Spänningen lever med darr på ribban

Det var nära ögat. Nära att US Open dog här under morgonen. Om det blivit Rublev, Khachanov, Sinner och Cilic på undre halvan, med Berrettini, Ruud, Kyrgios och Khachanov på övre. För mig hade turneringen varit död till kvartsfinalspelet. Man hade fått uppfinna något spännande. Som att följa huruvida Kyrgios skulle hålla ihop det och promenera fram till sin första slam. Spåna kring om det omöjliga, otänkbara skulle kunna hända. Att Ruud skulle bli världsetta. Det kan han nu bli. Det är möjligt att Ruud blir världsetta. Det är liksom så dåligt att jag kanske kan skriva det, men jag vill inte behöva säga det, för jag skäms. Jag skäms å tennisens vägnar över att det blivit såhär. Situationen med Djokovic förstås huvudorsaken, men det finns också andra orsaker som ett svagt rankingsystem och ännu mer, svaga spelare som borde vara i toppen men som inte lyckas. Ruud är säkert en jättebra kille i grunden. Sen gick han från det till komplett knallhatt när han uttalade sig om att det handlade om politik att Djokovic inte fick delta i US Open. Man kan inte säga såna saker, för det handlar inte om att man säger fel. Han har funderat på det, och tror att det är så. Då är man en komplett idiot. Men oavsett detta, hur man tycker om Ruud. Om han skulle bli världsetta, då skulle det vara tennisens största svaghetstecken på 20 år. Troligen kommer han inte bli det. Det blir nog Nadal eller Alcaraz, och det är nog någon av dem som kommer vara världsetta under resten av året också. Men Ruud har chansen. Det är tillräckligt illa. Tsitsipas har förresten också chansen under slutet av året. Men när det gäller efter US Open blir det Nadal, Alcaraz eller Ruud. I den fallande trolighetsgraden.

Nadal är ute. Där dog så klart lite av turneringen. Favoriten borta på ett sätt som Nadal faktiskt inte brukar förlora. Han brukar förlora på att han möter en spelare som är lite för bra, eller på att han är skadad. Men väldigt sällan såhär, utan att vara uppenbart skadad mot en spelare som i grunden är mycket sämre än honom. Jag såg fel del av den matchen ska sägas. Jag såg delar av första set och hela andra set. Jag tycker egentligen det såg relativt skapligt ut då. Tiafoe spelade fantastiskt och pressade tempot upp till max. Nadal stod emot och det kändes som det var en tidsfråga innan Tiafoe sänkte sig och att Nadal då skulle äta upp honom. Det hände också i slutet av setet, men sen måste något hänt tillbaka. Det jag hört från folk jag lyssnar på är att han bara var usel. Det kan väl hända det också kanske. Han kom in till turneringen otränad och det är aldrig bra för honom. Jättedåligt snarare. Sen har han på senare år lyckats spela till sig formen under en turnering men det räckte tydligen inte den här gången. Det jag dock vill ha sagt är att under den del av matchen jag såg så höll Tiafoe en enormt hög nivå. Så det är inte min uppfattning att Nadal enbart floppade sig till förlusten.

22 raka vinster och sen en förlust till slut. Det blev Nadal slamfacit under 2022. Ganska skapligt ändå från en reservdelsgubbe som inte kan träna som han vill.

Det höll som sagt på att falla totalt under morgonen. Cilic hade 1-0 med break i skilje mot Alcaraz men Cilic blev lite nervös, Alcaraz hittade sin bästa period under matchen, och vann till slut kontrollerat.

Riktigt vad Alcaraz håller på med, det kan jag däremot inte svara på. Varefter man blir äldre, mer rutinerad, mer utbildad, och så vidare brukar man ju bli bättre att göra rätt val av slag i olika tillfällen. Alcaraz, han går åt komplett fel håll. Han har alltid varit lite vild, men nu har han blivit någon slags Fognini som slår sina svåraste slag när han är som allra mest pressad. Det var fruktansvärt dåligt på den punkten mot Cilic idag. Alcaraz stod gärna och höll i bollen när han inte var pressad, men så fort han var under maxpress ute i hörnen så skulle det pangas, gärna på utsidan av linjen. Jag förstår inte vad han, och kanske också personerna runt honom håller på med. Om de på något sätt försöker skapa en omöjlig spelstil som han till slut ska behärska och då till slut bli ovanför oslagbar men just nu skulle jag snarare säga att han spelar dumt. Man har en viss kapacitet kanske om man spelar dumt men ändå är tre matcher från att bli världsetta. Det finns någon mindre kapacitet därinne, men jag tror inte han vinner turneringen med den taktiska nivå han höll idag. Det går inte.

Nu lever hoppet. Hopper om Kyrgios-Alcaraz på söndag. Om ni har någon gud. Be till den om hjälp. För den matchen. Den matchen vill vi se, mina vänner.