US Open – fredag

Vi kan väl ta gårdagen lite snabbt.

Nadal gjorde illa näsan. Slog sig själv med racketen. Högst klumpigt. Svårt att riktigt förklara hur klumpigt det var men han slog en backhand, lite ur balans, och när han slagit slaget lyckades han få racketen att studsa från marken upp på näsan, samtidigt som han höll i den.

Ryktet säger att han kommer överleva. Spelmässigt tycker jag det var bra. Fognini spelar verkligen alltid, utan undantag, mycket bättre mot Nadal än han gör mot någon annan så jag tycker inte man ska se resultatet som något alarmerande. Ser man till de två första matcherna skulle jag säga att Nadal varit bättre än jag hade förväntat mig. Han blir farlig.

Hurkacz ute, torsk mot Ivashka. Det är förstås en skräll. Ivashka är oftast rätt medelmåttig, Hurkacz är en toppspelare. Men han är ju liksom ingen toppspelare egentligen, Hurkacz. Han är en toppspelare i brist på annat. Jag känner inte att turneringen riktigt gråter av att han är borta egentligen. Men självklar, ännu en högt seedad spelare borta.

Annars gick det rätt bra för favoriterna.

Alcaraz vidare efter tre set, raka set alltså, mot Coria. Men ett av seten var jämnt och jag vet inte. Det är verkligen omöjligt att peka på vad som är fel men han får bara inte ihop det. Spelet är bra, men det är spretigt. Alla beslut som var så bra i våras är nu inte lika bra och det blir också emellanåt alldeles för vilt. Om han bara klarar sig så blir han ett mot mot favoriterna när det drar ihop sig men jag skulle inte säga att han övertygar tillräckligt mycket ändå.

Sinner spelade en ganska underhållande match mot Eubanks. Blev lite pressad, Sinner. Eubanks överpresterade precis sådär som amerikaner ofta gör på hemmaplan ni vet. Har han också spelstil för att kunna överprestera, Eubanks. Bra serve och ganska chansartat spel. Det är som upplagt för att han ibland ska kunna prestera lite ovanför sin egen nivå. Raka set för Sinner men Eubanks borde kanske fått med sig ett av de två första seten.

Raka set för Brooksby mot Coric men det var ju orättvist. Grovt orättvist skulle jag säga. Inte som att han var sämre men det var väldigt nära att vara jämnt. Det var dock en sån där dag där Coric inte kunde vinna en enda avgörande boll och då går det ju inte.

Vi stannar där om gårdagen, och tar dagens matcher.

Nu omgång tre. Det kampas alltså om platser i åttondelsfinal. Börjar bli viktigt.

Galan har gjort sånt här förut, överpresterat rejält i en stor turneringen. Så jag tror inte han kommer falla ihop för det är en stor match och känns det inte ganska intressant för honom spelstilsmässigt detta? Han har serven att luta sig mot. Stor fördel gentemot Davidovich i den kategorin. Sen i spelet borde det passa Galan att Davidovich inte är den som driver på spelet alltför mycket. Vad som talar för Davidovich? Att han är väldigt mycket bättre än Galan.

Kan Murray hota Berrettini? Hade ju varit jättekul. Berrettini har vunnit relativt enkelt i deras två senaste möten 21 och 22. Båda på gräs ska sägas. Berrettini är extremt bra på gräs. Det är visserligen Murray också men nu för tiden ger det underlaget nog ändå Berrettini fördel. Murray vann när de möttes på hardcourt 19. Egentligen tycker jag det är en intressant matchup för Murray. Han har returerna för få bollen i spel och lyckas han bara hålla lagom tryck på Berrettini där bör Berrettini kunna bli obekväm. Men om Berrettini spelar okej, är Murray bra nog för att slå en topp-10-spelare, som Berrettini är, nu för tiden? Jag är ändå tveksam.

Hur bra är Ruud på hardcourt då? En relevant fråga tycker jag. Han är topp-10 med marginal. Inte oduglig på hardcourt, men det är gruset som gett honom topp-10-platsen. Paul är runt 30 i världen och bäst på hardcourt. Säg att Paul är 25 i världen på hardcourt då, är Ruud bättre än så? Jag tror det. Ruud är förmodligen trots allt topp-20 i världen på hardcourt numera, så han är en rättmätig favorit här. Men jag är långt ifrån övertygad om att han vinner. Kan bli riktigt bra spel tror jag, och troligen spännande.

Cachin-Moutet, ojdå. Det var ingen vidare nivå där.

Bra odds på Khachanov tycker jag. Draper lite övervärderad efter vinsten mot Felix. Khachanov är en konstant underpresterare. Han ska vara topp-20 tycker jag. Är Draper så bra? Tveksamt. Tror Khachanov kan visa sig vara lite för tung där.

Busta mot De Minaur, spännande taktiskt som så ofta med De Minaur inblandad. Han vill jaga boll. Busta vill kontra. Vad händer då? Troligen lite av ett evighetsbollande där jag tror Busta kommer gynnas. Det kommer avgöras på säkerhet mer än något annat och där är det svårt att ta Busta.

Kyrgios var på uselt humör senast. Kan gå åt båda hållen. Han kanske är trött på det, eller så gör det bara att han blir fokuserad här. Matchen är upp till honom i alla fall. Vill han så vinner han.

Och så krossar Medvedev så klart Wu. Wu är en jättespännande spelare, men han har noll rutin mot sånt här motstånd och kan aldrig räcka till.