Inför knatteslutspelet

Den här veckan är det inte mycket att välja på. Det är knatteslutspelet eller ingenting alls och då väljer man ju, jodå, knatteslutspelet.

Bilden däruppe förresten. De där gruppbilderna. Hur lyckas man med att varje gång få dem så exceptionellt fåniga? Det spelar liksom ingen roll vilken väg de väljer. Ibland har det varit kostym, ibland vanliga kläder, ibland tenniskläder. Det blir fånigt oavsett vilket. Varför har två av spelarna med sig sina racketar. Varför är Tseng den enda som är civilklädd? Det andas lite ett gäng som på kollo och undrar vad tjejerna är snarare än en grupp superhjältar det där, kan man ju säga.

Man fortsätter på systemet med först till fyra gem, bäst av fem set. Många år man kört det nu. Det har fungerat superbra. Och det förvånar mig att man inte valt att sprida systemet till 250-turneringarna redan. Det krävs lite bättre fokus från spelarna. Det blir lite tuffare för de bättre spelarna. Det blir lite lättare att skrälla. Det är inget system för viktiga matcher och turneringar men för turneringar som behöver något för att göra det hela lite hetare är det bra. Som den här turneringen. Den behöver ju onekligen lite hjälp.

Hur är nivån i år då?

Den hade ju kunnat vara helt overklig. Ni vet vilka som saknas va? De tre bästa. Tre av världens absolut bästa spelare. Sinner är född 2001 och hade kunnat delta för sista gången i år. Alcaraz och Rune är födda 2003 och skulle kunnat spela i år plus de närmaste två åren. Det är lite sjukt det. Dessa tre, plus Musetti, Draper och Nakashima, med två utfyllnadsspelare, det hade kunnat bli något.

Nu blir det lite annat. Det är de där tre, Musetti och Draper är redan riktigt bra atp-spelare. Nakashima är nog snart där. I övrigt är det faktiskt lite sämre, det får man erkänna. Lehecka har en jättebra ranking, men har knappt ens nosat på atp-touren ännu utan har plockat alla sina poäng på challengertouren. Tseng var en het potatis enligt vissa för några år sen men kommer nu med här på sitt sista år. Han är topp-100 i världen men har ännu nästan inga resultat från atp-nivå han heller. Det har verkligen gått inflation i ranking. Det har blivit för lätt att spela bra på challengertouren och bli topp-100. Det har alltid varit för enkelt, men det har de senaste åren blivit mer urvattnat. Nu ska man göra om challengertouren lite till nästa säsong. Det ska bli ännu fler turneringar. Och några turneringar med lite högre status. Det kommer inte direkt göra det mindre så, att det är mycket enklare att bli topp-100 via challengertouren än att hålla sig kvar på topp-100 genom att spela på atp-touren.

Stricker har tagit några fina vinster på atp-touren när han väl spelat där. Men färsk han också. Noterbart att han är född 2002, så detta är inte hans sista år.

Passaro och Arnaldi, två grusitalienare som inte har någon erfarenhet av atp-touren och rätt liten erfarenhet av spel på hardcourt. De blir kanonmat där. Sista året för båda två och Passaro. Han borde kanske ålderstestas. Jag är 39 år gammal. Jag är rätt övertygad om att många skulle säga att Passaro ser äldre ut än jag gör. Han hade inte fastnat i ålderskontrollen på systemet så att säga.

Det drar igång idag. Jag tror inte att jag kommer skriva inför och efter alla matcher som jag gör under stora turneringar men vi siktar på att följa upp det hela löpande under veckan.