Stockholm Open – fredag

Visst är det lite drag kring Stockholm Open i år? Jag tycker verkligen det. Och självklart är det svenskarna som drar det tunga lasset. Jag kommer nog aldrig helt förstå det där. Det är liksom ingen som egentligen tycker om bröderna Ymer. I alla fall inte av de tennisintresserade, men det spelar liksom ingen roll. För den stora motorn gällande intresset för en sån här turnering är folk som egentligen inte är så intresserade. Och när de visar intresse, då blir det på något vis roligare även för oss som är intresserade.

Det måste varit lite fräsigt för Ymerfamiljen igår kväll. Må vara att det bara var andra omgången men ett kvällspass med båda bröderna, bra med publik, en vinst och en förlust som mycket väl kunde blivit två vinster.

Matcherna då?

Jag måste ju säga att Mikael den här veckan imponerat på mig mer än någon gång tidigare. När han väl får klorna i motståndarna är han verkligen otroligt svår att handskas med. Sen kan jag inte förstå. Det övergår verkligen mitt förstånd, varför nästan alla spelar så extremt dumt mot honom. Det är alldeles uppenbart hur störd han blir av kraftiga tempoväxlingar och han har superproblem när motståndare drar ner tempot och spelar lösa bollar mot hans forehand. Men det är något som sitter i ryggraden på nästan alla tennisspelare det där. Man ska akta sig för motståndarens forehand, och man ska hela tiden hålla trycket. Exakt så man inte ska spela mot Mikael Ymer alltså. Det är emellertid också en förmåga det där. Att ha hittat ett spelsätt som passar helt perfekt mot nästan alla motståndare, förutsatt att motståndaren inte har koll på honom.

Vad gäller Elias match så, ja, han blev nervös. Det var öppet mål att stänga matchen i andra set. Sen blev det jämnt hela vägen men man måste nog lägga lite vikt vid slutet också. Vilken enorm skillnad det är på en spelare precis bakom toppen som Tiafoe och en spelare på challengertouren som Ymer. De var liksom knappt på samma bana i det avslutande tiebreaket.

Sen får jag väl också säga att jag är rätt övertygad om att amerikanerna inte vad riktigt i skick att spela tennis igår kväll. Det är en rätt icke väl bevarad hemlighet att många spelare passar på att ha lite kul när de kommer och spelar Stockholm Open. Ibland har de till och med haft lite väl kul, så att säga. Jag vet inte hur det är med er men många av oss har väl druckit lite ibland. Vi vet hur man känner sig och ser ut nästa dag. Personligen har jag dessutom extremt god erfarenhet av att idrotta dagen efter att man druckit lite grann. Jag skulle säga att jag faktiskt är extremt bra i den grenen. Om det fanns en sport liknande skidskytte. Att man alltså kombinerar två grejer som absolut inte hänger ihop. Där man först går ut och super skallen av sig för att sen några timmar senare mötas i någon sport. Där är jag otroligt stark. Inte för att jag egentligen brukar vara i så bra skick, men jag brukar vägra vara dålig ändå. Eller ja, brukade. Det där var längesen. När jag såg amerikanerna igår kväll. Jag skulle säga att jag är helt övertygad om att de var ute och rullade hatt natten innan.

Idag kvartsfinaler. Här, matcherna.

Tidig start idag, redan klockan 12, för att man med säkerhet ska få in alla matcher. Man vill väl också sälja två olika biljetter varför man måste ha ett tydligt avbrott mellan de olika passen.

De Minaur-Shapovalov, ruggigt fin match rent kvalitetsmässigt. Och spelstilsmässigt. 3-0 i inbördes möten för De Minaur på atp-nivå. Shapovalov har en vinst också från challengertouren för fem år sen. Shapovalov har väl oftast varit den bättre av dem men man kan förstå siffrorna. Det är De Minaurs dröm att möta någon som är slarvig och det är väl en jäkla utmaning att kalla Shapovalov för något annat än slarvig.

Rune-Norrie är kanske inte en lika bra och rolig match. Det kommer inte bli samma fart. Men bra kvalité för att vara kvart i en 250-turnering. Rätt fint odds på Norrie skulle jag säga. Tror han är ett snäpp för smart och säker för Rune.

Har Ymer någon chans mot Tsitsipas? 11-0 i set på deras fyra inbördes möten för Tsitsipas. Ymer har fått fyra gem som mest i ett set. Mardröm för Ymer. Lite som för De Minaur. Ymer vill ju möta spelare som är slarviga, icke noggranna, och slår bort sig. Nog missar Tsitsipas en del, men han kommer inte stå och stånga sig mot Ymers backhand direkt och nja, tufft tror jag. Det som ändå talar för Ymer är väl att han nog är bättre än någonsin. Tsitsipas. är knappast i bästa form. Men det räcker nog inte.

Tiafoe var väldigt sömnig igår. Troligen bättre idag. Han ska vara överlägsen Ruusuvuori och jag tror han tar den där chansen.