Med drakarna borta blev det bättre

Intressant faktiskt. Det var som att det gick på en sekund när det drog igång igår. När plåstret var draget, när Federer och Nadal var borta, så kändes allt på riktigt.

Varför?

Jag tror det är så enkelt som att de är de sämsta skådespelarna. När det gäller Djokovic, ni vet ju hans talanger från tidigt under karriären och även senare. Han har en historia av att försöka framställa saker som de inte är men inte bara det. Jag tror faktiskt han på ett lite bättre sätt klarar att på allvar engagera sig på ett vettigt sätt i en sån här grej. Han är mer av en naturlig lagspelare kan man kanske säga. Han spelar i alla fall inte över på alls samma sätt som Federer och Nadal.

Och de andra spelarna, egentligen så tror jag inte det finns något problem där.

När man såg matchen mellan Berrettini och Felix som inledde gårdagen. De är ju liksom inte större än att det här är stort för dem. Att få spela i en av de största tennisarenorna som finns framför en jättestor publik och att göra det om en massa pengar. Det räcker liksom. Även senare under dagen när Djokovic klev in och formligen slaktade motståndet, både i singel och dubbel. Han gjorde det på ett sätt som kändes trovärdigt. Han gick in och stämde i bäcken utan kladd. Han ville visa något. Det var på allvar.

Det blev bra fart i facebookgruppen efter mitt inlägg inför Federers avsked. Ska man sammanfatta allt så sa väl ingen egentligen emot, men känslorna tog över och den allmänna bilden var att när det är såhär stort, allvarligt, hemskt. När Federer ska lämna, då ska man inte vara ärlig. Där går gränsen liksom. Då ska man luras lite, så det framställs som något det inte är. Allt för att få fram bilden av det perfekta avslutet som väl alla ville ha. Otroligt nog håller jag faktiskt lite grann med. Ingen mår egentligen bättre av att man berättar vad Laver Cup är. Alla skulle uppskatta eventet mer om de lurade sig själva. Det är väl bara det att det inte är min bästa gren att inte säga sanningen.

Men.

När det där var avklarat. När Nadal åkt hem till sin gravida fru. Det där, förresten. Det där kommer han inte hantera bra. Vet inte om jag skrev det eller om jag bara sa det till någon häromdagen men ni ser det framför er va? Den absolut mest psykotiska föräldern man kan tänka sig som utrustar barnet med precis alla säkerhetsfunktioner som finns och sen också dygnet runt sitter en meter från barnet för att på bästa sätt kunna övervaka i hopp om att kunna undvika eventuella hemskheter som skruppsår och bulor. Om jag får gissa så har det där redan börjat för honom, men att han än så länge ägnar sitt fokus åt magen, typ.

Och förstås, när Federer bara satt där och inte spelade den givna huvudrollen.

När det där var borta. När de två sämsta skådespelarna var ute från ensemblen. Då tycker jag man såg att Laver Cup kan ha en framtiden. När lite yngre spelare, som vet bättre än att spela över. Som bara kör på. Och som klarar av att få fram någon slags känsla av att det är på riktigt. Då kan Laver Cup blir något, det är jag helt övertygad om.

Sen skulle man ju förstås behöva slipa på formatet.

Att spela matchen mellan Europa och övriga världen var ett från början uselt beslut för ska man vara riktigt realistisk kommer det dröja tiotals år innan det skulle kunna vara jämnt mellan lagen. Man skulle börjat med något helt nytt. Den bästa idén om jag fått avgöra hade nog varit om de två bästa spelarna i världen istället fått välja sina lagmedlemmar. Det hade funnits så extremt mycket spännande att prata om då. Tänk er den hypotetiska situationen där Nadal och Federer är rankade etta och tvåa i världen, Djokovic av någon outgrundlig anledning trea, och så får Djokovic stå kvar borta vid stängslet när Nadal och Federer valt sina lagmedlemmar. Hade ju kanske inte hänt, men någon slags lightversion av det hade kunnat hända och det hade engagerat, rört upp känslor.

Det där kanske skulle räcka egentligen. Egentligen gillar jag inte räknesystemet helt där matcherna ger olika många poäng under speldagarna men jag måste säga att om jag fick välja skulle jag nog inte ändra det. Det kittlar att det går att vända matcher som kan verka som avgjorda. Europa leder med 8-4 inför söndagens spel men idag ger varje match tre poäng. Kort sagt, vinner världslaget den första dubbelmatchen så är det en rak bäst av tre matcher i de tre sista. Vinner Europa dubbeln, då måste världslaget vinna de tre sista matcherna och eftersom Djokovic spelar en av dem. Då blir det svettigt.

Sen måste man avsluta med att säga det. Det som alla som anmärker på att man hackar lägger fram. Men vadå, du kollar ju, alla kollar. Och ja, det är relevant. Jag tror att tittarsiffrorna för Laver Cup är enormt, enormt bra. Jag tror att allt egentligen bara handlar om en frustration över hur bra det skulle kunna vara. Det hade kunnat vara årets absoluta, självklara, höjdpunkt. Den potentialen har Laver Cup. Dit är det enormt långt kvar och mycket skulle behöva ändras för att nå dit. Men även det som är nu, folk tittar ju. Man måste säga det. Det är inte bra, men folk tittar.