Basel och Wien

500-vecka och vi är redan igång. Smygstart skulle man väl kunna kalla det men tveksamt om det håller när man i nästa andetag säger att världsettan var i elden under måndagen. Igång är vi i alla fall, och fina turneringar. Passa på och titta på tennis nu, för det är verkligen inte särskilt mycket kvar i år.

Man har trasslat till det med den där fina pdf:en som man brukar kunna använda sig av för lottningarna. Så vi får köra den där istället från Basel.

Alcaraz hade stora problem med Draper igår. Två saker man ska notera där tycker jag.

För det första, ja, man ska vara orolig för Alcaraz. Det är alldeles uppenbart att det börjat hacka. Man kan absolut anmärka på att han vann US Open men spelmässigt, han är verkligen inte där han ska vara. Kanske att det gör det hela mer spännande i och för sig. Om han redan varit totalt överlägsen vid det här laget, då kanske det inte varit så kul.

För det andra. Draper, det är lite som med Rune skulle jag säga. Man måste börja se möjligheten att han kanske på något sätt kommer närma sig toppen i framtiden. Lite äldre, han är född 2001. Visserligen i slutet av december 2001. Men i alla fall. Han är något år äldre men han har också varit skadad en del så i faktisk ålder, eller vad man ska kalla det, är man väl typ som Rune och Alcaraz. Topp-50 redan, han är riktigt bra, och det finns potential för mer. Blir spännande att se hans förmodade höjning nästa säsong.

Alcaraz vidare i alla fall och motståndet är väl ändå begränsat för honom. Felix i toppform, absolut. Om Alcaraz inte är bättre än igår är det definitivt en spelare han kan torska mot. Ruud, Cilic, nja, det är väl inte jättemycket att hurra över. Bredden är fin, som så ofta i 500-turneringar, men Alcaraz rätt ensam i toppen i Basel. Betyder det att han vinner? Verkligen inte nödvändigtvis. Han känns svajig just nu.

Bättre bredd i toppen i Wien kan man ju lugnt säga. Känns som det varit så på senare tid att Wien blivit starkare än Basel. Basel har levt högt på Federer ganska länge men när Federer försvunnit har man inte riktigt behålla sin plats som den starkare av dessa två turneringar.

Medvedev, Tsitsipas, Rublev. Sinner ska så klart också nämnas, Norrie och Fritz. Berrettini skulle varit med också. Vansinnigt bra bredd. Ett gäng av de där hade varit första utmanare om de spelat i Basel. Sen så, sällan är väl spelarna utanför de seedade så spännande. Thiem, Paul, Svarre, Dimitrov, Khachanov, Shapovalov, Tiafoe, Coric. Låt oss säga att det skiljer lite mellan turneringarna den här veckan.

Vi nöjer sig väl att säga det för nu, följ turneringen i Wien den här veckan. Kommer bli otroligt bra det här.