Montreal – torsdag

Vilken match han gjorde, Kyrgios.

Man ska inte ta i alldeles från tårna och kalla det för en överkörning men man lär samtidigt säga som det var. Det var inget snack om vem som var den bästa spelaren igår kväll. Det var Kyrgios, och Medvedev, han är ju världsetta. Lite av ett skämt till sådan visserligen. Vid de tillfällen Medvedev än så länge varit världsetta har han inte någon gång varit i närheten av att vara bäst. Just nu är han mer än 2000 poäng efter den rättmätiga världsettan, Nadal som leder årsrankingen. Eller så kallar man Djokovic för den rättmätiga världsettan. Om han bara fått de poängen han givetvis skulle ha från vinsten i Wimbledon hade han varit 1000 poäng före Medvedev i år, trots att han missade Australian Open. Nu missade förstås Medvedev Wimbledon, så det går väl på ett ut där men poängen för Wimbledon skulle Djokovic så klart ha. Även om han inte har poäng för det är väl Medvedev någon slags rimlig världstrea i alla fall. Så man kan med gott samvete säga att det var världstrean som Kyrgios inte krossade, men i alla fall hade god kontroll på. Och var klart bättre än.

Jag tror jag skrivit det några gånger nu. Jag kan komma att bli tjatig. Men jag ser likheterna mellan Kyrgios och Zlatan. Det där, en superoseriös spelare som mognar 5-10 år senare än man ska göra, men som ändå gör det tillräckligt tidigt under karriären och sen går åt diametralt andra hållet. För Zlatan var det som att det gick från en sekund till en annan. Otroligt nog tror jag han var i typ den ålder Kyrgios är nu. Från att alltid bara pratat en massa smörja om att han hellre dribblar än att göra mål, att han hellre gör annat än att spela fotboll, att han allmänt skiter i allt och gör vad han vill. Till att alla ord som kom ur munnen på honom handlade om att vinna. Kyrgios är inte där, men vibbarna är där. Jag tror det finns ett scenario där Kyrgios nu när han sett hur livet kan vara bara transformerar sig från en pajas till ett proffs. Vad kommer hända då? Ja, han är 27 år gammal. Han är knappast utsliten i kroppen direkt. Det är Medvedev som står där framme i kön till vem som ska ta över när Djokovic och Nadal slutar. Sen kommer Alcaraz ångandes också så klart. Sen finns det ingenting mer. Jag säger det jag tänker. Jag vill lansera idén att Kyrgios är den som kommer bli världsetta. Hur troligt det är får väl var och en avgöra. Imponerande var dte i alla fall.

Något som lite grann stärker den där funderingen är väl också att flera av de andra är så jävla sopiga. Alcaraz torskar mot Paul liksom, vad är det för skräp? Frågan är om det är så att de jobbar på något grundläggande i spelet som gör att han är sämre nu men att de kalkylerar med det. Eller så var han lite bättre än han egentligen är i våras. Eller så är hans egen förklaring rimlig. Han förklarade att han tyckte det var jobbigt att vara seedad tvåa och att det innebar för mycket press. Låter knepigt, men på något sätt rätt imponerande att han säger det om han nu känner så. Fortsättning följer kring Alcaraz men svaret på frågan om han skulle bli bäst igen nu när det är hardcourt, inte per automatik, tydligen.

Tsitsipas rök mot Draper. Draper är en ganska bra spelare. Rätt mycket kraft, det finns någon slags rimlighet i att han kan stå upp mot en bra spelare men snälla nån. Det är bara för dåligt.

Rublev torsk mot Evans. Visst, det kan hända, men det är rätt risigt från en topp-10-spelare.

Ni förstår. Lottningen lär ha öppnat sig, så vi tar en ny titt inför dagens åttondelar.

Ja…det enda man kan säga är väl att det i alla fall blivit skapligt rättvist. Kyrgios och Sinner de två bästa spelarna som är kvar och de är på varsin halva. Sinner höll också på att ryka igår förresten men klarade sig. Bakom dem Hurkacz och Fritz, också på varsin halva. Sen är det väl aningen mer viktat åt den övre halvan där Felix och Norrie också finns men helt tokig har lottningen i alla fall inte blivit, som annars kan vara fallet när så många av de bästa försvinner. Oddsmässigt är Kyrgios storfavorit, 3,50 här på Bethard. Ja, varför skulle han förlora mot någon av de här oduglingarna liksom…

Godbitarna?

Kyrgios-De Minaur förstås. För den vanliga Kyrgios en högriskmatch som är skittråkig för honom, där blodsockret går rakt ner i källaren direkt och han bara skiter i det. Men så är det ju aldrig just nu och då är det ju snarare så att han knappast är direkt sämre än De Minaur när bollen är i spel. Kyrgios har en av världens fem bästa servar. De Minaur har ingen serve.

Norrie-Felix är kvalitetsmässigt en jättefin åttondel. De är båda två runt 10 i världen så dålig lottning för båda två får man säga. Jag tycker Felix i grunden är den bättre spelaren och det här ska också passa honom ganska bra. Han är precis tillräckligt tråkig för att Norrie inte ska kunna dra ner honom i skiten. Utan Felix kommer stå och nöta på och jag tycker han är lite tyngre och lite bättre än Norrie. Hemmaplan också. Det där vara läge för Felix där.

Nattmatcherna okej givetvis, men kanske inget som sticker ut sådär extra.