Inför Ymer-Ruusuvuori

Vilken tur att vi fått något att prata om den här veckan ändå. Absolut en rätt fin turnering i Washington, men kanske inget man för- och eftersnackar varje dag. Nu dock, nu har vi ju Mikael Ymer att prata om och vilken möjlighet han får här. Vi snackar alltså chansen att ta sig till kvarten i en 500-turnering. Fullt i nivå med hans största framgångar hittills under karriären om han skulle lyckas skulle jag säga.

18:00 Ymer-Ruusuvuori 3,15-1,34 Bethard

Jättefint odds på Ymer idag igen. Fullt i nivå med hur bra odds det var på honom igår mot Karatsev. Idag är han inte favorit, men ni ser ju, över 3 gånger pengarna här på Bethard. Alldeles för högt. Så om man spelar och vill ha lite spänning på den här matchen kan man väl definitivt placera en slant där.

2-0 Ruusuvuori i inbördes möten. Jämna matcher visserligen men ändå, två vinster under förra året för Finland och en av dem på grus i Båstad, en match där Ymer var klar favorit. Grus är ett dåligt underlag för Ruusuvuori. Matcherna spelades under perioder då Ymer var rätt bra också. De var rätt jämna när de matcherna spelades. Nu är Ruusuvuori topp-50 i världen. Ymer är inte tiopp-100. Så om han förlorade vid de där två tillfällena, då finns det en rimlighet i att han förlorar idag också, Ymer.

Ruusuvuori slog Hurkacz igår. Det är en fin seger det. En för dagen svag Hurkacz, men vi snackar ändå en topp-15-spelare, så visst är det en väldigt bra vinst om man tänker på vilken nivå Ymer befinner sig på. Slår man Hurkacz, då kan man ganska lätt tänka att man kanske inte ska förlora mot Ymer.

Ska vi ta en grej till som talar mot svensk seger kanske? Vi får göra det.

Det är inget konstigt riktigt att Ruusuvuori har 2-0 i inbördes möten. Man kan backa upp det med att detta är en spelstil som Ymer kanske inte riktigt trivs mot. Jag vet att jag väldigt ofta brukar skriva att det passar Ymer bra att möta spelare. Så är det. Han representerar en spelstil som man som klar favorit helst inte möter då man måste upp på sin nivå för att slå honom. Det räcker inte att ställa in skorna som det ärligt talat ofta gör för vettiga atp-spelare som möter spelare som inte är topp-100. Men för Ruusuvuoris del är det här ganska behagligt. Han har inga problem alls med att behöva slå en gång extra på bollen. Han gillar att föra spelet, men jämför man honom exempelvis med Karatsev som Ymer mötte igår så har inte Ruusuvuori någon panik att avgöra bollarna. Han är ganska säker i sitt drivande spel. Han håller ett bra tryck utan att ha någon större risk i sina slag så länge han inte har press på sig. Kort sagt, han kommer kunna driva runt Ymer utan alltför stor felprocent och då blir det ju jobbigt för Ymer till slut, om motståndaren inte missar.

Så det är kört, eller?

Definitivt inte.

Ymer är inte topp-100 nu. Ruusuvuori är topp-50. Det är sant, men man ska också säga att absolut, Ruusuvuori är bra, men mycket mer än en topp-50-spelare är han inte. Han är högst mänsklig och jag hade inte protesterat om han varit rankad 60-70 någonting istället. Ymer har haft ett dåligt år och fallit på rankingen, men han har haft just ett dåligt år spelmässigt. Den här veckan tycker jag han sett bra ut och när han är bra, då har han tidigare visat att han är en spelare för atp-touren. Det är inte avlägset att Ymer skulle kunna vara 60-70 i världen någonting om han hittade den nivå han hållit den här veckan.

Med andra ord, det skiljer inte jättemycket mellan dem på något sätt.

Ruusuvuori är favorit. Han slog Hurkacz igår, det andas form. Det ska passa honom rätt bra. Och han är bättre än Ymer. Men ganska tunna grejer ändå, och vi snackar här alltså åttondelsfinal i en 500-turnering med 48-lottning. Att få ett enklare motstånd än båda dessa har idag, det är inte ofta man får det. Så supermöjlighet för båda två men mest av allt för Ymer så klart. Högst ovanligt att man inte behöver slå en bättre spelare än han behöver göra här för att gå till kvarten i en femhundring.

Matchen är först ut i Washington, precis som det var igår för Ymer. 18:00 svensk tid med andra ord.