Inför semifinalerna

Nu smäller det snart. Eller, smäller det verkligen? Det kan väl diskuteras. Semifinaldags i US Open, det är det i alla fall.

21:00 Ruud-Khachanov 1,51-2,65 Bethard

Jag försöker hitta någon slags jämförelse gällande hur det känns inför de här semifinalerna. Om man tänker en mastersturnering, men med riktigt bra semifinaler. Hade jag varit mer taggad för det? Antagligen. Grand Slam-turneringar är överlägsna allt annat, men det finns gränser. Det är inga stora semifinaler det här. Det är semifinaler som spelas mellan spelare som indikerar att matcherna mycket väl skulle kunna vara åttondelsfinaler i en större turnering. Bättre än så är det faktiskt inte.

Den här matchen. Pirrar det? Det gör det ju inte men självklart, när det väl är dags kommer det ju bli kul.

Ruud spelar för att bli världsetta. Och sin första Grand Slam-titel så klart. Jag tror nog han kommer få fler chanser. Väldigt ung fortfarande. Han har gruset där han kommer vara en av de bästa spelarna i ett gäng år. Han kommer få sina chanser. Khachanov, jag kan inte tänka mig att han kommer få en liknande chans igen. Han är fortfarande med två matcher kvar en helt osannolik segrare men som sagt, ska han någon gång vinna, då är det här.

Jag tycker det mesta talar för Ruud. Han imponerade på mig i sin kvartsfinal. Khachanov imponerade förstås också när han slog ut turneringens annars mest troliga vinnare. Men det var en speciell match. Nu är det en helt, helt annan match där det kommer krävas helt andra saker från Khachanov och jag tycker att väldans mycket talar för att Ruud helt enkelt kommer nöta ner Khachanov. Jag tror att Ruud kommer vara mer effektiv både när han driver på och när han svarar sig än vad Khachanov kommer vara i motsvarande lägen.

01:00 Alcaraz-Tiafoe 1,51-2,65 Bethard

Jag förstår oddsen helt och hållet. Alcaraz står i nästan samma odds här som mot Sinner och då är förstås Sinner en mycket bättre spelare än Tiafoe. Men Tiafoe är bra just nu. Framför allt dock, Alcaraz var inte bra mot Sinner. Alcaraz har egentligen inte varit bra under turneringen. Han har ärligt talat inte varit bra på länge. Han är här beroende på svagt motstånd och att han krånglat sig fram. Det är rätt ovanligt att man går hela vägen utan att överhuvudtaget spela bra. Nu kan han göra det, för motståndet som är kvar är enklare än det han hade i kvarten. Men som sagt, det talar emot Alcaraz att man sällan går hela vägen när man mest bara krånglar sig fram. Då faller man till slut och jag tror därmed att han kommer behöva vara lite bättre om han ska klara sig två matcher till.

Lite hjälp kan han nog få här.

Sinner är rätt säker och var helt bekväm med att stå och bolla med Alcaraz. Tiafoe kommer behöva vara mer offensiv och söka snabbare avslut. Det tror jag är rätt skönt för Alcaraz med tanke på hans problem med säkerheten och framför allt att välja rätt slag just nu.

Sen kan man så klart också vända på dig. Tiafoe är bra just nu. Han kommer ha publiken med sig. Han kommer till stor del kunna styra spelet med sin kraft. Det där gillar inte Alcaraz, att spela någon slags andrafiol där han behöver försvara sig.

Det är inte direkt två spelare på samma nivå det här. Tiafoe är en enormt formtoppad medelmåtta. Alcaraz är en av världens absolut bästa spelare som just nu har en del problem. Så usel är han inte att matchen känns helt öppen, Alcaraz. Han bara ska vinna matchen men som sagt, jag tycker det finns orosmoln kring det hela.