Stockholm Open – onsdag

Otroligt ändå vad svenskt intresserar. Atp-turnering i Sverige. Svenskar som spelar. Plötsligt är det som att folk får upp puls. Personligen förstår jag inte helt varför, men jag låter mig med glädje ryckas med. Aktiviteten i vår kära facebookgruppen ökar till typ det dubbla jämfört med normalt, folk bryr sig klart mer om vad jag skriver. Och allt peakade egentligen igår kväll när min fru, som normalt kanske inte riktigt älskar att titta på sport även om tennis tillhör det minst dåliga, väckte mig, jag var trött, för att berätta att ”Leo Borg spelar som en gud och har vunnit första set mot Paul”. När jag tänker på det såhär i efterhand så låter det så pass osannolikt att jag hade kunnat drömt det. Men jag fick också en bekräftelse på det i morse där hon la till att ”Leo Borg var faktiskt skitbra så nu får du erkänna att du hade fel när du skrev att det var skämskudde att han skulle vara med”. Ungefär där finns väl förklaringen. Få saker roar henne som när hon anser att jag har fel.

Nu blir det svårt att få ihop här. För jag såg ju första set i Borgs match. Stora delar av första set i alla fall. Jag måste ha slocknat i mitten någonstans. Och jag håller med. Han spelade faktiskt skitbra. Helt annan spelare än jag sett honom vara tidigare. Han har blivit lite vuxen i kroppen och är nu en riktig spelare. Sen hängde han med bra i andra set också innan det som kanske får ses som ofrånkomligt hände.

Vad gör vi då av matchen?

För det första får man nog säga som det är. Så dåligt som Paul spelade igår, det händer inte varje dag direkt från en bra atp-spelare som han är. Han gick nog inte in till matchen med den bästa inställningen riktigt och det var helt enkelt bedrövligt.

Sen för det andra ska man nog också notera att jag inte riktigt tror att det spel som Borg spelade igår är det normala. Man brukar säga att sämre spelare måste våga, måste chansa, måste gå utanför sin bekvämlighetszon, för att hota bättre spelare. Jag tror att Borg gjorde just det. Jag tror han låg långt över gränsen för vad han egentligen behärskar och då såg det ut som att han är en rätt bra spelare. Jag tror det räcker med att titta på hans normala resultat för att slå fast att det där inte är den nivå han spelar på annars. 685, 1606, 597, 793, 871, 1243, 656, 714, 1001, 882, 1693, 858, 629, 1483, 553, 1380, 1076, 655, 403, 783, 759. Det där hade varit jobbigt om man inte haft en massa skärmar att lägga olika fönster på. Det där är rankingarna på de spelare Borg förlorat mot på futuretouren i år. Går man genom hans resultat så skulle jag säga att han i något slags genomsnitt är jämn med spelare som är rankade 700-800 i världen. Däremot spelar han väldigt mycket för spelare på hans nivå. Därför har han fått ihop poäng så att han är runt 600 men han är knappast så bra om man ser till resultaten. Däremot kunde man igår för första gången se att det finns någon slags kapacitet i honom. Sen får man också säga att den kapaciteten består i att han kanske skulle kunna nå challengertouren om han fortsätter att nöta på och är lite uthållig. Sen får man välja själv om det är något att kämpa för att bli typ 300 i världen och gå plus minus noll på sin tennis. Rent ekonomiskt är det nog bättre att satsa på samarbetet med Sibylla som Leo och hans pappa Björn just inlett. Det säljs en jättedyr hamburgare i Björns namn, och Leo ska också vara någon slags ambassadör för deras mat. Jag tycker egentligen det är lite charmigt på något sätt. Det är väl uppenbart att Björn gör det för att Leos tennis ska kunna bekostas utan att de behöver gå in med eget kapital. Jag tycker det är lite fint. Men när man ser skyltarna där Björn frontar den där ”smashburgaren” med ”pommez” så, jag vet inte. En gång i tiden var han cool, Björn Borg. Det gick kanske över lite grann så att säga. 139 kronor kostar den. Då får man med en dryck också. Jag tycker det är dyrt. Men nu ska vi kanske inte ägna alldeles för mycket tid åt hamburgare.

