500-vecka på ingång

Fyra bra tennisveckor är det kvar i år. Låter aningen deppigt kanske, men så är det. Faktum är att tennisens kalender är väldigt viktad åt bara några månader. Från det att grussäsongen startar till det att US Open är slut. Övriga året är egentligen ganska tunt. Australian Open ingår i det övriga året som en liten ö av något spännande. Sen finns det ju mastersturneringar utplacerade. Slutspelet så klart. Men överlag. Under en stor del av året är det faktiskt ganska dåligt med stora turneringar. Lite tråkigt på något vis. Man skulle lätt kunna argumentera för att sommaren här i Europa är alldeles för intensiv och att man borde sprida ut det mer.

Vilka är då de fyra bra veckorna?

Jo, kommande vecka är en 500-vecka. Tokyo och Astana. Brukar ju spelas en turnering i Kina den här veckan, men Kina är inte riktigt tillbaka i gängorna ännu efter coronan. De har väl fortfarande ingen publik på sin idrott och det är meckigt att åka dit med karantäner och så vidare. Vi får väl se om kinesiska turneringar återkommer i kalendern nästa år. För min del kan det kvitta. De kinesiska turneringarna brukar aldrig vara särskilt fräsiga.

500-vecka i Wien och Basel sista veckan i oktober, Paris masters första veckan i november och slutspelet i mitten av november.

Det är det som är kvar av värde det.

500-turneringar var det. Vilken tror ni är starkast, den med lite historia, Tokyo, eller den färskare, Astana?

Här har vi svaret. Riktigt vasst startfält i Astana. Rätt kul med namnet förresten. Den tidigare presidenten, Nursultan Nazarbayev bestämde för tre år sen att staden skulle byta namn till Nur-Sultan. Inte helt olikt hans förnamn skulle jag säga. I tre år hette staden så. Nyligen kom det en ny president. Inte alltför långt efter att han tillträdde bestämde han att staden skulle hela Astana igen. Måste väl vara det ultimata beviset på att man fått vattenskalle det där, att man bestämmer sig för att huvudstaden ska byta namn till ens eget namn. Undrar om Stockholm kommer heta Ulf snart. Hade varit något det.

Lika gamla, Alcaraz och Rune. Varför nu det är viktigt, men så är det. Rune i final i Sofia idag efter att ha haft det ganska tungt en tid. Sinner gav upp deras semi med ett gem kvar igår. Vi får väl se i vilket skick Alcaraz är. Blir lurigt att säga att han är formsvag när hans senaste turnering var vinsten i US Open men man skulle ju vilja se honom sådär riktigt vass nu igen. Han har haft några veckor ledigt och kunnat träna. Skulle inte förvåna mig om han är bra.

500-turnering och Rublev, ni vet va? Han brukar vinna. Sanningen är väl i och för sig att han inte direkt vinner alla femhundringar han spelar, men han vinner i alla fall märkligt ofta. Så även om han kanske inte känns glödhet, man ska hålla koll på honom. Och självklart. Närmare att spela på hemmaplan än såhär kommer inte ryssarna komma inom överskådlig framtid så man kan ju förstå att de kommer i enad, samlad trupp till den här turneringen.

Medvedev, Tsitsipas, Djokovic som fjärdeseedad, då är det okej nivå. Bautista och Khachanov oseedade för att nämna ytterligare något som indikerar bra nivå.

Det blir riktigt bra nivå i Astana helt enkelt. Djokovic storfavorit till att vinna givetvis.

Här var det lite sämre kan man väl utan överdrift säga. Det positiva är väl att när alla bra spelare samlas i en turnering och den andra turneringen då blir mycket sämre, båda blir i alla fall jämna. Men man kan väl lugnt peka på det orimliga i att det delas ut lika många poäng här som i Astana. Det kommer krävas lite olika mycket så att säga.

Elias Ymer försökte kvala in här. Torsk mot Ramanathan och ingen lycka i lucky loser-lottningen än så länge. Snopet. Kolla Ramanathans lottning. Det hade funnits rätt goda möjligheter att vinna en match i huvudturneringen också. Shapovalov spelade final i Seoul idag. Otroligt slät figur gjorde han där, Nishioka vann. Det känns väl inte osannolikt att han floppar här så ja, tung förlust för Ymer i kvalet skulle jag säga.

Kyrgios med. Liten skräll kanske men i år sa han väl inte efter US Open att han inte skulle spela något mer i år, som han brukar göra, så inte alldeles överraskande ändå. Med sin nya nivå måste han hållas som rejäl favorit till att vinna den här turneringen i alla fall. Om han nu ska spela mer i år måste man ju titta till hans möjligheter att nå slutspelet men nej, det händer nog knappast. Han har 100 poäng upp till en slutspelsplats. Det är väldigt svårt på de turneringar som är kvar för att inte säga omöjligt.