Inför dagens semifinaler

Lottningen till Paris är ute. Kommer bli en helt otrolig turnering det där. Zverev, Kyrgios, Opelka, Monfils, och Brooksby är topp-50-spelarna som saknas. För det blev just topp-50 som krävdes för att vara med. Sonego, rankad 51 i världen, kvalar idag. Helt otrolig nivå. Mikael Ymer kvalar också och har med sin lottning fin chans att kvala in. Lestienne och Giron behöver han slå för att få spela huvudturneringen. Inga givna segrar, men han kommer vara favorit i båda matcherna.

Men skit i Paris nu. Idag har vi skulle jag säga en av årets bästa semifinaldagar. Kanske inte sett till nivån på spelarna egentligen, men sett till intressenivå på matcherna.

Basel

14:30 Alcaraz-Felix 1,80-2,05 Bethard

Ni ser rätt på oddsen. Felix är nästan favorit på oddsen idag mot Alcaraz. Och jag skulle säga att det nog är just så, att han är favorit.

Jag tycker man löpande under året sett på Felix att det är på väg åt rätt håll. Han har börjat ha bättre tryck i grejerna och de veckor han spelat bra har han varit just riktigt bra. Den här veckan hans bästa spelmässigt skulle jag säga. Han har verkligen sett så bra ut som man bara kan göra i princip. Vinner han idag och sen också finalen får han också utdelning på rankingen. Han går då om Rublev och blir åtta i världen på måndag. Jag tror man ska börja se Felix som en högst stadig topp-10-gubbe snarare än någon som pendlar in och ut beroende på att det saknas stadiga spelare däruppe. Jag tycker han är uppe på en annan nivå än tidigare.

Alcaraz då? Inget ändrat. Världsetta, japp. Ganska klar sådan också. Tusen poängs försprång på Nadal och nästan lika mycket på årsrankingen. Nu kommer Nadal spela Paris och gissningsvis slutspelet också för en gångs skull. Men osannolikt att han hinner ikapp Alcaraz som lär vara världsetta vid årets slut. Men jag skulle säga en historiskt svag världsetta. Inte en unik, det har funnits världsettor som kanske inte ens är bäst förut, men det är ändå ovanligt. Jag skulle säga att det är tveksamt om Alcaraz någon gång varit bäst i världen hittills. Och jag skulle säga att han definitivt inte är det just nu.

Tittar man på den här veckan så, Felix har varit helt perfekt. ALcaraz, det känns som att han liksom hankar sig fram. Han är skitbra, det är inte det, men jag tycker verkligen det känns som att ingenting flyter för honom. Därför ska det bli sjukt intressant att se hur han egentligen står sig mot Felix idag.

Alcaraz är den i grunden mycket bättre av dem. I framtiden kommer han vara den enormt mycket bättre av dem. Men, jag tror att Felix alltid kommer vara lite av en mardrömsmotståndare för honom. 2-0 Felix i inbördes möten. Davis Cup för några veckor sen och US Open förra året när Alcaraz gav upp. Felix är en av de mer tempostarka spelarna som finns. Med tillägget att han inte bara kan hålla emot i högt tempo. Han kan också sätta fart på bollen själv så att tempot blir högt. Just det är jobbigt för Alcaraz som lever högt på tempoväxlingar. Blir spelet för statiskt är han faktiskt mänsklig säkerhetsmässigt.

Återstår att se om jag tänker rätt. Oavsett vilket, sjukt intressant match. Och intressant odds här på Bethard som ni ser däruppe. Jag anser att Felix är favorit i matchen.

16:30 Rune-Bautista 1,52-2,55 Bethard

Inte riktigt samma nivå på den här semin, men väl riktigt intressant ändå.

Kolla oddsen. Jag minns för några veckor sen. Felix mötte då Bautista på ett liknande inomhusunderlag. Felix stod då i samma odds som Rune gör idag mot Bautista, och då skulle jag säga att Bautista ändå visat mer form inför den här matchen.

Rune värderas alltså som om han vore en topp-10-spelare. Är han det? Det ska jag verkligen inte utesluta men jag är ännu längre ifrån att säga att det skulle vara så.

Intressant också att se hur Runa hanterar att möta Bautista för första gången. Det är speciellt att möta Bautistas flacka slag och åtminstone jag tror att om det finns ett hål i Runes spel så kan det än så länge vara tempot.

Oddsmässigt, ni förstår nog att jag tycker det ser intressant ut på Bautista.

Wien

14:00 Medvedev-Dimitrov 1,15-5,50 Bethard

Det svarta fåret bland dagens matcher. Inte för att nivån på något vis är dålig här, tvärtom, men varken spännande eller intressant. Medvedev har sett jättebra ut under veckan. Dimitrov har överpresterat, men jag tror inte ens att samma överprestation från hans del idag kommer räcka här. Medvedev är bara för bra för honom.

16:00 Shapovalov-Coric 1,71-2,20 Bethard

Som jag började texten. Kvalitetsmässigt är det inte sådär utomjordiskt, men jag tycker det finns mycket intressant med matcherna. Så också här.

För visst är det så att det är en mardröm för många att möta Shapovalov. Att möta någon som i princip bara spelar på sina egna villkor, inget kul att möta för man får liksom bara spänna fast sig och åka med.

Men det finns förstås också spelar som är en mardröm för Shapovalov och om jag fick plocka ut en enda skulle jag nog säga Coric.

Coric har serven för att kunna utnyttja Shapovalovs främsta svaghet, hans returer. Och väl i spelet, Coric ger ju inte bort någonting överhuvudtaget under en hel match. Om inte Shapovalov får någonting gratis, då ställs det helt extrema krav på hans offensiv.

Nu ser jag matchen från ett håll. Man ska också säga att Shapovalov slog Coric för bara några veckor sen. SOm alltid när två av världens bästa spelare möts. När man säger att det spelstilsmässigt talar starkt åt ett håll är det fortfarande bara nyanser det handlar om.

Vem är bäst av dem då?

Tveksamt skulle jag säga.

Coric just innanför de 30 bästa på rankingen. Shapovalov just innanför de 20 nästa på rankingen. Men då ska man ha med sig att Coric så sent som i juni spelade på challengertouren och var rankad 200 i världen. Räknar man poäng de senaste månaderna är Coric garanterat topp-10.

Jag tycker de känns jämna, och båda är formstarka också. Jag tror Coric tar det för att det passar honom bättre. Som ni ser, fint odds på det här på Bethard.