Montreal – lördag

Jag lyckades alltså inte få ut inlägget inför kvartarna igår. Det var ju liksom talanglöst på en helt ny nivå. Jag tror kanske inte ni vill läsa hela såhär i efterhand, men jag kan väl kasta in delen om Kyrgios-Hurkacz ändå, för jag tycker den texten är relevant även i efterhand.

18:00 Kyrgios-Hurkacz 1,37-3,15 Bethard

Det är så mycket proffs över Kyrgios nu. Han gick liksom bara in och raskade av De Minaur. Inget kladd, inget trams, ingenting. Bara en rejäl vinst. Inte ens efter matchen något trams. Bara en kort tackning av publiken, det var det. Som att han plötsligt bara förstår vad allt handlar om. Att ta sig igenom de enkla matcherna utan att det på något sätt behöver vara spektakulärt, och sen kunna ladda på precis allt på de svåra matcherna. Nu är det väl tveksamt om han kommer få någon svår match i den här turneringen, men det lär väl komma nästa vecka om inte annat. Om han spelar då. Vem vet. Han kanske är tillräckligt listig för att börja förbereda blodsockret för US Open.

Ett inbördes möte. Hurkacz vann i Halle i år, tre jämna set och kanske inte helt rättvist men vann gjorde han.

Lite, lite dåligt kan det här vara för Kyrgios.

Hurkacz har också en serve. Inte Kyrgiosnivå, men han har en serve. Hurkacz trivs med att stå och bolla utan att det händer så mycket. Han har bra tryck i spelet. Det finns en risk att Kyrgios börjar göra för mycket för fort.

Kyrgios är mycket bättre. Det förstår vem som helst. Det jag säger är bara att det nog finns en liten risk för honom att Hurkacz är en av få spelare där Kyrgios inte får full utväxling för sin spelstil som i övrigt är obehagligt för nästan alla andra.

Kyrgios borta. Överraskande och inte överraskande. Det beror lite på hur bra man tror han är. Och i någon mån på hur bra de andra är.

Det känns som att Kyrgios väldigt mycket prickat rätt tidpunkt för sin höjning. Djokovic får inte vara med. Nadal kan inte vara med. Medvedev är inte i bästa form och en allmänt väldigt svag världsetta. Alcaraz har tillfälligt klappat ihop. Och Zverev är skadad. Det är tacksamt och då klampa in och få det framställt som att man är typ bäst i världen. Kanske har jag också lurats lite grann. Jag lanserade häromdagen idén om att Kyrgios kommer bli den bästa spelaren när Djokovic och Nadal försvinner. Jag lanserade det som en möjlighet snarare än något jag tror men frågan är väl om även jag på något sätt förblindas lite grann. Man måste nog ändå fortsätta fråga sig hur bra han är.

För när han nu mötte en spelare som verkligen inte passar honom. Det kunde nog ingen undvika att se igår kväll. Så indikerade uppenbarelsen inte längre världsetta direkt. Kan han ha varit lite sliten? Möjligt. Det är klart att han är dåligt grundtränad och inte orkar lika mycket som de andra. Men mer var det nog att Kyrgios åtminstone har en sak gemensamt med alla andra. Det finns sätt att komma åt honom och precis som jag skrev inför matchen. Hurkacz skulle jag säga är en komplett mardröm för honom spelstilsmässigt.

Kyrgios borta. Semifinaler idag. Och ja, vem i hela världen ska vinna nu?

21:00 Hurkacz-Ruud 1,90-1,90 Bethard

Ruud, där kan man snacka om att springa under radarn. Min radar i alla fall. Tror inte jag ens nämnt honom den här veckan men nu framme i semi i en masters på hardcourt igen. Han krossade igår Felix fullständigt, det är starka papper det.

Jämna odds, alltid spännande, och här tycker jag definitivt det lutar åt Hurkacz, med tillägget, det ska sägas, ni vet, jag undervärderar ofta Ruud på hardcourt, för jag kommer nog aldrig riktigt förstå hur han med sitt spel kan vara så bra på underlaget.

Ett inbördes möte mellan dessa två bara. Franska öppna i somras och Ruud vann relativt enkelt. Inte mycket att lägga någon vikt vid här dock. Grus är förstås en stor fördel för Ruud i det här mötet. Motsvarande fördel bör Hurkacz här ha av hardcourt.

Man underskattar Ruuds serve. Den har blivit bra och är en delförklaring till att han håller ihop det så bra på hardcourt. Hurkacz serve är dock bättre och när bollen väl är i spel så är Ruud absolut lite säkrare, men jag tror han kommer hamna under brutalt press från Hurkacz här och jag tror att han kommer få svårt att stå emot.

Hurkacz till final tror jag och rätt fint odds här på Bethard om man frågar mig.

02:00 Carreno Busta-Evans

Den här semifinalen. Ingen hade gissat den. En ganska tunn halva av lottningen visserligen men den här var helt omöjlig.

Det som är lite kul ändå är att jag tycker båda två i någon mån förtjänar att vara här för båda två har helt klart spelat utanför det som de normalt behärskar. Carreno Busta gör här en av sina absolut bästa turneringar rent spelmässigt. Han var i semi i US Open, det är väl den och den här. I normala fall, ni vet hur medelmåttig han brukar se ut, men så kan han också vara såhär. Han är duktig på att mota boll i vanliga fall, men så kan det också bli såhär. Att han helt slutar missa. Att han hela tiden håller helt perfekt längd på bollarna, och det blir plötsligt ett mardröm att försöka slå igenom honom från att normalt vara ganska behagligt. Ruggigt imponerad är jag över Carreno Bustas spel den här veckan.

Och Evans lite samma sak egentligen. Han har också haft någon enstaka riktigt vass turnering senaste åren men det normala har varit rätt medelmåttigt. Den här veckan dock riktigt bra. Lite krispigare attacker än vanligt. Lite mindre missar. Och plötsligt blir det så bra att han kan stapla några segrar mot topp-20-spelare.

Inga inbördes möten här och väldigt svårt att säga vem det passar.

Evans har attackerna och nätspelet för att inte behöva fastna i Carreno Bustas försvarsmur. Carreno Busta har sannerligen, särskilt den här veckan, säkerheten och försvaret för att få Evans att börja missa.

Tittar jag på deras nivå tidigare under veckan tror jag ändå Carreno Busta. Han har varit uppe på en nivå som jag inte riktigt tror att Evans kan komma upp på.

Då ska vi se om jag kan få ut det här inlägget så det går att läsa då. Vi provar.