US Open-lottningen

Vi kan väl börja med Djokovic. Han kommer inte. Jag tror aldrig det var aktuellt annat än i hans huvud. Och det är förstås fullkomligt sorgligt. Det Djokovic har som insats är nu inte att missa enstaka turneringar. Han laborerar med platsen som tidernas största tennisspelare. Det är lite komiskt egentligen. Det finns ju tre alternativ där. Federer har redan blivit omsprungen, och han har väl egentligen slutat, men han har inte slutat. Han kommer börja spela i höst igen säger han. Det ligger för mycket pengar i Laver Cup för honom för att han ska kunna utebli igen. Nadal, där vet ni hur det ligger till. Han kämpar med fysiken lite grann, så att säga. Och så har vi Djokovic som är i superskick fysiskt men vars mentala skick är lite diskutabelt. Det där är alltså de tre som gör upp om vem som ska anses vara störst någonsin. Om man ser det som ett maratonlopp så promenerar Federer, Nadal försöker springa med rullator, medan Djokovic sitter i något slags utvisningsbås likt det där som man har i gångtävlingar. En liten låda där man får stå en stund om man fuskar.

Jag läste nu på morgonen en artikeln där det beskrevs hur Djokovic våndades över att operera sin armbåge för några år sen. Jag har faktiskt inte tänkt på den delen av hans galenskaper förut men självklart ingår det där också. Det blir riktigt obehagligt när man säger det men han är nog egentligen i nivå med den här sekten där det inte är tillåtet att få blod från någon annan och att det därmed anses bättre att dö än att få hjälp av en läkare. Det var ett nytt varv med vaccinbråk i vår kära facebookgrupp Tennisen igår. Jag tycker det är jättebra att man kan svinga lite mot varandra ibland. Men ni förvirrade människor som tycker att Djokovic gör rätt, och som tycker världen är orättvis. Att inte vilja vaccinera sig är en typ av galenskap. Djokovic är dock så mycket mer galen än så, så jag tror man ska vara lite försiktig med att stötta honom.

Ruud drog på dig en rejäl dumstrut igår för övrigt där han lät mena att han inte tyckte man skulle göra politik av sånt här. Och med det antar jag att han menade att han tror att Djokovic på något sätt blivit särbehandlad och därför stoppad. Så är det förstås inte, utan han får bara följa samma regler som alla andra som vill komma in i USA. Det vet antagligen inte Ruud och det är väl bara ett sorgligt tecken på vilken skyddad bubbla vissa av de här människorna befinner sig i. Om man tycker att det är att blanda ihop politik och idrott att Djokovic inte får vara med och spela US Open. Då får man nog också säga detsamma ifall någon skulle bryta mot någon annan uppenbar lag eller förordning. Skulle det vara ett politiskt beslut ifall Ruud dopat sig och sedan blivit påkommen? Precis som alla andra regler är dopingreglerna i grunden förstås ett politiskt beslut. Om en spelare skulle ta med sig ett vapen till US Open och börja skjuta, politiskt beslut att sätta honom i buren? Det vore väl ungefär lika mycket blanda ihop politik och idrott som det Ruud nu beskrev. Sorgligt faktiskt. Jag har gillat Ruud. Men det är svårt att respektera folk som inte bara är korkade utan också försöker påverka andra med sin extrema dumhet.

Djokovic inte med. Zverev inte med. Monfils inte med. Opelka inte med. Federer förstås inte med. Men i övrigt så kommer de som får delta i turneringen delta. Så det finns egentligen inte mycket att skylla på om nivån skulle bli dålig.

Första kvarten som är rätt tuff.

Det börjar ganska bra för Medvedev men sen blir det tufft. Han har haft otur ett tag känns det som. Nu kan det bli Kyrgios igen, i så fall i fjärde omgången. Dit Kyrgios borde gå men man ska knappast ta något för givet när det gäller honom. Bautista är ingen som han springer förbi hur enkelt som helst.

