Inför Stockholm Open

Vi tar väl allt på en gång. Kvalet är igång. Huvudturneringen är lottad. Och självklart, vi ska följa Stockholm Open under den kommande veckan. Verkar dessutom bli en ganska fin upplaga tror jag. Jämför man med de andra turneringarna den här veckan, Antverpen och Neapel så känns Stockholm som den klart starkaste av dem. Man fick till det rätt fint i sista stund helt enkelt.

Men först, kvalet där vi är halvvägs.

Det kan se nästan löjligt svagt ut det här men jämför man med de andra kvalen den här veckan är det här faktiskt helt okej. I de andra atp-kvalen deltar idag spelare som inte ens spelar tennis längre. Det här är i alla fall mer eller mindre aktiva spelare. Dubbelspelaren Rodriguez kom in som reserv. Jag tänkte säga att det var ju synd att inga svenska spelare anmält sig så de kunde ta platsen istället för en colombiansk dubbelspelare men jag ser att Rodriguez faktiskt fortfarande har en singelranking. Han är rankad runt 500 i världen i singel. Det är bara fyra svenskar som är bättre rankade än så. Två av dem finns med i huvudlottningen, bröderna Ymer. Friberg med i kvalet här som synes. Och Madaras som väl är skadad tror jag. Jag vet kanske inte om man vill ha honom i en svensk tennisturnering i och för sig. Han verkar av vad jag hört ha lite halvsvårt att sköta sig så att säga.

Vilka av alla öststatare som kvalar in, jag tror ärligt talat inte att någon riktigt bryr sig. Kvalspelarna som kommer in kommer vara riktigt svaga. Friberg ska så klart noteras. Han är fortfarande bara 23 år gammal. Han är rankad bland de 500 bästa i världen. Och han har idag en rätt vettig chans att kanske kvala in och få spela sin första match på atp-touren. För att sätta det i ett sammanhang så har han hittills under karriären spelat en match på challengertouren. Så att då få spela en match på atp-touren, det hade ju varit något det. Jag har inte sett honom spela jättemånga gånger men av det jag sett skulle jag säga att det kanske finns någon slags rimlighet i att ändå fortsätta. Han borde ha någon slags minimal möjlighet att någon gång kunna nå challengertouren och i så fall kan man ses som en professionell tennisspelare och det tycker jag är något man ska eftersträva om man har chansen. Bellier, om jag inte blandar ihop honom, tränar väl i Sverige tror jag. Rätt vettig challengerspelare. Ska vara för bra för Friberg. Men det är ändå på en nivå där det inte ska vara helt omöjligt.

Fribergs vinst över Andujar vet jag inte om man ska säga så mycket om. Andujar finns knappt längre. Och hardcourt har väl aldrig riktigt varit hans grej, än mindre spel inomhus.

Huvudlottningen då? Den har vi här.

Fritz skulle ju varit med. Från början skulle Zverev varit med också. Affischnamnen försvann så att säga. Men man fick in två andra namn till slut så det ändå blir jämförbart. Tsitsipas och Norrie, det är faktiskt rätt bra toppar för att vara en 250-turnering. Lägger man till Tiafoe, Shapovalov och De Minaur, då har man faktiskt en stark 250-turnering. Inte sådär absolut toppklass. Det finns starkare 250-turneringar. Men det här är riktigt bra.

Tre svenskar. Leo Borg. Jag har väl skrivit allt där redan nästan men det blir verkligen larvigt. Varför, liksom? Hur förklarar man det? Det går inte att förklara hans medverkan med att han skulle vara bra nog, lovande, eller nåt sånt. Man måste landa på att han är med för att han har Björn Borg som pappa. Det skulle man från arrangörshåll så klart aldrig säga, men där blir det ju egentligen dubbelt patetiskt. Dels att han är med av den orsaken, men också för att man inte säger det. Att man låter elefanten stå parkerad i rummet, så att säga.

Men bra då att Borg var den av svenskarna som fick en lite sämre lottning.

Mikael Ymer ska verkligen kunna slå Halys som är direkt svag på den här nivån. Sen Paul, kanske den svagaste av de seedade spelarna. Bra möjlighet lottningsvis, som ofta, för Ymer.

Elias Ymer har dragit Otte som numera är en etablerat atp-spelare. I grunden extremt medelmåttig, men han är etablerad. Han är bättre än Elias Ymer, men det skiljer verkligen inte mycket i grund och botten. Bra lottning men ändå tufft för Ymer där.

I övrigt så, vet inte om det finns så mycket att säga för nu. Jag tycker startfältet ser bra ut. Det kommer bli fullt duglig tennis under veckan i Stockholm.