US Open – måndag

Kyrgios är just i detta nu favorit till att vinna US Open. Det trodde man kanske inte att man skulle skriva för något år sen men även om han fortfarande snackar en jävla massa skit, och han är fortfarande en pajas, men det är ju alldeles uppenbart att han börjat ta sitt sportande på allvar. Troligtvis började han någon gång träna lite hårdare av en slump. Troligen märkte han då att han faktiskt blev bättre. Och så märkte han då troligen att det blev roligare att spela. Sen har det nog mest bara rullat på och även om det är svårt att säga att han ännu uppnått sin fulla potential. Han har fått till det här under en period då nivån på tennisen är på väg rakt ner i källaren och den kombinationen har gjort att han nu plötsligt är en av världens absolut bästa spelare. Så bra att han idag alltså är favorit till att vinna US Open. Om Nadal vinner ikväll kommer han ta över som favorit igen med knapp marginal. Om Alcaraz vinner i natt kommer han ligga precis bakom. Men nu har ju det där ännu inte hänt, så just nu är Kyrgios favorit. 3,25 spelas han just nu till på att vinna här hos Bethard.

Hur blev det då så?

Ja, det var väl inte så mycket svårare än att Kyrgios var klart bättre än Medvedev natten som var, och jag tycker nu också man kan säga att han är en bättre spelare än Medvedev. Medvedev är världsetta, men kommer inte vara det länge till och man måste säga det. Han är inte den spelare han var innan kriget. Jag har inte hört att han pratat så mycket om det men jag hittar verkligen noll förklaring till hans försvagning den här säsongen. Han är femma på årsrankingen och det faktum att han inte fick spela Wimbledon är inte förklaringen då man ju inte fick några poäng där, typ beroende på just Medvedev och att han inte fick vara med. 2500 poäng efter Nadal som leder årsrankingen. Det är inte den Medvedev som var på väg att gå upp på precis samma nivå som de absolut bästa innan kriget. Det kan förstås vara något annat, men jag tycker det fanns noll och intet som talade för att Medvedev skulle bli sämre i år, och det vore väl högst mänskligt. Jag har inte provat själv, men att som ryss varje vecka resa runt i världen just nu. Så vansinnigt kul kan det inte vara. Det där med att folk tittar snett på en, ni vet. Om man dessutom lägger till att man innan kriget var en av de absolut mest berömda tennisspelarna i världen. Därifrån till att folk ser ner på en. Det känns nära till hands att det kan påverka prestationen.

Sen ska man också nämna så klart att Kyrgios är uppe på en riktigt hög nivå nu. Final i Wimbledon, väldigt troligt med final här i US Open. Han har slagit Medvedev två gånger i rad. Inte bara det. Han har full kontroll på Medvedev spelmässigt just nu. Han är bra. Jag vet egentligen inte om han är så mycket bättre än han var i sina bra stunder förut. Det handlar mer om att han raderat ut de sjukaste dipparna i matcherna och heller inte har lika många usla dagar.

Medvedev ute, Kyrgios kvar. Förstås den stora grejen från gårdagen. Men även några andra noterbara grejer.

Ruud helt överlägsen Moutet. Alldeles för tung för Moutet, det var verkligen spelare på helt olika nivåer. Moutet tog ett set, men extremt orättvist. Det var Ruuds match från start till mål. Plus för Ruud igår.

Minus för Berrettini skulle jag säga som var för pressad av Davidovich. Det löste sig till slut ganska enkelt i skilje, med lite hjälp av Davidovich fysiska status, men jag trodde mer om Berrettini igår. Jag trodde han skulle ha en helt annan kontroll på matchen. Minus på Berrettini inför fortsättningen, som sagt.

Dagens stora minus för Carreno Busta som föll mot Khachanov. Jag såg inte klart matchen men av det jag såg kan jag bara säga att jag har svårt att förstå hur han lyckades förlora. Jag tycker matchen kändes helt och hållet anpassad för honom och med tanke på Bustas form, en flopp. Khachanov har underpresterat länge. En kvartsfinalplats här är nog högst välkommen för honom.

