Inför finalen

11 september, det klingar ju inte jättebra men det verkar hända mycket denna dag för att liksom ta bort det som man egentligen tänker på kring dagen. Min fru upplyste mig om att vi köpte vårt hus denna dag för fem år sen. Det är nog inte jättemånga som missat att det är val i Sverige idag. Men mest av allt givetvis. Det är final i US Open.

En svag final i år? Självklart, men US Open är faktiskt den turnering där det i minst utsträckning förekommit de där riktiga kraftmätningarna mellan världens bästa spelare. Man glömmer inte finalen för ett år sen när Medvedev slog Djokovic och då berövade Djokovic det sista han inte har, att vinna samtliga slams samma år. En står match det. Misäråret 2020 minns nog många också. När Zverev kämpade hårt med att överhuvudtaget få över bollen och Thiem vann trots att han var rätt usel. Faktum är att det inte spelats en final mellan Djokovic och Nadal i US Open sen 2013. Innan dess var det dock bättre. Mellan 07 och 13 var det bara Del Potro utanför de fyra största som var i final.

Idag är det Alcaraz mot Ruud och man får väl jämföra den här finalen med den 2014 när Cilic slog Nishikori. Den här är lite bättre, men det är liksom i samma låda på något sätt ändå. Alla vet att det inte är de två bästa spelarna som möts, men det kan vara intressant ändå. Jag tror de flesta minns finalen mellan Cilic och Nishikori för att det var så konstigt. Den här finalen kommer alla också alltid komma ihåg. För att den här finalen också är konstig. Och för att det antingen blir Alcaraz första slam, eller Ruuds första och om man får gissa i så fall enda slam. Dessutom, antingen Alcaraz för första gången världsetta eller Ruud för första gången världsetta. Ganska stort det ändå med Ruud. Svenskar skryter gärna om sin stolta tennishistoria men det är väl bara tre svenskar som varit världsetta och Ruud blir i så fall den fjärde nordbon som blir världsetta.

Nu, matchen.

22:00 Alcaraz-Ruud 1,48-2,75 Bethard

2-0 i inbördes möten för Alcaraz. Den tillfälliga atp-turneringen i Marbella 2021 och den match som nog de flesta minns. finalen i Miami i år. En rätt konstig match det där Alcaraz var sliten, och egentligen gjorde en ganska dålig final. Ruud överraskade, överpresterade tyckte man då. Och var eventuellt lite skadad han också. Alcaraz vann två ganska jämna set. Ruud tog inte i set i Marbella heller. Så det är två vinster i raka set för Alcaraz.

40 miljoner kronor får vinnaren förresten. Det är en jävla slant det men det pratas inte så mycket om det. Tennisen har hamnat rätt bra till där egentligen. Jag jämför ju alltid med golf då idrotterna om man frågar mig är rätt närbesläktade och där pratar man alltid om prispengarna. I tennisen inte alls lika mycket trots att det här som sagt är en rätt stor slant på spel.

Alcaraz fyra i världen, Ruud sjua i världen. Ruud var nyligen uppe som femma. Det är inte kattskit det här ska sägas. Det är väl mer att Ruud på hardcourt, han har blivit enormt mycket bättre men det är bara att säga som det är, han känns fortfarande smått chanslös om han skulle möta någon av de absolut bästa spelarna. Alcaraz, han har förstås kapaciteten för att vara i final i en slam, men han har ju inte varit bra i den här turneringen och det känns konstigt det där. Att Alcaraz går till sin första final under en period där han egentligen är rätt långt ifrån sin högsta nivå.

Alcaraz har haft det minst sagt krångligt hittills under turneringen mot Cilic, Sinner och Tiafoe. Nu är motståndet rankingmässigt tuffare, men jag tror ändå att han har sina tuffaste uppgifter bakom sig. Ruud har egentligen haft en rätt behaglig väg fram hit. En femsetare mot Paul men 6-0 i skilje där. Ser man det såhär, då finns det en rackarns rimlighet att mycket talar för Ruud, men jag tycker nog ändå inte det.

Jag fastnar på att det här ska passa Alcaraz så väldigt bra. Gemensamt för de han haft problem med under turneringen är att de klarat att sätta maxpress på honom. De har stått långt in i banan och Alcaraz har inte fått dominera som han vill. Nu har Ruud blivit väldigt mycket bättre tempomässigt, men han är ingen Cilic, Sinner eller Tiafoe. Han fokuserar mer på att inte missa än att driva upp tempot. Det kommer göra Alcaraz gott idag.

Alcaraz i tre, max fyra set tror jag. Jag tror att han kommer han en fullt vettig dag. Han har trots allt visat att han sällan faller ihop när det gäller. Och som sagt ovan, jag tror att Ruuds spelstil kommer göra att Alcaraz spelar bra idag.