Inför första slutspelsdagen

Det är dags! Jag måste säga att jag har rätt stora förväntningar på den här upplagan av slutspelet. Förutsättningarna för något riktigt bra känns faktiskt goda. Och lite läge är det väl passa på. Sista gången med både Nadal och Djokovic i slutspelet? Högst troligt skulle jag säga. Djokovic har förresten chansen att tangera ännu ett av Federers få kvarvarande rekord. Federer har flest slutspelssegrar av alla, sex stycken. Djokovic går vid vinst i år också upp på sex.

14:00 Felix-Ruud 1,34-3,15 Bethard

Frågan är vad det är för underlag i slutspelet i år. Det har pendlat rätt mycket genom åren och det känns väl som att inomhustennisen just nu rör sig mot att bli lite snabbare igen efter några år då studsmattebanor var det som var standard. Titta bara på knatteslutspelet den här veckan till exempel. Blankpolerat gympasalsgolv var det som gällde där. Jag skulle säga att det där underlaget knappast hade varit godkänt för en normal atp-turnering. Vi får nog inget liknande i det riktiga slutspelet här, men återstår att se helt enkelt.

Och högst relevant i den här matchen så klart. Nu har väl Ruud lite grann kommit hur den hardcourtbubbla han var i tidigare under säsongen. En bubbla där han kanske spelade lite utanför det han egentligen kan på underlaget. Nu två matchvinster på de fyra senaste turneringarna han spelat. Det är sämre än man kan förvänta sig av honom. Men kanske ändå mer normalt än det han presterade i bubblan, det vill säga att gå till final i ett par av de största turneringarna som finns.

Underlaget. Det för inte gå alldeles för fort, då är Ruud helt stekt. Det man också ska säga är dock att bara det inte går megafort så spelar det inte så stor roll för honom om det går extremt långsamt eller inte. Han borde ju vara sjukt bra på studsiga, sega banor men han har hittills inte fått det att stämma på sådana.

Lite obehaglig premiärmatch för Felix skulle jag säga. Han måste räkna med att de andra två slår Ruud och även om det oavsett vilket skulle räcka för honom att vinna de två sista matcherna, han är inte borta vid förlust här, det är ändå en match där han har bra mycket att förlora, men ganska lite att vinna. Dessutom en matchup som jag skulle säga kanske inte passar honom jättebra. Felix är som bäst när han får stå och mala på med högt tryck i lagom tempo där han ska vara säkrare än motståndaren, men där han inte behöver växla tempo för att vinna poängen på enstaka slag. Mot Ruud är det väl lite så man inte ska spela skulle jag säga. Får Ruud det där malande trycket på sig blir han bara säkrare och säkrare. Dessutom, Felix har den bättre serven här, men är den bra nog för att ge honom särskilt mycket utdelning?

Felix är i praktform. Ruud är formlös. Det är stor underlagsfördel för Felix. Det är väl det där bara. Jag tycker spelstilarna talar lite för Ruud plus allt tryck på Felix. 3-2 i inbördes för Ruud också. Han krossade Felix på Felix hemmaplan i Montreal för inte alltför längesen i mastersturneringen där.

21:00 Nadal-Fritz 1,64-2,20 Bethard

Spelmarknaden har som synes en viss tilltro till Nadal här. Och just när det gäller Nadal brukar faktiskt spelmarknaden vara ganska rätt på det. Ta matchen i Paris till exempel. Han var absolut klar favorit mot Paul hela vägen fram till matchstart, men sett till hur stor favorit han kanske borde vara var Nadals odds höga inför matchen. Marknaden kände på sig att det låg en förlust på lut helt enkelt. Sen vet jag inte om det sipprade ut något om att han var lite stökig i magen inför den matchen. Han sa efteråt att han efter matchen helt enkelt var magsjuk och att det inte kändes bra varken innan eller under matchen. Ni vet det där, Nadal förlorar aldrig om det inte är något skit. Sen får man väl välja själv om det är så eller om han eller andra alltid söker orsaker.

Men här, jag skulle säga att om man väger in hans matchoträning och insatsen i Paris, det är tveksamt om han ens borde vara favorit mot Fritz idag. Men han är klar favorit, det betyder att folk tror på honom idag.

Och det är klart. Om inte Fritz lyckades slå Nadal i Wimbledon i somras där det var en halv Nadal han mötte. Det kommer inte vara en Nadal i sämre skick idag. Snarare tvärtom. Sägas ska dock att Fritz vann matchen innan, Indian Wells i år, raka set där. Nadal har också en vinst sen tidigare. Kross i Kvackapulko 2020.

Nadal usel inomhus. Nadal alltid usel i slutet av säsongen. Fritz faktiskt inte särskilt bra inomhus han heller. Och brukar inte heller vara något monster i slutet av säsongen. Han vann i Tokyo i början av oktober, Fritz. Hans största titel hittills, men efter det har formen varit svag. Nadal, han har väl ingen form alls. Det är svårt att ha en form när man inte spelar.

Vem av dem passar det här då?

Generellt skulle jag väl säga att det inte är några direkt problem för Nadal. Fritz servar bra, men inte tillräckligt bra för att Nadal inte ska få bollen i spel och väl där är Nadal i grund och botten mycket bättre.

Men som sagt, att läsa Nadals nivå ikväll. Det är såhär på förhand en utmaning som man nog inte ens ska försöka ge sig på.