Inför Cincinnatifinalen

Finaldags i Cincinnati och även om man väl får säga att den här mastersturneringen blev lite bättre än den i Montreal, marginellt, och en besvikelse. Det är inte kul att behöva säga det men nivån på tennisen just nu är verkligen på väg neråt. Kreti och pleti går till final i mastersturneringar. Såhär har det inte varit när det varit som bäst.

Att Tsitsipas går till final, det är inget styrkebesked för en turnering. I turneringar där de bästa spelarna deltar och är i form så går inte Tsitsipas till final men han är lite av en specialist på att göra det när läget uppenbarar sig. Att Coric går till final däremot. Det spelar liksom ingen roll vilken utomjordisk form han hittar. Han ska inte gå till final i alla fall. Ett riktigt svaghetstecken.

22:30 Tsitsipas-Coric 1,62-2,35 Bethard

1-1 i inbördes möten. Tsitsipas vann i Rom 2018 då Coric gav upp i första set. Coric vann i US Open 2020, 7-6 i avgörande. Han har helt otroliga siffror mot de bästa spelarna i världen, Coric. Han har 3-2 på Nadal. 4-2 på Medvedev. 2-4 på Federer. 1-1 på Tsitsipas som sagt. 3-3 på Zverev. Vi pratar alltså om en spelare som varit rankad 12:a som bäst, oftast varit mycket längre ner än så, och som i ärlighetens namn inte är jättebra. Men det där, det går liksom inte att snacka bort. Än mindre att förklara. Jag kan i alla fall inte förklara det. Jag har väldigt svårt att förstå Coric storhet. Även den här veckan har jag haft svårt att förstå att så pass bra spelare förlorat mot honom.

Med det sagt, megasvårt för mig att bedöma den här matchen för jag är inte dummare än att jag förstår att Coric är en spelare som jag inte förstår mig på. Siffrorna ljuger inte, så det är något som jag inte ser. Eller ja, jag ser ju vad han gör. Jag ser hur noggrann han är. Jag ser att han är som bäst när han vågar slå till bollen, något som man i allmänhet gör när man möter bättre spelare. Det är inte som att det är helt blankt, men ändå, jag undervärderar honom så klart, så är det.

Men om man ser matchen som jag ser den så, det är klart det är klasskillnad. Tsitsipas är lika noggrann som Coric, ännu lite bättre när det är jämnt, och är en på alla sätt bättre tennisspelare. Jag har svårt att hitta något som riktigt talar för Coric mer då än att han skrällt under hela veckan.

Om Coric vinner ikväll. Långt ifrån osannolikt enligt oddsen som ni ser däruppe. Så står han för ett av de jävligare rankinghoppen som skådats. Han är inför den här veckan rankad på plats 152. Om han vinner ikväll så landar han på plats 29. Helt overkligt. Vid förlust är han rankad 48 imorgon. Inte så illa det heller.

Tsitsipas har också chansen att kliva uppåt på rankingen, om än något mindre. Han tar två placeringar vid förlust ikväll och är då femma imorgon. Vid vinst plockar han Alcaraz också och är ny fyra, inte alls långt ifrån Nadal. Om han vinner öppnas också en rätt spännande möjlighet för honom. Om han vinner ikväll och vinner US Open så blir han världsetta, oavsett vad de andra hittar på och det känns väl ionte helt omöjligt. Tsitsipas som världsetta, det hade varit nåt det.