Inför Ymer-Karatsev

Det är lite som att trycka på en knapp nästan för min del. Ologiskt. Det är ju sommaren som är tennisens högtid. Sommaren och den europeiska säsongen med Franska öppna och Wimbledon som höjdpunkter. Men trots det, det är alltid den här veckan eller nästa som mitt intresse kopplas på det där lilla extra. När jag liksom verkligen ser till så jag kan följa matcherna under kvällarna. Kanske är det just tiderna. Dagtennis i all ära, men på sommaren är det mycket som stör. När matcherna istället som här i Washington startar klockan 18 svensk tid, då är det perfekt. Och någonstans så. Jag säger alltid att gräs är mitt favoritunderlag och att jag håller grus framför hardcourt. Men jag vetefan. Det är svårt att komma runt att hardcourt är det mest passande underlaget för tennis. Jag tror det mest handlar om att det spelas så mycket tennis på hardcourt att man uppskattar de andra underlagen lite extra. Men egentligen, hardcourt är ju liksom bäst.

Ikväll har vi svenskt i elden på bästa tid. Som ni kanske vet kommer kanske inte jag sitta med hejarklacksuniformen men visst är det alltid ändå lite intressant med Mikael Ymer. Så vi kan väl försnacka hans match mot Karatsev lite grann.

18:00 Karatsev-Ymer 1,62-2,25 Bethard

Osäker på om Eurosport lyckas sända den här. Det brukar ju vara det där problemet med deras sändningar är likadana i många olika europeiska länder. När det går på Eurosport 2 brukar de kunna styra det mot den svenska marknaden men inte på Eurosport 1, som är den kanal som sänder ikväll. Så risk att man får lita till streams om man ska se den här matchen. TennisTV sänder givetvis.

Oddset på Ymer har sjunkit lite grann. 2,40 igår var riktigt bra. Nu 2,25, fortfarande bra skulle jag säga, men givetvis lite sämre än igår.

Karatsevs första match i turneringen. Han kommer direkt från spel på grus medan Ymer vilat mycket inför den här matchen och dessutom fick spela in sig mot Murray i förrgår. Rejäl fördel Ymer där skulle jag säga.

Väntad matchbild då? Karatsev är en enkelspårig spelare. En mycket kapabel spelare, men enkelspårig. Hans grej är att han har mer tryck i slagen och placerar dem lite tuffare än genomsnittet. Kort sagt, högre svårighetsgrad än de flesta, särskilt jämfört med de spelare som håller ungefär samma nivå som honom. Jag skulle säga att detta är en drömspelstil för Ymer att möta. Nu är det visserligen så att Ymers spelstil, om jag får avgöra, passar rätt bra mot ganska många spelare som är bättre än honom. Kanske lite sämre mot många spelare som är lite sämre än honom. Kort sagt, han är utsatt mot svagt motstånd numera, men hans spelstil ger honom möjlighet att slå många bättre spelare.

I det här fallet, han kan ju försvara sig, Ymer. Han är noggrann och när han får tryck på sig är han duktig på att mota tillbaka utan att ge motståndaren alltför bra lägen. Att då möta Karatsevs hårda malande, Ymer tackar och tar emot skulle jag säga. Sen ska man definitivt lägga till att om Karatsev har en bra dag. Då är han en av världens 30 bästa spelare och har ett spel för att slå igenom åtminstone nästan vem som helst. Har han en sån dag, då blir Ymer krossad. Men han har inte haft många såna dagar i år, Karatsev. Han är ofta rätt osäker, han vill inte behöva slå till bollen fler gånger än nödvändigt, och just där blir det intressant för Ymer. I princip allt i den här matchen handlar för Ymers del om att få Karatsev att hela tiden behöva slå till bollen en gång till för att vinna poängen. För det är rätt enkel matematik det där. Alla Karatsevs tillslag är mer eller mindre osäkra. Behöver han slå för många, då missar han. Det där kan låta korkat. Så är det givetvis för alla spelare. Behöver man slå fler gånger så är det större risk att man missar men Karatsev extra mycket så. Han chansar inte, men han har risk i nästan varje slag, och behöver han slå en gång extra hela tiden, då blir det riktigt jobbigt för honom.

Karatsev är bättre än Ymer, inget snack om den saken. Men kombinationen av att jag tror detta passar Ymer väldigt bra och att han kommer in till den här matchen med lite bättre förutsättningar. Jättechans för honom att vinna ikväll skulle jag säga.