Inför dagens finaler

Dags att avsluta årets näst sista ordinarie turnering. Paris är sist ut, den börjar imorgon. Sen är det knatteslutspel, slutspel, och Davis Cup kvar. Lite krafs sådär vilket gör att faktiskt hela november också innehåller tennis. Men sen är det slut. Eller ja, ni vet ju hur det är. Träningsmatcherna börjar runt eller ibland lite innan jul till och med och sen drar den nya säsongen igång direkt i januari. Uppehållet är kortare än man tror så att säga.

Nu i alla fall, dags att prata igenom dagens finaler. Kanske att semifinaldagen igår var veckans fräsigaste tennisdag, men vi får väl se vad dagens matcher kan ha att bjuda på för att matcha.

15:00 Felix-Rune 1,32-3,40 Bethard

Lurigt med an match innehållande spelare som bara har förnamn. Rune har ju två, Holger och Rune. Sen har han ju nåt sånt där hittepåextraefternamn också men Holger och Rune, definitivt två efternamn. Och på tal om att ha extranamn. Felix alla efternamn är alldeles för komplicerade. Det går liksom inte att hålla på med.

Rune var väldans illa ute igår. Jag skulle säga att han över hela matchen var lite sämre än Bautista men i första tiebreaket var han bättre och i det andra tiebreaket hade Bautistas breakfobi utvecklats till vinstfobi. Sen ska man vara två om saker i tennis. Rune har allt flyt i världen just nu så det var inte bara Bautistas oförmåga men ändå, det är ovanligt att man förlorar ett sånt set. Såg lite sliten ut igår, Rune. Det börjar nog närma sig slut i tanken där.

Felix krossade Alcaraz. Varken mer, varken mindre. Det var en kross, en överkörning, som jag tycker säger det mesta om det jag skrivit om den senaste tiden. Att Alcaraz inte är särskilt bra just nu och att han egentligen inte varit det sen i våras. Han håller någon slags bra topp-10-nivå men att betrakta honom som världsetta, det blir bara larvigt. Han är i en utvecklingsfas om man är positiv. Om man är negativ säger man att han kört fast och dessutom kör åt fel håll just nu. Men Felix, jävlar vad bra han börjar bli. Inte jättekonstigt egentligen. Han har i grund och botten spelet för att vara såhär bra, det är bara det att det krävs så sjukt mycket. Jag tycker man kan dra paralleller till Djokovic innan han tog över. Det var då inte självklart att han skulle bli bäst, långt därifrån, för man kunde peka på att han inte riktigt hade något som stack ut. Sen blev han bäst i världen på typ alla områden genom att skruva upp sig själv lite grann. Nu håller kanske inte Felix på att bli bäst i världen. Eller ja, vem vet. Men det sker på samma sätt. Han slår hårdare, han är säkrare, rört sig bra har han alltid gjort och hans serve står sig bra med tanke på spelstilen. Han har skruvat upp sig och är nu uppe i den absoluta toppen. En sak ska man komma ihåg med Felix. Han är 22 år gammal nu. Han är ingen dussinspelare som är duktig i ung ålder direkt. När han slog igenom och blev typ bäst på challengertouren var han 16 år gammal. Han är en av de som varit bäst i ung ålder någonsin. Sen har det mer blivit att han segat sig upp i toppen, men talangen, förutsättningarna, är helt odiskutabla. Om han skulle råka ramla in och bli bäst av alla skulle man aldrig kunna peka på att det var något konstigt. Han har egentligen haft den resa man ska ha för att bli det. Nu tror jag kanske inte det blir så men man måste hålla stor, stor koll på Felix framöver. Han är en helt annan spelare nu än tidigare. Han kommer ha alla chanser att slå sig in topp-5 innan nästa sommar tror jag för där, där är det inte trångt direkt.

Matchen idag? Rune lite slut på bränsle i tanken. Felix kommer bara ånga på. Jga tror inte det här blir jättespännande.

14:00 Medvedev-Shapovalov 1,23-4,20 Bethard

Shapovalov slog Medvedev två gånger tidigt, för fyra och fem år sen. Uppseendeväckande på ett sätt så klart då Shapovalov är tre år yngre än Medvedev men Shapovalov var bra tidigt, och det där var innan Medvedev klev upp som en av de absolut bästa spelarna i världen. Sen tre raka vinster utan setförlust för Medvedev och jag tycker nog egentligen man ska titta mer där. Det här är svårt, svårt, svårt för Shapovalov. Han måste klara av att komma igenom Medvedev, det gör i princip ingen och ingen gör det utan att vara säker. Man slår liksom inte igenom Medvedev med enstaka slag som Shapovalov vill göra.

Fin match. Shapovalov har hittat formen. Medvedev kan mycket väl vara bäst i världen just nu. Rätt kul spelstilar mot varandra också. Shapovalov kommer sätta fart på matchen. Men jag tror kanske ändå att Medvedev är alldeles för bra.