skiljer nu mellan dem. Det ligger väl nära till hands att Elias snart tar över som landets bästa spelare igen.

Idag två nya finaler. Ikväll närmare bestämt. Dessa.

Umag

20:00 Alcaraz-Sinner 1,60-2,30 Bethard

På tal om ranking, Alcaraz blir fyra i världen på måndag. Det är väl inte orimligt alls. Det orimliga är att Medvedev och Zverev är helt överlägsna i toppen av rankingen trots att de egentligen inte ens är i närheten. Går man på poäng inspelade i år, och då är vi nu alltså inne i augusti när nästa turnering startar, så har de 2700 respektive 2500 poäng. Det är inget men är världsetta på såhär års kan jag säga. Nadal har 5600 poäng inspelade i år, men är långt ifrån på atp-rankingen. Alcaraz, Tsitsipas och Ruud är alla också långt före ryssarna i år, men inte nära på atp-rankingen. Rankingen är trasig, så mycket kan man väl säga. Den bästa spelaren i världen, Djokovic, är sexa på atp-rankingen, han gick upp ett snäpp där den här veckan utan att spela. Och 10:a på årsrankingen, trots en slam och en masterstitel i år. Trist att ha 1970 rankingpoäng under året när man bland annat vunnit en slam som ger 2000 poäng. Tänk att det kunde gå såhär fel med det rankingsystem som fram till pandemin kändes som det bäst fungerande av alla idrotter.

Alcaraz ligger väldigt bra till faktiskt för att vara världsetta vid årets slut. Det kan ni ju klura på, ni som fläker ut er i vår älskade facebookgrupp Tennisen om att han ännu inte är nära. Om jag fick avgöra nu skulle jag till och med säga att han är rätt klar favorit till att vara världsetta vid årets slut. De flesta gamla poäng ska väl försvinna i september, så då kommer nutiden äntligen få genomslag. Det är bara Tsitsipas som i någon mån stör Alcaraz bakifrån poängmässigt och tusen poäng upp till Nadal, Nadal kommer ju liksom inte spela jättemånga fler turneringar i år, som alltid. Medvedev och Zverev behöver plocka in minst 2000 poäng på Alcaraz härifrån och in för att gå om honom. Det kommer de inte klara. Så det är 2022 års troliga världsetta som spelar final ikväll.

Men som en världsetta spelar han ju inte direkt just nu. På tal om Tennisen på facebook. Väldigt relevant påminnelse där tidigare i veckan från en medlem. Frågan är hur mycket ALcaraz egentligen missgynnas av underlagen nu under sommaren. Jag tror riktigt mycket. Det var precis i slutet av hardcourtsäsongen som det kändes som att han nog kanske var bäst i världen redan. Sen kom grussäsongen där han visserligen vann i Madrid, men det blandades också med att man hela tiden kände att grus nog inte gynnar honom, inte än så länge i alla fall. Gräset på det, vi kan väl bara säga att gräs, det gynnar honom inte. Nu har han ju så klart en bra grussäsong bakom sig med titlar i Barcelona och Madrid, kvart i Franska, final i Hamburg, och eventuellt titel här i Umag. Man blir inte vinnare av grussäsongen på de där resultaten men det är väl årets näst bästa grusspelare som brukar ha såna där resultat någonting. Ibland kan nog till och med den bästa grusspelaren ha de där resultaten förutsatt att de andra turneringarna sprids ut på flera vinnare. Ingen tokig grussäsong men jag tycker man ska ha med sig det, jag tror att han än så länge är en hardcourtspecialist.

Den här veckan, sådär. Överlägsna segrar i början mot jättesvagt motstånd. Sen en tresetare mot Zeppieri igår, det är inget bra. Igår stukade han också foten, det såg inget bra ut alls, så vi får se hur det påverkar idag.

På tal om jättesvagt motstånd. Sinner har inte haft något motstånd alls. Munar, Carballes Baena, Agamenone. Den vägen för en final på atp-nivå. Det är inte normalt.

Vi minns matchen mellan de här två i Wimbledon. Sinner överlägsen där. Alcaraz hade trots det en vändning på gång, men det hade varit orättvist. Nu grus, kanske Sinners bästa underlag, knappast Alcaraz bästa, men ändå jättestor fördel Alcaraz jämfört med matchen i Wimbledon så klart.

Är Alcaraz fräsch och spelar hyfsat, då är han helt överlägsen Sinner på grus men vi får väl se hur det ligger till med den saken ikväll. Väldigt kvalitativ final för att vara i en 250-turnering i alla fall. Det är inte Bautista Misolic som i Kitzbuhl direkt. Mycket snack om ranking idag. Matchen är viktigast för Sinner på den punkten. Även vid förlust cementerar han sig lite på topp-10 med det här resultatet men vinnar han så har han bra hugg på både Felix och Rublev som är nia och åtta. Han ska väl vara åtta i världen, Sinner, tycker ni inte det? Jag tycker det. Det finns just nu nio solklara topp-10-spelare och där tycker jag Sinner och Rublev ingår som de två sista. Sen kommer resten, kanske med Felix i spetsen, men han är inte direkt en självklar topp-10-spelare.

Atlanta

23:00 De Minaur-Brooksby 2,00-1,83 Bethard

Kommer ni ihåg för ett par veckor sen när jag skrev någonting om hur komplett värdelös Brooksby varit hela sommaren och om hur fascinerande det är att nästan alla amerikaner verkligen inte kan spela utanför Nordamerika? Jodå. Brooksby som inte överhuvudtaget träffat bollen varken på grus eller gräs under sommaren är nu direkt het igen när det spelas hemma i USA.

Toppspelaren i den här turneringen var Kyrgios men han kom inte till start på grund av en knäskada. Högst troligt rent trams, som allt som har med honom att göra. Han sa när han kastade in handduken att han kanske skulle kunna spela dubbel och det har han gjort. Han och Kokkinakis är fortfarande kvar där. Deras semifinal mot Ram/Sock bröts efter två gem igår på grund av regn. Hyfsad match det där. Ram är världsetta i dubbel och Kyrgios och Sock är nog världens två bästa dubbelspelare individuellt sett. Kokkinakis inte så tokig han heller. Kyrgios och Sock ska förresten spela tillsammans nästa vecka i Washington. De brukar dock inte få till det fullt ut. Det är som att det blir för bra, för mycket kvalité, så får de inte riktigt till det i alla fall. De borde dock rimligen vara helt oslagbara tillsammans.

De Minaur-Brooksby, det kittlar väl inte sådär vansinnigt kanske. Brooksby har chansen på sin första titel. De Minaur har redan vunnit fem. De Minaur närmar sig äntligen topp-20 igen där han tveklöst hör hemma, särskilt med seger ikväll. Brooksby närmar sig topp-30 både vid förlust och vinst men än mer vid vinst givetvis.

Rätt intressant match att spåna kring rent taktiskt faktiskt. Brooksby är väl den som spelar mest konstigt av alla spelare på atp-touren. Han gör ingenting som är normalt. Det mot De Minaurs extrema noggrannhet och kontrande. Så, ska Brooksby stå och vara konstig, och De Minaur ska kontra på bollar som inte har mycket till tryck i sig. Det kan nog bli aningen knepigt. Men knepigt är ju alltid intressant.