US Open – lördag

Åtta matcher igår, åtta favoriter. Om man vrider lite på det. Jag tyckte Khachanov var favorit mot Draper även om Draper var knapp favorit på oddsen. Var det tråkigt? Lite kanske, men positivt nog, när man tittar igenom vilka som nu är i åttondel på den övre halvan, det är faktiskt ganska bra. Jag tjatar ju numera konstant om att nivån inte är vad den en gång var och så är det definitivt. Det är fler svaga spelare som går långt i stora turnering nu än för några år sen. Men går man igenom åttondelsfinalisterna på övre halvan så är det Moutet som är helt oberipligt att han kan ha tagit sig dit. Men det är lottningen, det blev helt knasigt på hans del av lottningen. Tar man bort honom så är Davidovich den svagaste åttondelsfinalisten där och tar man bort honom så är näste man till rakning Khachanov och då skulle jag säga att det närmar sig att vara riktigt starkt. Det kommer bli värdiga matcher där framöver.

Medvedev-Kyrgios

Carreno Busta-Khachanov

Berrettini-Davidovich

Ruud-Moutet

Matchen mellan Medvedev och Kyrgios blir sjukt jäkla viktigt. Det är definitivt starka spelare kvar, men den av dem som vinner är ändå storfavorit till att nå final. Lite bättre lottning för Berrettini som ska ha stora möjligheter att nå minst semi. Var en fin match mellan honom och Murray igår förresten. Tveksamt om Murray var värd det set han vann om man frågar mig men han hade också break tidigt i fjärde. Katastrofgem där och Berrettini kom tillbaka gratis till 1-1 där. Svagt av Murray, och tänk om det hade kunnat bli ett femte set där. Hade varit riktigt kul. Och som ni ser på lottningen däruppe. Murray hade då mycket väl kunnat gå till semi. Vilken grej det hade varit. Han var irriterad under matchen, som vanligt, men efter matchen var han mer nöjd och lite stolt. Tycker jag han förtjänar faktiskt. Han blir aldrig en toppspelare igen men att han kan vara med och hugga som han gör ändå, jag tycker det är bra gjort. Dessutom känns han inte i form just nu. Han kan absolut ännu bättre.

Idag ska undre halvan också nå fram till åttondelar och här har vi matcherna.

Med tillhörande, fina odds från Bethard så klart.

Vad säger sannolikheterna om att alla favoriter vinner idag också? Drygt fem gånger pengarna här på Bethard. Sen ska man ju inte hymla om att alla spelbolag helst vill ha en liten marginal att tjäna pengar på spelen, även om Bethards är ganska liten. Men om man ska sätta en korrekt sannolikhet så, en på sex kanske. Det är alltså högst troligt att det blir någon skräll.

Så, var kommer den?

Svaret är att den kan komma lite överallt skulle jag säga.

Rune känns stökig formmässigt. Efter sitt grymma Franska öppna torskade han sex raka matcher. Det var ju gräs då till stora delar men faktiskt hälften av de där förlusterna på grus mot medelmåttigt motstånd. Rätt svagt på hardcourt senaste veckorna också. Han har bara vunnit strömatcher. Han mötte förresten Norrie i första rundan i Cincinnati. Norrie vann en tresetare som var rätt jämn och jag tror att det här egentligen passar Rune rätt bra. Det Rune inte vill är att möta en spelare som har alltför stark offensiv så han hamnar för mycket på bakfoten. Men om han får stå och bolla i sitt tempo, då är han bra. Norrie driver inte upp tempot jättemycket. Skrällvarning säger jag.

Shapovalov kan mycket väl slå Rublev. Där lär man börja med att säga att Shapovalov just nu är en av de främsta underpresterarna och är rankad långt efter Rublev, men man ska då också lägga till att Rublev måste ses som överrankad. Hans poäng kommer från små turneringar. Han är sällan farlig i de stora. 2-2 i inbördes möten. Oklart vad man ska läsa ut av det. Gamla matcher, jämnt mellan dem, Rublev har väl ofta varit lite bättre. Det andas lite fördel för Shapovalov spelstilsmässigt och så är det nog. Rublev vill ju ta sin motståndare på tempo, att det ska gå för fort. Men Shapovalov spelar ju så snabbt att Rublev egentligen inte får ut så mycket av sitt höga tempo. Båda två kommer försöka slå först och avgöra direkt egentligen. Det är exakt det spel Shapovalov vill ha. Sen ska Rublev definitivt vara lite bättre, men mja, jag säger skrällvarning här också.

