Inför Davis Cup

Davis Cup och svt sänder. Man riktigt ser ju framför sig hur gamla människor reser sig ur fåtöljen och noterar att det är kul att det spelas tennis igen. Det verkar inte ha varit någon tennis senaste 20 åren. För Davis Cup och svt, det är den enda kombinationen då något är på riktigt. Sänds det inte på svt så finns det inte. Är det inte Davis Cup så räknas det inte.

Jag må vara gammal, men sådär gammal har jag väl kanske inte riktigt blivit ännu. Jag ser ju lite annorlunda på Davis Cup. Turneringen var under många år så extremt orättvis att det egentligen mest var lottningen som avgjorde snarare än vem som var bäst. Kombinationen av hemmaplan och att få välja underlag, det var liksom för mycket. Sen såldes turneringen för att arrangeras i privat form för några år sen. Man ändrade då. Man började köra gruppspel och slutspel på särskilda platser snarare än de här utspridda matcherna över ett helt år. Det blev väl inte jättebra direkt kanske. Nu tycker jag nog man fått till det lite bättre. Gruppspelet spelas den här veckan och slutspelet sen i november. Man kan ju kanske fråga sig lite hur lagen kommer se ut i november. Om man tar sig vidare nu och sen ställs mot ett lag man är chanslös mot i kvarten. Om man då som ensam bra spelare för sitt land känner just så, då kommer man ju kasta in handduken och ta semester istället. Så det är nog inte perfekt den här gången heller, men jag tycker ändå det känns lite bättre.

Sverige är med. Det är inget konstigt med det skulle jag säga. Har man två spelare precis på gränsen till att vara topp-100, som bröderna Ymer är, man är kanske inte given i det 16 lag stora fältet men det är heller inget konstigt.

Fyra fyralagsgrupper är det som ska spelas. Ett lag i varje grupp har hemmaplan vilket innebär att det är fyra olika spelplatser, Bologna, Valencia, Hamburg och Glasgow.

Sveriges grupp:

  1. Italien
  2. Argentina
  3. Kroatien
  4. Sverige

I den ordningen kanske. Men bara kanske. Det är egentligen bara en spännande match, den mellan Argentina och Kroatien där Kroatien är klar favorit, men där det i alla fall skulle kunna skrälla även om det inte är troligt. I övrigt känns utfallet inte särskilt svårt att gissa. Sen ska man säga att det otroligt ofta, lite för ofta kanske, skräller i Davis Cup. Det ska man ha med sig. Men det finns gränser. Vissa saker är möjliga. Andra är det inte.

Italien får ses som slutspelsklara. Sinner, Berrettini, Musetti, Fognini, Bolelli. Sinner gruppens bästa spelare. Berrettini gruppens näst bästa spelare. Helt okej backup i Musetti. Och ett rätt bra dubbelpar i Bolelli/Fognini. Hemmaplan på det. Om Italien inte går vidare, då är det helt sjukt.

Kroatien andrahandsfavorit som sagt med Cilic och Coric plus det dubbelpar som för något år sen var totalt överlägsna världsettor, Mektic/Pavic. Otroligt vad de rasat för övrigt. Från totalt överlägsna och nästan oslagbara till att du vara rankade nia och tia. Det är dåligt det.

Argentina skulle som sagt kunna utmana Kroatien men tufft, utan tvekan. De kommer inte vara favorit i någon av de tre delmatcherna om Kroatien kommer med sitt starkaste lag. Schwartzman är långt ifrån sin tidigare nivå. Cerundolo är långt ifrån favorit mot Coric. Gonzalez/Zeballos är ett bra dubbelpar, men inte jättenära Mektic/Pavic. Matcherna är dock så nära att det inte är givet så Argentina har en chans.

Och så har vi Sverige. Ymer, Ymer, Mridha, Madaras Göransson. Det kommer ju aldrig gå. Det är väl Argentina som i teorin skulle kunna besegras men ska man vara riktigt ärlig. Sverige kommer inte vara favorit i någon av de nio delmatcherna. Det är chanslöst.

De andra grupperna tänker jag att vi kan samla upp lite när det väl börjat så man vet vilka som spelar och så vidare.