Slutspelet – måndag

Det var ju en spännande start på slutspelet får man säga. Inte alldeles långt ifrån vad jag tänkte mig egentligen men jag tänkte mig det ju inte så mycket, så att säga.

Jag tyckte att Ruud kändes lite undervärderad inför matchen mot Felix. Det har fått någon dryg vecka sen Felix spelade senast. Det var upplägg för att han kanske skulle tappat lite form. Lite liknande för Ruud fast tvärtom. Han har haft en svag höst, men varför skulle han inte sprattla till nu sista veckan liksom?

Dessutom, rätt bra matchup för Ruud kände jag inför matchen.

Hur blev det då?

Ja, sådär, men väldigt mycket mer så, kan man väl säga.

Jag tycker Felix hade en ganska svag dag. Det är inte ovanligt att han gör sina sämre matcher när han möter en motståndare som så att säga in går med på att stå och bolla i det höga tempo som Felix vill bolla i. Det syntes igår också att det inte riktigt passade honom, men det var också en rätt klen insats.

Sen ska man säga att Ruud fick till det bra också. Eller bra, jag tycker han också hade en del missar, särskilt i första set när han mitt i setet hade lite läge att skaffa sig ett grepp. Servade bra gjorde han dock. Och returnerade riktigt bra. Det var väl också en huvudanledning till att det gick som det gick skulle jag säga. Felix ska egentligen ha plus i serve och retur mot Ruud men igår var det precis tvärtom.

Raka set för Ruud. Ytterst viktigt att vinna i raka set, särskilt med tanke på hur den andra matchen slutade igår. Nu blir det riktigt jobbigt för Felix att ta sig vidare skulle jag säga.

För kvällsmatchen var ju inte olik. Den bättre spelaren vann första i tiebreak och sen gick det lite enklare i andra. Eller ja, mellan Fritz och Nadal blev ju andra set väldigt mycket enklare får man säga. 6-1 för Fritz och Nadal gav ju upp till slut, men han kämpade faktiskt hela vägen fram till 1-5. Så jag skulle inte säga att det var en sån där hemsk upplevelse som man haft ibland på slutet, att Nadal bara accepterar att han inte kan spela. Igår tycker jag ändå att han försökte. Sen kan man väl också säga att det kanske är ännu deppigare. Att han verkligen försöker, men inte är bättre än sådär.

Innan vi fortsätter med Nadal så tycker jag det ska noteras att Fritz var riktigt bra. Han är verkligen bättre i spelet nu än han varit tidigare och jag tycker hans serve ibland är lite underskattad, i alla fall av mig. Han är precis på gränsen till att vara servekanon och är man en sån rackare, då räcker det långt om man är så bra som Fritz är i spelet. En helgjuten insats helt enkelt. Han presterade på sin topp.

Nadal då? Ja, jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Jag är inte säker på att han är så mycket bättre än såhär numera. Jag tror han tränar mindre. Han tränar säkert mycket jämfört med alla andra, men för att underhålla den nivå han vill hålla krävs det nog lite mer. Något som jag tror han kanske inte är beredd att lägga ner längre. Jag tror egentligen att han mentalt är på väg att fladdra bort. Han hoppar nog på något vis fortfarande att han ska hitta sitt spel men jag är inte säker på att han tror det. Det måste verkligen vara extremt deppigt för honom. All den där magin är borta. Den där magin som gör att det alltid känns som att han till slut bara ska vinna matcher på något sätt. Igår var han istället bara sämre, och det kändes aldrig som att han skulle kunna plocka fram något som räckte.

Nu ska man så klart inte begrava Nadal ännu. Han saknar matchträning. Han är alltid dålig i slutet av säsongen. Allt det där. Men det är något. Det är något som gör att det inte känns som det gjorde förut.

Nu dags att titta på dagens matcher. Jag sitter precis och ser dagens första dubbelmatch för övrigt. En rätt bedrövlig uppenbarelse där Kokkinakis/Kyrgios inte kämpar överhuvudtaget. Väldigt ovanligt, även om det kanske kan tyckas lite konstigt. Kyrgios brukar alltid kämpa i dubbel och Kokkinakis brukar hänga på honom. Idag är det ungefär så tramsigt som det kan vara när Kyrgios spelar singel ibland. Världsettorna de förlorar mot så inget att skämmas över men en väldigt vek insats. Inte särskilt vanligt att någon eller några spelare inte kämpar i slutspelet i alla fall, så mycket kan man väl säga.

14:00 Medvedev-Rublev 1,30-3,35 Bethard

Mycket mer lillebror blir det väl inte än såhär. Rublev slog visserligen Medvedev senast, i Cincinnati förra året. Men innan dess fem raka vinster för Medvedev där Rublev inte ens tog ett set på de matcherna. Han blir väldigt, väldigt liten när han möter Medvedev, Rublev.

Kanske inte bara det mentala dock.

Rublev har som plan a, b, och c att stå och bomba tills antingen han eller motståndaren missar. Det får gå lite som det går liksom. Det är kanske inte sättet att spela mot Medvedev om man vill att det ska sluta väl.

Formmässigt känns det väl också lite svalt för Rublevs del. Bättre för Medvedev även om han floppade i Paris.

Inte jättemycket spännande att säga om den här matchen skulle jag säga. Två ryssar, eller ja, inte ryssar. Ryssar får ju inte spela på atp-touren. Så de är väl…ja, ryssar. Som just nu inte är ryssar när de spelar tennis. Lite knepigt kanske. Känner varandra väl gör de i alla fall. Man vet exakt vad det blir för spel. Rublev kommer spela sitt spel. Medvedev kommer tacka och ta emot. Och mycket troligt att det kommer gå bättre för Rublev.

21:00 Djokovic-Tsitsipas 1,30-3,35 Bethard

Matchen mellan dem i Paris var riktigt fin. 7-6 i skilje för Djokovic som definitivt var bättre, men ändå illa ute. Totalt 9-2 för Djokovic i inbördes och då ska man minnas att Tsitsipas hade 2-1 på de första tre. Djokovic har vunnit åtta gånger i rad.

Förutom att Djokovic är klart bättre än Tsitsipas så är detta ingen bra matchup för Tsitsipas. Det här är väl typexempel på match för han riskerar att bli lite avslöjad spelmässigt. Han får inte tillräckligt på serven och sen är han bara sämre när bollen är i spel, typ.

Ska man se något ur positiv synvinkel för Tsitsipas del så är det väl att Djokovic inte gärna själv pressar upp tempot alltför mycket. Tsitsipas får tid på sig att stå och svinga så det är egentligen upplagt för att Tsitsipas ska kunna spela bra. Problemet för honom är väl mer att det inte riktigt räcker. Inte ens hans egen bra nivå i spelet står sig särskilt väl mot Djokovic.