Jag har hakat upp mig. Alcaraz-Brooksby, skrällvarning. Stor jäkla skrällvarning. Det är väl inget nytt kring Alcaraz sen jag skrev om honom häromdagen. Han är helt vild, och han får inte ihop det. Han känns aningen labil som tennisspelare just nu. Allt finns där men det är inte särskilt nära att han ska få ihop det. Motståndet borde så klart påverka det där. Det borde vara olika känsligt det där. Möter han någon som inte stör honom, som Coria senast, då spelar det väl inte så stor roll om han spelar för svårt, väljer fel ibland, och är allmänt osäker för svårighetsgraden ger honom ändå en enkel seger. Mot Brooksby däremot, som alltid gör det extremt svårt för motståndaren, kan det bli superproblem tror jag. Det kommer ställas stora krav på säkerheten i Alcaraz offensiva spel för Brooksby kommer kunna hålla emot. Det jag tror ändå räddar Alcaraz, han är så klart favorit, är hans serve. Brooksbys serve är snudd på parodiskt dålig och det ska bli alldeles för jobbigt för honom att hela tiden behöva bolla ut Alcaraz i de egna servegemen. Alcaraz kommer få mycket mer gratis i sina. Mycket intressant match. Se den.

Cilic-Evans känns som en på papperet rätt jämn match så man ska väl inte prata så mycket om skrällchans men Evans har definitivt en bra chans. Jämnrankade och 1-0 för Evans i inbördes möten även om den matchen är från 2017. Men, jag tycker att det här ska passa Cilic. Han har kraften för att en hyfsad dag bara slå igenom Evans och jag skulle säga att det är helt upp till Cilic. Gör han en bra match tror jag inte Evans står emot.

Tiafoe storfavorit mot Schwartzman enligt oddsen. Det känns ju totalt snurrigt men det är nog rätt. Det är i alla fall rätt att han är favorit. Svarre har verkligen tappat i spelstyrka. 30 år gammal och det är alldeles för tidigt för honom att bli sämre av åldern men han har blivit sämre senaste året. Ovanligt, men tydligen inte omöjligt. Sen tycker jag ju han är undervärderad här. Han känns inte i bästa form och inte jättebra just nu men hur bra är Tiafoe egentligen då. Han är ingen toppspelare direkt. Det här oddset baseras på att de ska vara rätt jämna i spelet och att Tiafoe ska vinna på att han har en serve, Svarre ingen, typ. Har Svarre verkligen fallit så djupt att han inte längre är bättre än Tiafoe i spelet? Nja. Nej. Skrällchans.

Ivashka är en favorit jag tror bara vinner. Musetti har krånglat sig hit med en kombination av flyt och bra lottning. Ivashka är en av de mest ojämna spelarna som finns. När han är ur form är han komplett värdelös. När han är i form är han en vass atp-spelare. Nu är han nog i form, och jag tror faktiskt inte att Musen kommer vara särskilt nära.

Nadal springer nog inte och kissar en extra gång inför mötet med Gasquet. 17-0 i inbördes. Gasquet har inte vunnit ett set sen 2008. Nadal har vunnit 29 set i rad.

Sinner-Nakashima är en fin nattmatch. Svårt att värdera Sinners vinst mot Eubanks. Eubanks chansade en del och spelade lite över sin förmåga. Han hängde med, men Sinner vann ändå i raka. Lite speciell match och jag är tveksam till Sinners form men han löste den uppgiften på ett bra sätt. Nakashima är rankad 70 i världen vilket är märkligt på flera sätt. Dels för att han definitivt är mycket bättre än så. Han ska vara mellan 20 och 30 skulle jag säga, men samtidigt så får man ju säga att rankingar sällan ljuger. Han har spelat en komplett säsong men har förlorat lika många matcher som han vunnit. Då är man inte bättre än 70 i världen. Jag skulle dock säga att det till stor del är seedningar som spelar in där. Eller icke seedningar. Många spelare som skaffat sig en hög ranking vinner massor av matcher och går långt bara på sina seedningar. Nakashima är alltid seedad och får än så länge inget gratis. Han skulle behöva en sån där Coric-grej, att prestera jättebra en enskild vecka för att komma upp på rankingen och börja få saker gratis. Samtidigt som jag skriver detta dock, det är även märkligt så till vida att han alltid värderas som om han var typ 30 i världen på oddsen. Jag tror han är en av de spelare som det varit sämst att spela på den här säsongen. Ofta låga odds, många förluster. Exakt lika gamla de här två förresten. Sinner är knappt två veckor äldre. Sinner har varit en etablerad toppspelare i ett par år. Nakashima väntar fortfarande på att få till det. Matchen? Obehagligt för Sinner tror jag. Nakashima kommer hålla emot jättebra i bollandet och Sinner kan nog bli stressad till att göra för mycket med bollen.