Inför Parisfinalen

Rätt kul egentligen. Djokovic. Man tycker ju kanske inte att han vunnit så mycket i år. Men hur mycket har han förlorat då? Sex matcher, det är inte jättemycket. Om det inte varit för pajasbeslutet att det inte skulle delas ut några poäng i Wimbledon hade han haft alla möjligheter att avsluta året som världsetta i alla fall. Och vad har han då varit avstängd från, två Grand Slam-turneringar och två mastersturneringar i alla fall som jag kommer på. Inte hans mest överlägsna år även om han hade fått spela de turneringarna. Eller ja, det vet man ju inte. Om han vunnit de där fyra, verkligen inte orealistiskt, så hade han haft över 10 000 poäng. Ingen annan hade varit över 5000 poäng Mycket om här. Jag vill väl egentligen bara peka på hur löjligt det är när man klumpar ihop honom med någon annan spelare. När man funderar på om de andra kommit ikapp honom. Det är ingen jävla grupp av spelare som är bäst i världen. Det är Djokovic som är bäst i världen. Några kan slå honom. Men det är honom som de andra försöker slå.

Annars, på tal om toppen. Var det mest intressanta igår förstås att Alcaraz hoppar av slutspelet. Och Davis Cup, vem som nu bryr sig om det senare. Nu var det en annan skada än den han varslade om inför Paris men sånt där hänger ju ofta ihop. Nu kan han faktiskt tappa platsen som världsetta vid årets slut även om det inte är troligt. Nadal eller Tsitsipas lär nog vinna slutspelet till att börja med för att det ska hända och det är väl inte det mest troliga i alla fall. Vi får väl se om Nadal ens kommer till start. Och vad i hela världen talar för att Djokovic inte ska vinna slutspelet.

15:00 Djokovic-Rune 1,23-4,15 Bethard

För Rune kommer ju inte ens vara med i slutspelet. Eller? Nej, det är nog inte troligt. Men efter att Alcaraz hoppat av och Fritz kommit in som reserv skulle Rune kunna bli första reserv om han vinner idag. Och som tidigare nämnt, hur säkert känns det att Nadal spelar? Djokovic går med det här resultatet förresten in i slutspelet av egen kraft, men det påverkar ingenting. Eller jo, det som kan påverkas är att om han vinner idag hamnar han inte i sista seedningspotten. Han blir då sjua på rankingen och därmed seedad sexa eftersom Alcaraz inte är med. Rublev är det som i så fall halkar ner i sista seedningsgruppen med Fritz. Om Rune inte vinner idag blir han istället andra reserv, egentligen tredje, men Zverev är borta. Vi får väl se hur han gör. Han ska väl egentligen spela knatteslutspelet kommande vecka. Jag vet inte hur det smäller jämfört med att vara reserv på plats i det riktiga slutspelet. Borde väl gå att kombinera kanske. Spelas ju till och med i samma land nu för tiden. Fy vad man saknar att slutspelet spelas i London ändå. Det ska ju vara så.

Jag tror jag får ägna vinteruppehållet åt att analysera Rune. Jag förstår fortfarande inte riktigt hur han spelar och jag vet inte hur bra han är. Inte på något negativt sätt alls, det kommer låta så, men jag har svårt att se linjerna i hans spel. Det handlar dock inte om att han saknar goda sidor utan snarare motsatsen. Han har liksom inte tillstymmelse till svagheter, och där ungefär blir det svårt för mig att förstå vad han gör. Uppenbart dock att han börjar bli väldigt kraftfull. Han måste väl ha växt lite grann bara det senaste året? Mer än bara på bredden då. Jag tycker han börjar se ruskigt stor och kraftfull ut. De står listade med exakt samma mått de här två finalisterna för övrigt. 188 cm, 77 kg. Jag skulle nog sätta en slant på att Rune är både längre och tyngre än Djokovic, definitivt tyngre. Längden, där beror det väl på hur Djokovic hår räknas. Det måste vara helt omöjligt att mäta honom i och med att det näppeligen kan gå att trycka ner hans hår. Det är för tätt, för tjock, för kraftfullt.

Ett inbördes möte. US Open 2021. Rune tog ett set men tog på de andra seten totalt fyra gem. Den matchen säger förstås absolut ingenting. Nu är Rune en toppspelare. Det var han inte direkt för ett drygt år sen.

Hur tänker man sig det här då?

Det är väl frågan hur säker Rune egentligen är. Han har absolut lite mer kraft än Djokovic. Men hur säker är han egentligen? Tycker han missar mindre och mindre för varje match som går i princip.

Utgångsbudet måste väl vara att Runes bättre serve kanske inte spelar så stor roll med tanke på Djokovic returer. Och att Djokovic väl ska vara alldeles för säker och stabil i bollandet men som sagt, hur säker är egentligen Rune? Och hur bra är han? Han lär ju börja förlora matcher innan man säger någonting överhuvudtaget om hur bra han är.