Stora favoritfall under dag ett

Några av skrällarna var förväntade ändå men Tsitsipas? Jösses.

Jag ska inte påstå att jag såg hela matchen. Jag såg nog snarast den del som gör det svårast att förstå resultatet. Jag såg större delen av tredje set där det såg ut ungefär som man kunnat förvänta sig. Tsitsipas var bara mycket bättre. Innan och efter det setet vann han knappt gem. Jag kan inte förstå det, det är obegripligt. Galan försökte spela utanför det han vanligtvis gör. Han försökte pressa upp tempot. Han försökte något. Men under tredje set var det helt uppenbart att han ändå inte kunde komma upp på Tsitsipas nivå. Som sagt, det som hände innan och efter, i mitt huvud är det obegripligt. Vi får väl se om någon kan förklara det för mig. Det som kan och ska sägas är att US Open märkligt nog är en hemsk turnering för Tsitsipas. Han har vunnit i snitt en match på sina fem försök hittills.

Tsitsipas definitivt det största favoritfallet. Han var en av mina favoriter till att vinna turneringen så det påverkar mycket. Men det var fler som föll.

Fritz förlorade mot challengerspelaren Holt. Eller nej, det är nästan fel att kalla Holt för challengerspelare. Han pendlar mellan challenger- och futuretouren. Att Fritz floppar förvånar mig i grunden inte. För att vara så bra som han är, eller högt rankad om man så vill, är han medelmåttig och ganska enkel att komma åt för en sämre spelare. Men självklart. En spelare som nästan är topp-10 i världen som förlorar mot en spelare rankad 300 i världen. Skaplig knall.

Bautista rök också. Väldigt tamt spel från hans sida. Wolf fick chansen och slog igenom Bautista med dunder och brak. Det är väldigt stor skillnad på Bautista när han spelar bra och när han inte spelar bra. Eller närmare bestämt, det är stor skillnad mellan när han bara står och duttar som igår och när han verkligen slår till bollen som när han är bra. Brukar vara rätt stabil i slamsen, Bautista så ovanligt och rejäl flopp.

I övrigt då? Det var väl några bra spelare som höll också?

Medvedev, inga problem alls med Kozlov men det hade verkligen varit konstigt om det blivit problem där. Edmund är inte riktigt nära någon vettig nivå utan står mest och chansar. Ändå kunde han hänga med Ruud hjälpligt men raka set för Ruud. Felix enkelt vidare. Berrettini hade inga problem alls med Jarry. Där var jag lite orolig för hans del faktiskt. Väldigt lika spelare. Berrettini är inte i bästa skick. Det hade kunnat bli små marginaler där men icke, det blev en överkörning. De Minaur hade inga problem med Krajinovic. Kyrgios raskade av bästis-Kokkinakis i raka set, den matchen slutade alldeles nyss faktiskt. Botic, Khachanov och Paul, svaga seedade spelare men ändå seedade spelare som alla hade problem men ändå klarade sig.

Jag vill nämna några matcher utanför de bästa spelarna också.

Murray började svagt men åt sig in i matchen och slog till slut Cerundolo ganska enkelt. Cerundolo inget bra på hardcourt men ändå en seedad spelare som Murray slog enkelt. det är en bra seger för Murray. Den behövde han.

Basilashvili, såg ni honom? Han var verkligen sämst i hela världen. Om ni tänker er någon som verkligen inte kan spela tennis. Som bara står och tjongar iväg bollen så den kan hamna både i taket och väggen bakom. Det var Basilashvili igår. Det går att förstå att spela är ojämna. Särskilt spelare som har små marginaler i spelet, som Basilashvili. Men han är ändå helt unik. För att vara så bra men kunna vara så komplett värdelös, det ska inte vara möjligt. Lite kul att se motståndaren dock ska sägas. Han behövde inte göra något, men vilka fina slag han har, Wu. Om han mot förmodan får vara skadefri ett tag kommer han bli Kinas första bra atp-spelare i modern tid. Var Kinas första vinst i US Open på över 30 år det där.

Höll på att bli två kinesiska vinster. Zhang hade närmare tio matchbollar i tredje set mot Van Rijthoven. Så långt helt överlägsen och det kändes lite som att Zhang inte riktigt var fokuserad på att avgöra i tredje set, för han hade sån kontroll på matchen och skulle ändå vinna i fjärde. Så blev det inte alls. Van Rijthoven är rätt bra på att hugga när möjlighet ges och han lyckades på något sätt ta sig igenom den där matchen trots att Zhang egentligen var bättre.

Där kan vi väl nöja oss. Vi vilar några timmar och sen återkommer jag med försnack till kvällens matcher.