Paris – fredag

Inte lika spektakulärt igår som några av de första dagarna va? Jag tycker nog så.

Men det säger förstås inte att det inte var bra.

Den som riktigt stack ut igår var Alcaraz. Eller ja, Alcaraz och Djokovic skulle jag säga. Det känns verkligen som att det är de två som sticker ut den här veckan och positivt nog är de på olika halvor så det skulle kunna bli en rätt pampig final. Djokovic har som ni kanske vet ännu inte slagit Alcaraz. Bara förlorat en gång, men ändå. Dimitrov kan bli lite vek ibland när han känner att motståndet är övermäktigt. Så var det igår, men det där med övermäktigt motstånd var liksom inget han hittade på. Finns faktiskt en sak de har gemensamt, Alcaraz och Djokovic. Eller det börjar kännas som att de kanske har den gemensamt. Det handlar om känslan att de väldigt sällan spelar bra. Man vet vad de kan, men de spelar väldigt sällan så bra som man vet att de kan. Deras normala nivå räcker dock ändå nästan alltid. Igår spelade nog inte Alcaraz som absolut bäst, men han spelade precis som Djokovic riktigt bra. Khachanov var det som Djokovic slog och samma sak där som sagt, riktigt bra.

Musetti slog Ruud i en imponerande uppenbarelse. Det ser faktiskt inte särskilt kontrollerat ut men han har börjat stå lite närmare baslinjen, Musetti och han klarar av det. Dessutom är hans serve underskattad. Den hjälper honom mycket.

Rune plockade ner Rublev. Kändes, som vanligt, som att han hade lite flyt men det är ju inte flyt. Det är något annat. Det går inte att säga något annat än att Rune är på väg rakt mot toppen och han är alltså 19 år gammal. Hur bra blir han egentligen när han blir vuxen? Det lär man börja fråga sig.

Simon hade noll och intet att sätta emot Felix. Man såg verkligen att han är gammal och trött och det är väl så det ska se ut i sin sista match. Annars kan man ju bli lockad att fortsätta. Fantastisk avslutning av Simon. Den kommer vi minnas.

Sista fransman utslagen när Moutet förlorade mot Tsitsipas under kvällen. Han kunde inte bjuda på show, hade inget att sätta emot.

Tiafoe slog De Minaur. Ganska jämnt egentligen tycker jag men De Minaur var lite passiv och blev lite nervös när han hade övertaget i andra.

Paul slog Carreno Busta hur enkelt som helst. Den såg jag inte komma. Han var bara för bra i spelet. Om det var han som var för bra eller om det var en sällsynt dålig dag från Carreno Busta, han har ju inga dåliga dagar, oklart, båda två kan man väl tänka.

Det här gör att vi har det klart för kvartar. Såhär spelas de idag.

Är ni sugna på att gissa slutsegrare förresten? Oddsen ligger precis som varje dag ute på Bethard. Djokovic 1,71, det är ju så klart alldeles för lågt. Alcaraz 4,50 måste efter gårdagen ses som rätt bra. Felix 8 gånger, Tsitsipas 8,50, Rune 17, Tiafoe, 21, Paul 34 och Musetti 34. Jag hade tagit ALcaraz med de där oddsen.

Felix såg bra ut igår. Felix är mycket bättre än Tiafoe och han har också 2-0 i inbördes möten. Borde passa honom helt perfekt det där. Han har noll problem med att stå emot även när Tiafoe ökar tempot och han är liksom inte lite säkrare. Tiafoe kommer slå bort sig. Det krävs en flopp för att Felix med sin nivå ska falla där.

Om man ska säga något som är emot att Alcaraz vinner turneringen så är det väl bland annat lottningen. Det här är inget bra lottning för honom. Han har i flera år legat mil före Rune som är jämnårig. Nu börjar Rune, kanske inte nosa honom i hasorna, men i alla fall närma sig. Alcaraz har redan blivit världsetta. Då är man nog inte sugen på att vara nummer två i sin årskull så att säga. Rune är en spelare som jag än så länge har svårt att bedöma, det ska jag helt ärligt säga. Jag har svårt att förstå hans spelstil, vad han är för spelare. Det är uppenbart att han växt till sig, fått mer kraft, en bättre serve, och allt sånt. Men exakt vilken profil han har som spelare, det är svårt att säga. Och det har nog sin förklaring i att han just nu utvecklas så snabbt. Jag tror knappt han själv riktigt vet hur han spelar. Men Alcaraz får oavsett vilket se upp här. Rune har kraften och självförtroendet för att sätta press på Alcaraz och som ni vet, Alcaraz gillar inte att bli tillbakapressad. Otroligt intressant match på många sätt det där. Rune är faktiskt en månad yngre än Alcaraz. Undrar hur många spelare som är yngre än honom som Alcaraz har förlorat mot egentligen. Garanterat ingen på professionell nivå i alla fall.

Ni minns hur bökigt Djokovic hade med Musetti i Franska öppna i somras va? 0-2 i set, sen krossade han honom i och för sig innan Musetti gav upp. Men bökigt, det var det. Sen dess har Musetti blivit mycket bättre. Hardcourt gynnar honom inte mot Djokovic så klart, men han har blivit mycket bättre på underlaget. Jag tror vi kommer se idag också att det inte passar Djokovic alls, men jag tror ändå han vinner matchen kontrollerat.

Och så avslutar vi med Tsitsipas-Paul där jag tycker att Tsitsipas bara ska vara mycket bättre, och det är också en matchup som ska passa honom riktigt fint. Men jag vet det. Paul är en spelare som är bättre än vad jag betraktar honom att vara.