Vi kan väl ägna lite tid åt Mikael Ymer istället. Tycker han gjorde det bra mot Halys. Kanske inte i absolut bästa fysiska form, Halys. Han har spelat mycket, final två veckor i rad på challengertouren. Jag låter också det vara osagt om det var ett ryggskydd eller en liten bilring som syntes på magen. Det faktum att han blev dödligt trött efter knappt en timmes spel talar kanske för det andra alternativet. Oavsett vilket. Så länge Halys servade helt perfekt slog han Ymer. När serven svek en gnutta var Ymer helt ohanterbar för honom. När man väl fastnar i fel spel mot Ymer. När man bara börjar spela lite, lite dumt mot honom. Som han då kan sätta klorna i motståndare. När motståndaren däremot har huvudet med sig och blandar upp skarpa attacker med riktigt lösa bollar mot Ymers forehand. Då ser han snarare sjukt medelmåttig ut men när man tappar huvudet och börjar stå och banka, han kan försvara sig och han kan springa kan man säga, Ymer.

Intervjun efter matchen där han pratade om sitt blod, att politik hindrat honom från att spela i Sverige tidigare. Ja. Om det nu inte var skämskudde på Leo Borg. Då var det väl Ymer som hade snott skämskudden. Han är verkligen patetisk. Hans tennis är inte patetisk. Långt därifrån. Han är en riktigt bra spelare. Men hans sätt att uttrycka sig och framställa sig själv. Det är svårt att riktigt ta honom till sig, så mycket kan man väl säga.

Lite mer publik igår kväll. Det var väl drygt halvbesatt i hallen när Ymer spelade. Zlatan hade kanske dragit mer folk ändå, för att använda Ymers egen måttstock, men kul att det var lite bättre drag än tidigare i alla fall.

Idag fortsätter det så klart. Spelet är redan igång. Tyvärr, får man väl säga för turneringens del, tog Karatsev första set mot Norrie efter att Norrie hade övertag med break en bit in i setet. Nu bryr sig väl inte så många om Norrie men han är turneringens näst bästa spelare och då är det ju lite tråkigt om man åker ut direkt. Jag tycker Karatsev såg riktigt vass ut mot Rosol i måndags dock, så ändå inte chockande. Jag trodde på skrällchans där. Långt kvar dock. Norrie har väl inte för vana att ge sig lättvindigt precis.

På centercourten gäller sen Shapovalov mot Bellier. De har en sak gemensamt de där två. Väldigt offensiva båda två. Ungefär där slutar jämförelsen. Bellier håller knappt för challengertouren skulle jag säga trots hans höga ranking. Shapovalov är en av världens bästa spelare. Borde knappast bli favoritfall där även om Shapovalov är enormt ojämn, och även om marginalerna kanske blir mindre än de borde med tanke på att båda två är rätt serveinriktade.

Sen ikväll klockan 18, huvudmatchen får man väl kalla den. Huvudmatchen i Stockholm Open spelas alltid 18. Sen räknar man ofta lite kallt med att folk går hem numera. Det är svårt det där. Lägger man matchen folk vill se sist är det risk att folk tycker det är för sent att vara kvar och de missar därmed den matchen se vill se. Hur som helst, Elias Ymer mot Otte. Stigit väldigt mycket på rankingen Otte och har nu ranking som en stabil atp-spelare. I grunden väldigt begränsad dock så relativt bra möjlighet ändå för Ymer som brukar kunna överprestera lite på hemmaplan. Otte favorit men öppen match.

Sen sist ut, Tsitsipas mot Cressy. Klart bästa matchen hittills under turneringen kvalitetsmässigt. Cressy på övre halvan av atp-touren, Tsitsipas en av världens bästa spelare. Tsitsipas har inte returerna som sin starka sida. Cressy är en av världens bästa servare. Det kan mycket väl bli både jämnt och kul där.

Det var det för nu. Trevlig tennisdag, vänner.