Spännande läge i Davis Cup

Jag hade blivit en jävla dålig sportjournalist, det tänker jag ibland. Jag hade varit komplett sämst.

Exempelvis, när Sverige slog Argentina häromdagen. Då ska man ju skriva om hur fantastiskt det var, eller hur? Man kan ju inte skriva sanningen. Det går inte. Man får heller inte lägga till någon egen värdering när man hör några riktiga galenskaper. Som när Mikael Ymer verkar ha yrat, verkligen yrat, efter matchen. Han ska ha luftat åsikter som att segern var guds förtjänst. Att SVT byggde någon slags hype kring honom då de köpt sändningsrättigheter till både Davis Cup och Stockholm Open. Och att han själv var en av Sveriges hetaste idrottsmän just nu. Han fick också in Thomas Enqvist på något hörn, att han skrev historia tillsammans med honom själv genom att Mikael Ymer ska spela Stockholm Open. Man pratar ju ibland om hur folk radikaliseras. De har någon som influerar och får en att säga saker som är så galna att man egentligen inte skulle säga dem kanske, men med någon annans stöd så säger man det ändå. Det måste vara någon som radikaliserat Mikael Ymer för han börjar verkligen låta komplett galen. Det är nästan obehagligt.

Det var inte gud som avgjorde lagmatchen mot Argentina i tisdags. Man vet ju aldrig riktigt kring laguttagning i Davis Cup. Spelare som finns med i lagen är märkligt ofta skadade. Det kanske snarare är att många är måttligt sugna på att slita ut sig under DC-veckorna. Men att Cerundolo som varit rätt bra på hardcourt på slutet inte spelade. Men att Baez, som inte haft ett rätt på slutet oavsett underlag, spelade. Det kan tyckas lite märkligt. Vilka problem han hade med sin forehand alltså, Baez. Helt otroligt. Det blir märkligt när en spelare som i normala fall bara vill spela forehand, bara tappar slaget totalt och plötsligt har en bättre backhand. Han är djupt nere i skiten. Elias Ymer var ändå nära att förlora men lyckades till slut lösa det.

Om Baez var blek så, vad har egentligen hänt med Schwartzman? Det är en sak att vara ur form men det är en annan sak att totalt tappa det. Jag har svårt att förstå det där. Inget nytt alls. Han har varit nere i skiten länge men att det kan vara så illa som det var i tisdags. Otroligt.

Sverige var sen med bra i dubbeln men föll till slut mot ett bra par.

2-1 Sverige alltså. Väldigt synd att det inte blev 3-0, men det ser nu ändå fullt möjligt ut att krångla sig vidare. Man kommer långt med att vilja något i Davis Cup nu för tiden. Det känns som att det är många spelare som kanske inte riktigt bryr sig.

För Kroatien, utan Cilic, föll med 0-3 mot Italien. Och just 0-3, det kan bli viktigt.

Idag möter Sverige Kroatien. Skulle Sverige knipa en match, högst troligt då vi räknar med samma kroatiskt lag idag. Då är det troliga utfallet 1-2. Om Italien samtidigt kör över Argentina, 3-0, vilket också är troligt. Då skulle Sverige kunna krångla sig vidare trots bara en vunnen lagmatch.

Men bäst är så klart om man vinner idag. Då är det klappat och klart. Och utan Cilic, det är klart att Sverige kan vinna idag.

Kroaternas tvåa Gojo är sämre än Elias Ymer. Trolig matchvinst för Sverige. Dubbeln jobbig. Mektic/Pavic har tappat allt senaste året och föll mot Italien men Sverige har inget att komma med i dubbeln riktigt så det blir torsk. Avgörande blir då förstasingeln. Den andra delmatchen. Coric mot Mikael Ymer. Och där handlar det väl egentligen bara om ifall det är den vanliga Coric eller den Coric som vann Cincinnati. Det är en svår match för Ymer men inte en omöjligt match. Jag tror inte Coric kommer vara stabil på sin nivå framöver.

Spännande kan det bli i alla fall. Vi får väl hoppas på att gud favoriserar Sverige idag också kanske. Då ska det gå.