Berrettini-Ruud och Kyrgios-Khachanov kvartarna imorgon. Riktigt bra odds på Berrettini just nu tycker jag som en liten försmak, men det där väntar vi förstås till imorgon med att prata mer om.

Var kan Kyrgios landa på rankingen om han vinner turneringen förresten? Det är det väl dags att börja titta på. Han kan bli topp-10 är svaret. Han kan också bli topp-5 på årsrankingen om han vinner. För topp-10 på atp-rankingen krävs dock just vinst. Finalplats räcker icke för topp-10 så han lär besegra den av spanjorerna som kastas emot honom på söndag. Om han nu tar sig dit. Jag tror att Berrettini skulle kunna bli en svårknäckt nöt i semi. Men då ska ju Berrettini slå Ruud först. Nåja, vi kämpar vidare med det där imorgon.

Idag, resten av åttondelarna. Här har vi matcherna.

17:00 Norrie-Rublev 1,71-2,25 Bethard

Jag tycker verkligen inte att Rublev imponerar särskilt ofta. Men det beror väl på att man bedömer honom efter hans ranking, som att han skulle vara någon slags stark topp-10-spelare. Det tycker jag inte han är. Han är väl någon slags spelare som ligger på gränsen till topp-10 i alla fall. Precis där Norrie ligger. Så det är en jämn match det här kvalitetsmässigt. Sen håller jag mer oddsen, även om jag har lite svårt att peka på varför. Jag tycker Norrie känns lite bättre rent allmänt och ska man peka på någonting så har väl Norrie det som behövs för att störa Rublev. Han kommer inte bjuda in till det högtempopangande som Rublev vill ha. En varning dock kring Norrie. Nu har jag ingen statistik för att backa upp det, men det känns som att han förhållandevis sällan slår högre rankade spelare. Däremot väldigt stabil mot sämre spelare. Inga roliga spelare men extremt kvalitativ match för att vara en åttondel. Jättemycket bättre än såhär blir det inte kvalitetsmässigt. Inte idag i alla fall.

19:30 Nadal-Tiafoe 1,18-5,00 Bethard

Har inte Nadal egentligen sett väldigt bra ut hittills under turneringen? Noll tendenser till skada, förutom näsan då men borde väl inte påverka kan man tycka. Och spelet, bra. Två förlorade set visserligen och svagt motstånd, men Fognini var väldigt bra mot honom så inget att skämmas över där. Två inbördes möten mellan dessa två. Tiafoe har inte varit nära att vinna något set. Och jag vet inte, vad ska han göra här liksom? Det kommer bli ett spel som Nadal trivs fullt okej med och att Tiafoe skulle vara lika bra som Nadal när bollen är i spel, det känns liksom inte aktuellt.

22:00 Sinner-Ivashka 1,26-3,95 Bethard

Jag är tveksam till Sinner och jag tror fler är det. Man måste se honom som en toppspelare mer eller mindre men jag tycker han känns möjlig att slå. Som för Ivashka här. Ivashka är ingen superspelare på något sätt men han kan ungefär det som Sinner kan, han kommer få spela sitt spel och visst är han lite sämre, men det behöver inte skilja mycket. Ganska tråkig matchup det här egentligen. Det blir väl sällan jättekul med Sinner men Ivashka är tråkig han också, de är rätt lika varandra. Det blir lagom bra servande och sen lagom bra spel på något vis. Jag är inte exalterad. Sinner favorit, men det kan absolut skrälla.

02:30 Alcaraz-Cilic 1,18-5,25 Bethard

Bra hittills under turneringen från Cilic. Man ska alltid ha koll på Cilic i de största turneringarna och i synnerhet här i US Open. Alcaraz har inte haft den mest stabila formen. Men det här ska väl passa Alcaraz, jag tycker det. Det är praktiskt för honom att få lite hjälp. Att möta någon som missar en del så han inte lockas att göra alldeles för mycket med bollen själv. Jag tycker logiken i att Alcaraz skulle falla här känns rätt obefintlig.