Inför måndagens Montreal

Det är ju en sån här 56-lottning, Montreal. Inte så illa som 48-lottningar, men ett gäng, närmare bestämt de åtta högst seedade spelarna, står över den första omgången. Varför man gör så, det är så klart komplett idiotiskt och kan inte förklaras med något annat än att de bästa spelarna bestämmer, och de vill ha det så. Men självklart, åtta matcher till i första omgången, det hade varit noll problem för arrangören att hantera och att kunna ha de bästa spelarna på banan en gång mer, det hade ju alla velat. Men nu är det som det är. Atp en pajasorganisation, och så vidare. Svindlande faktiskt att tänka på vad som hade hänt om någon utmanat Atp likt Liv gjort med Pga-touren. Pga-touren har om man frågar mig varit en av de bäst fungerande organisationerna inom all idrott. Jag ska inte säga att Liv slagit Pga i spillror, men de har i alla fall lyckats stöka till det något alldeles jäkligt. Om någon skulle göra detsamma med Atp så skulle Atp helt ärligt falla ihop till ruiner med tanke på att man är så enormt mycket svagare än Pga. Så man kan ju hoppas att ingen oljeshejk gillar tennis, så att säga.

Därför, inte de absolut bästa matcherna idag måndag kanske men det blir kul ändå. Det är masterstennis igen för första gången sen 15:e maj då turneringen i Rom avslutades.

Det är samtliga dagens matcher det där på ett bräde. Med odds härifrån Bethard givetvis. Har ni pengar som ni har råd att förlora och tycker om att satsa slantar på tennis ska ni givetvis göra det här då det stärker den här bloggens ställning och självklart, vi vill väl leka med det här ett tag till? Jag vill det i alla fall.

Wawrinka, vad vill han egentligen? Han kan i alla fall inte ha någon tro på att ta sig tillbaka till något som är nära där han en gång var. Han kanske kan bli någon slags medelmåttig atp-spelare, men hur kul kan det vara när man vunnit slams? Man ska aldrig se ner på någon som vill spela tennis. Om Wawrinka säger att han fortsätter spela för att han bara älskar att spela, då skulle jag se upp till snarare än ner på honom. Men det känns ju som att han har någon slags idé om att han ska bli bra igen och det känns kanske mindre charmigt på något vis för jag skulle säga att det är helt kört för honom. Kolla bara på oddsen. Han anses chanslös mot en av de spelare som kom in absolut sist i den här turneringen. Det tror jag också är verkligheten. Jag tror inte han kommer vara ens i närheten mot Ruusuvuori.

Bamsestora kliv framåt för Cerundolo under sommaren. Han är inte alls oduglig på hardcourt heller även om grus är hans överlägsna underlag. Har han blivit så bra att han ska hota Khachanov på hardcourt? Det tycker jag inte, men Khachanov sviker alldeles för ofta och att möta en säker bollare som Cerundolo är inte alltid mysigt för honom.

Molcan-McDonald i en liten smurfkamp där ingen servar något vidare men båda är jätteduktiga när bollen är i spel. Molcan den för mig mer talangfulla av dem och han är inte dålig på hardcourt alls, men McDonald spelar i mycket högt tempo och det passar inte Molcan. Tror McDonald vinner den.

Bublik-Brooksby. Två, låt mig säga…mindre trevliga nissar. Brooksby känns lite som att han nästan försöker bli osams med folk. Det finns inte mycket att gilla med personen där, desto mer att gilla med hans sätt att spela. Bublik, där finns det verkligen ingenting att gilla. Återstår att se om de är två såna där filurer som finner varandra. Rune och Paire var bästisar efter sin match för nån vecka sen. Ofta det blir sådär, folk som ingen tycker om går ihop med varandra fast de kanske inte borde. Återstår att se om det blir såhär här också. Annars skulle det faktiskt kunna bli en riktig hatmatch och det är ju ofta rätt sevärt. Borde passa Bublik rätt bra detta, Brooksby mindre bra. Brooksby lever högt på att allt är konstigt och att motståndaren inte får någon rytm. Bublik vill inte ha någon rytm utan vill att allt ska vara konstigt han också. Bublik har en av de absolut bästa servarna. Brooksby har ingen serve. Lite spännande odds på Bublik där tycker jag.

Fritz känns rackarns stabil nu för tiden. Jag skulle säga att han är ganska mycket bättre än Murray. Rätt bra odds där också. Tror Fritz kommer vara bäst i både spelet och servekolumnen och då förlorar man ju sällan matcher.

Draper har etablerat sig riktigt bra tycker jag och trots att han knappt spelat på atp-touren känns han som en rätt bra atp-spelare. Mycket kraft, Draper. Inget bra för Gaston som kommer fladdra iväg där.

Franska mästerskapen, Mannarino-Rinderknech. Monfils är visserligen med i den här turneringen men frågan är hur länge han kommer köra på. Gasquet är väldigt gammal, Tsonga har lagt av, Humbert sladdar, det är inget bra för fransmännen nu för tiden. Det här är bland det bättre de har. Så var det inte för några år sen. Rinderknech har riktigt svag form. Annars tycker jag han är ett klart snäpp bättre än Mannarino men Mannarino har formen och jag tror Rinderknech kommer vara för osäker i bollandet just idag.

Hemmaplan för Shapovalov. Kanadensarna är ofta väldigt starka på hemmaplan. Hemmaplan är väl i princip det enda som talar för honom dock. Formen är usel medan De Minaur är riktigt bra för närvarande, klart bättre än Shapovalov som det känns. För övrigt en sån där match där man kan bestämma själv vem man ska tycka att det passar. Antingen tänker man att Shapovalov har all kraft i världen för att slå igenom De Minaur eller så tänker man att det är lite av en dröm för De Minaur att möta någon som är så sjukt osäker. Jag väger lite åt det senare. Om Shapovalov har en riktigt bra dag kan inte De Minaur göra mycket men hur många såna dagar har Shapovalov? En normal dag är det snarare så att De Minaur bara kan springa omkring och vänta in missarna när Shapovalov skjuter från höften. Men som sagt, håll koll på hemmaplanen. Betyder alltid mycket här i Kanada.

Giron gjorde ett bra kval. Bautista bjuder alltid in till bollande. Giron är en bra bollare. Men Bautistas form är rätt bra nu igen och han ska vara ett nummer för bra i det spel som kommer bli.

Schwartzman, där sladdas det. Inte ens favorit på oddsen mot Davidovich på hardcourt. Känns ovärdigt. Och helt fel om man frågar mig. Visst är Schwartzmans form dålig och Davidovich är en bra atp-spelare numera, men det skiljer i nivå mellan dem och man ska ha med sig ett par saker in till den här matchen. Schwartzmans siffror när det gäller underlagen ljuger. Det ser där ut som att han är bättre på grus än han är på hardcourt men det är fel. Skillnaden är nämligen att på grus spelar han många små skitturneringar. På hardcourt spelar han nästan bara stora turneringar. Lättare att samla matchvinster på grus alltså. Nu kommer han tillbaka på hardcourt och jag tror att formen kan svänga efter några veckors vila. Dessutom, 3-0 i inbördes möten ska man inte lägga för stor vikt vid. Matcherna spelades innan Davidovich blev att räkna med på samma sätt som han är nu. Men det här är en dröm för Svarre spelstilsmässigt. Davidovich spelar i alldeles lagom tempo för att Svarre ska få göra precis det han vill, stå och pressa och pressa och pressa tills motståndaren inte riktigt tål det. Jag tror Svarre vinner matchen.

Och så Rune mot Fognini. Undrar hur de kommer överens. Spännande.