Klart bättre denna gång från Alcaraz

Inte så ofta kanske men en gång i livet kan det ju vara bra att ha en skriksnarkande fru kanske. I så fall skulle det varit i natt för det gjorde att jag såg matchen. Matchen som avgjorde US Open? Jag tror faktiskt det.

Det kan vara vanskligt att bedöma tennis utan att titta på tennis ibland. Det främsta exemplet är väl när jag skriver att det är på ett särskilt sätt. Och sen kommer det någon som säger att ”wööööö han vann ju fem bollar mer han måste varit helt överlägsen wöööö men jag såg inte matchen men jag såg statistiken så det måste vara så!!!!!”. Det där har hänt någon gång så att säga, ungefär så.

I det här fallet tycker jag inte man ska blanda ihop den här matchen med Alcaraz tidigare problemmatcher i turneringen mot Cilic och Sinner. I de matcherna spelade han dåligt, mot Sinner borde han till och med förlorat. Och han räddades två gånger om av att han är rätt bra på att när det verkligen brinner kunna lugna sig lite och då bli ett snäpp bättre. I den här matchen var det inte så. I den här matchen var han, jag ska inte säga överlägsen, men han var klart bättre och jag skulle säga att det var förhållandevis långt ifrån att han skulle förlora. Det hade inte var mer orättvist om han vunnit med 3-0 än vad 3-2 nu var. 3-1 hade väl varit det rimliga resultatet i matchen skulle jag säga. Han var också klart bättre den här gången spelmässigt. Kanske för att Tiafoe passade honom aningen bättre men knappast bara det. Alcaraz hade en lite bättre dag helt enkelt och konstigt vore väl annars efter två rätt svaga dagar mot Cilic och i synnerhet mot Sinner.

Är det klappat och klart nu då?

Absolut inte. Ruud är antagligen den kvalitetsmässigt bästa spelaren Alcaraz mött under turneringen. Han står i ungefär samma odds mot Ruud som han gjorde mot Sinner och som han gjorde mot Tiafoe. Omkring 1,50. Men trots att Ruud nog är lite bättre än både Sinner och Tiafoe. Jag tror han är ett aningen mindre hot mot Alcaraz. Det blir lite mer behagligt mot Ruud. Lite lättare för Alcaraz att få vara den som styr spelet. Lite mindre press på honom att hela tiden hålla uppe tempot för att själv slippa bli pressad. Helt enkelt en motståndare som jag tror passar honom riktigt bra. Men det ska vi givetvis prata mer om imorgon när det är dags för final.

Ruud hade inga större problem med Khachanov. Det var väldigt nära vad jag förväntade mig och matchen såg också ut precis som jag på förhand trodde. Så jag har inte så mycket mer att säga om den. Mer än att det väl var bra att Ruud vann för ska jag vara helt ärlig, om det varit Khachanov för Alcaraz i final, då hade det redan varit klart. Nu finns det i alla fall en viss puls inför finalen. Som kommer spelas mellan världsettan och världstvåan på måndag. Imorgon gör dem upp om inbördes ordning. De gör faktiskt också upp om vem som ska vara etta på årsrankingen med tillägget att om Alcaraz vinner drar han ifrån rejält och sätter sig i en ganska säker position om att vara världsetta vid årets slut. Han kommer då vara 700 poäng före Nadal som knappast spelar mer i år och över 1500 poäng före Ruud, som Ruud så klart inte kommer ta in. Om Ruud vinner så slinker han före både Nadal och Alcaraz, men då är det bara enstaka poäng mellan dem.