Busta måste tas på allvar just nu och han är en stark utmanare till Felix om kvartsfinalplatsen. De Minaur ska också nämnas där. Det är tre ganska så jämna spelare som ska göra upp där. Thiem ska inte nämnas. Han hade ännu en fullkomligt usel vecka i Winston Salem den här veckan. Det är nu ett halvår sen han kom tillbaka och han håller inte någon som helst nivå. Man pratar ju ibland om skillnaden mellan att vara en talang som fått mycket gratis och en träningsprodukt som behövs jobba sig till framgången. Många säger alltid att det där är trams. Att alla spelare behövt jobba stenhårt för att nå dit de är. Det är de som säger sånt som är tramsputtar. Det är skillnad. Kyrgios har aldrig jobbat hårt. Det är inte så stor skillnad för honom om han är borta ett halvår. Han har inte tränat hårt för att komma dit han är och om han då inte kan träna alls under en tid, det är ju inte bra, men det fixar till sig ganska snabbt. Och så har vi motsatsen, Thiem, som inte har mycket till talang, men som under extremt många år tränat overkligt hårt för att nå toppen. När han då inte kan träna på ett år, då försvinner inte allt, men otroligt mycket. Vi får se var det slutar för Thiem men ser man till det normala, behöver man mer än ett halvår för att hitta tillbaka, då är det något konstigt.

Har vi turneringens vinnare här? Man ska vara försiktig med känslor när man ska gissa hur sport ska sluta men jag känner det. Jag känner att Tsitsipas står på tur för att vinna något stort nu. Lottningen försvagar inte direkt den känslan.

Cressy har tappat lite grann i form senaste veckorna. Tror han skulle kunna falla mot Davidovich. Och Tsitsipas bör kunna ta sig förbi där. Berrettini är förstås en skitlottning att få i åttondelen namnmässigt, men där är det jättestora frågetecken kring formen. Jag tror Tsitsipas klarar sig där också. Som värst i kvarten blir det sen Fritz för Tsitsipas och samma där. Det är ju inte enkelt, men det är en spelare han ska klara.

Det märks nog. Jag tror Tsitsipas klarar den här kvarten.

Nu nere på undre halvan och jag minns för några månader sen. Då var jag övertygad om att Alcaraz skulle vara bäst i världen vid det här laget. Kanske överlägset bäst. Den prognosen var skräp. Alcaraz är sämre nu än han var i våras. Det trodde jag aldrig, men ibland har man fel helt enkelt.

Nu är han inte särskilt het gällande slutsegern. Man ska respektera honom. Motståndet är inte så svårt att det krävs mycket för att han ska ha en rejäl chans men han måste vara mycket bättre än senaste månaderna för att ha chansen. Nu får han det lite halvtufft här också med Coric som väl kan ses som minst sagt formstark i tredje, Cilic i fjärde kanske och Hurkacz eller Sinner i kvarten. Det är knappast några omöjliga motståndare men är inte Alcaraz bättre än på slutet, då vinner han inte mot alla de där.

Nadal längst ner och självklart. Det är vidöppet för honom att vinna den här turneringen och i så fall hans tredje slam för året. Han skick är oklart men man ska veta att det är något annat när det är slam. När det är slam är han beredd att göra mer för att ta sig igenom jämfört med vanliga turneringar där han lite hellre ger sig om något inte är helt bra.

För Nadals del handlar det egentligen bara om honom själv så lite ointressant att prata så mycket om motståndet. Totalt sett är hans lottning väl medel men åt det bra håller. Han har inte fått någon av de dåliga lottningarna men visst finns det bra spelare på hans del. Det kunde vara enklare.

Mikael Ymer på den här kvarten. Kubler är en jättefin lottning men Ymer kommer nog ändå inte vara favorit där. Sen är Tiafoe en spelare som Ymer nog gärna möter, men jag tror Tiafoe är lite för bra numera så det blir nog max andra omgången den här gången för Ymer som nästa vecka återigen är några enstaka poäng från att åka ut från topp-100.

Där har vi den. Hela lottningen