Ovanligt spännande 250-vecka till ända

Visst var det en ganska intressant tennisvecka ändå som nyss avslutades? Visst färgas man lite av att det var Stockholm Open. Det är alltid något speciellt på hemmaplan. Men jag vidhåller, det var rätt bra drag även på de andra spelplatserna.

Vi kan väl börja i Stockholm. Så klart. Rune vann. Det var lite otippat inför veckan. Menar jag lite som i att det bara var lite otippat eller lite som i att det var jätteotippat? Någonstans mitt i mellan kanske. På ett sätt jätteotippat. Han har haft en svag period sen i somras. Final i sin senaste turnering visserligen. I början av oktober var han i final i Sofia där han slog Sinner men förlorade mot Husler i finalen. Innan dess hade han inte varit bättre än i andra omgången sen Franska öppna. Det är ju inte så imponerande. Samtidigt, tittar man på hans lottning. Det var vidöppet fram till kvarten, Monteiro och Garin var vad han behövde slå för att ta sig dit. Norrie i kvarten, De Minaur i semi, det var ju görbart. Men inte om han inte var riktigt bra. Riktigt bra var han dock, och jag tycker det kanske är det mest spännande med Stockholm Open. Han landar på plats 25 på rankingen nu. Han är 19 år gammal. Det kanske är jag som inte sett det komma riktigt, jag vet inte, men som han spelade den här veckan, jag skulle säga att man måste börja se på Rune som en klart möjlig topp-10-spelare inom några år. Jag tycker han den här veckan såg ut på ett helt annat sätt än tidigare. Som att han vuxit till sig lite grann. Från att tidigare varit en ganska spretig spelare kändes han den här veckan klart mer kraftfull och även om han var på väg att implodera i både kvart och semi, han löste det två gånger om. I dagens final klart bättre än Tsitsipas. Tsitsipas blev spelmässigt avslöjad som han blir ibland. Han mötte bara en spelare som var bättre i spelet helt enkelt och han lyckades då inte vrida det till att bli så pass jämnt att hans mentala förmåga skulle kunna avgöra.

De flesta vet väl vid det här laget att jag inte tycker Rune verkar vara en sådär superhyvens kille riktigt. Jag tror inte han kommer bli någon favorit för min del. Men man måste ju ändå säga det man ser. Att han den här veckan var väldigt, väldigt bra.

I Neapel spelades en rätt stökig turnering. Arrangörerna hade problem med det mesta vad det kändes. Och centercourten var helt fantastiskt långsam. Det var väl inget fel på det, men det måste sägas, den var enormt långsam. Musetti vann, hans andra titel, den första på hardcourt. För att sätta Rune i perspektiv är Musetti, som ju känns rätt ung, ett år äldre än Rune. De ligger nu precis bredvid varandra på rankingen. Musetti på plats 24, precis före Rune. Musetti har svaga siffror på hardcourt, men det handlar nog egentligen mer om snabbheten på underlaget än själva underlaget. Han rör sig inte spektakulärt på grus som gör honom till en specialist där utan det handlar om hans stora svingar. När han får tid på sig är han bra, och då funkar en superlångsam hardcourtbana fint. Intressant där att Musetti var favorit på oddsen inför dagens final mot Berrettini. Banan spelade nog in, men ändå, folk tror mycket om Musetti just nu. Vi får se hur det utvecklar sig.

En tredje valp vann i Antwerpen. Felix som så länge hade fobi för finaler har nu tre titlar, två av dem nu två veckor i rad. Han vann i Florens förra veckan och nu i Antwerpen. Relativt behaglig väg för honom där och säg såhär, det är inte hans sista titel direkt. Felix känns som en sån där spelare som under många år kommer kunna plocka 250-titlar av bara farten, genom att bara ställa in skorna, eller hur man nu säger det. Han har stabiliteten för att kunna vinna väldigt mycket. Sen kanske inte kapaciteten för de stora turneringarna, men han känns som en framtida 250-kung skulle jag säga. Hur gammal är Felix då? Tre år äldre än Rune, två år äldre än Musetti. 22 år gammal är han, inte lastgammal ändå.

Basel och Wien, 500-turneringar kommande vecka. Det kan väl bli lite kul va? Text inför detta imorgon, tänkte jag.