Slutspelet – tisdag

Alldeles lagom det här tycker jag att skriva dagens slutspelstext samtidigt som man studerar dagens första dubbelmatch. Igår var det ett par icke kämpande australiensare att titta på. Idag fyra farbröder som…ja, skulle man marknadsföra dubbeln skulle man väl kanske inte använda det här. Det lite lustiga i sammanhanget är att de egentligen inte är så gamla. Arevalo är född 90, Granollers 86, Zeballos 85, och Rojer 81. Okej, de är gamla. Det är mer jag som inte riktigt accepterar att folk som är nära mig i ålder är gamla gubbar. Otroligt imponerande av Arevalo/Rojer i år för övrigt. Rojer har varit på väg rakt neråt både vad gäller partners som vill spela med honom och nivå de senaste åren. Så valde han i är Arevalo som tidigare knappt ens hållit på atp-nivå. Tillsammans har de blivit världens tredje bästa par enligt rankingen. Väldigt bra gjort. Verkar som de vinner den här matchen vilket gör att de har chans på semifinal medan Granollers/Zeballos vad det ser ut som kan bli utslagna idag. Nu rädda de i och för sig en massa breakbollar och kanske vänder på steken, Granollers/Zeballos, vem vet. Jag kul folk hade tyckt det varit att höra mig kommentera matcherna tänkte jag nu, lite sådär allmänt. Det hade kanske varit roligare om någon som faktiskt sa något kommenterade tennismatcher, och matcher i andra idrotter också för den delen.

Men, nu lite om gårdagen.

Rublev, om han inte hade vunnit den där matchen, då vet jag inte riktigt vad han hade tagit sig till. Jag tror det hade blivit svårsmält.

Ganska klart bättre egentligen skulle jag säga, Rublev. Medvedev vände första set efter att Rublev haft 5-2 och även sju setbollar. Extremt ovanligt att man förlorar ett sånt set. Där ska jag väl inte ljuga och säga något annat än att Medvedev kändes som den troliga vinnaren. Det var upplagt för att Rublev skulle sänka sin nivå och att Medvedev bara skulle promenera hem matchen. Men så blev det inte. Rublev höll bara i. Och precis som i första set skulle jag säga att han var klart bättre i både andra och tredje även om det ju blev sjukt jämnt till slut.

Kul att se att Rublev kunde göra något lite annat än det han alltid gör annars. Jag tycker han i vissa tillslag var lite mer försiktig. Såg till att hålla igång bollen och vänta lite på att panga till istället för att bara stå och stånga sig mot Medvedevs försvar, precis som Medvedev vill.

Vårt kära överstemästertroll i facebookgruppen Tennisen kom efter matchen som vanligt med väldans intressanta fakta. Jag tror det var sex matcher som Medvedev nu förlorat i rad mot spelare rankade topp-10. Känns väldigt konstigt i min värld. Jag håller honom så pass högt att man får säga att det är konstigt och lite för dåligt. Det är svårt att andas om att man är bäst om man hela tiden förlorar mot de andra spelarna i toppen.

Viktig setvinst för Medvedev i alla fall. Men jag undrar jag om det nu kommer räcka. Jag har svårt att se att han ska ta Djokovic och då är risken att Rublev också kommer hamna på två vinster, alternativt att Medvedev måste komma före både Tsitsipas och Rublev på set- eller gemräkning. Där kan så klart setvinsten bli viktig, men det är tufft att ta sig vidare på en vinst i slutspelet. Det är nog det Medvedev nu måste se till att försöka göra.

För Djokovic såg ju bra ut mot Tsitsipas. Lite läge var det väl för Tsitsipas i det andra setets tiebreak men är det inte påfallande hur sällan han får med sig de där tiebreaken numera? De där han alltid fick med sig förut liksom. Jag tycker inte riktigt att han vinner dem längre.

Djokovic mot Rublev blir det som tidig match imorgon. Sen Medvedev mot Tsitsipas på kvällen. Det som skulle kunna rädda Medvedev är väl att om Djokovic slår Rublev i raka set är han klar för semi. Då skulle det ju kunna vara en fördel för Medvedev att möta Djokovic i sista matchen där Djokovic har måttligt mycket att spela för. Men det där kan vi väl prata mer om imorgon.

Nu, dagens matcher.

14:00 Felix-Nadal 1,25-2,35 Bethard

Vinna eller försvinna för båda två. I stort sett i alla fall. Det kan tänkas finnas en öppning för förloraren om den tar ett set. Det beror lite på kvällens match och så vidare men De här två torskade sina första matcher med 0-2. Då är det inget bra att torska en match till i raka set. Procentchansen att gå vidare med två 0-2-förluster i ett gruppspel, den kan inte vara hög, så att säga även om det definitivt kan inträffa.

Vad känner vi här då?

Jag känner att om man tittar på oddsen så tycker jag att man grävt ner Nadal lite väl djupt. Det var inte som att det blixtrade om honom mot Fritz men det var heller inte sådär katastrofdåligt som det varit ibland på sistone. Framför allt så tycker jag han försökte en bra bit in i andra set. Han såg inte så uppgiven ut som han kan göra ibland. Dessutom, jag skulle säga att vägen mot semi ligger klart öppen för honom. Att behöva slå Felix och Ruud för att troligen ta sig dit. Det är liksom två spelare som varit hans undersåtar på hans tennisskola på senare år. Han är troligen inte livrädd för någon av dem.

Jag tycker egentligen det här är en matchup som ska passa Nadal ganska bra, Felix ganska dåligt. Felix vill stå och driva på spelet lugnt och fint utan att det händer alltför mycket konstigheter. Han vill också gärna att både han och motståndaren ska stå nära baslinjen så tempot blir högt.

Sådär blir det ju inte riktigt mot Nadal.

Samtidigt minns man ju matchen i Franska öppna i somras. Nadal hade stora problem med Felix serve. Och Felix gjorde en jättebra match. Så där får man väl inget stöd i att det skulle passa honom dåligt.

Jag tycker deras spelstilar talar för att det skulle kunna bli riktigt bra spel här. Jag tror att Nadal kommer ge det ett riktigt ordentligt försök. Och ja, om det nu är en skräll att Nadal slår Felix, då tycker jag det är lite läge för skräll här.

21:00 Ruud-Fritz 2,00-1,80 Bethard

Slutspelets sämsta match? Om man skulle pricka av en match inför slutspelet som man kanske inte hade velat se så hade man ju tagit den här.

Men nu är ju läget som det är, och det gör den så klart lite roligare. Jättefina insatser från båda två i första rundan och absolut mest troligt spelar de om en plats i semifinal här.

Inga inbördes möten vilket alltid är intressant, för då kan man ju bestämma själv hur det kommer se ut.

Om man ska jämföra med Felix som Ruud mötte i första rundan. Felix passar Ruud väldigt bra. Han får precis det där lugna spelet i högt tempo mot sig, Ruud och han kan hålla stort fokus på att bara få tillbaka tryck och lita på att han är stabiliare.

Här är det något annat. Här är det snarare en spelare som har tempoväxlingarna som sin bästa sida. Lägg därtill att jag tror att Fritz serve är precis tillräckligt bra för att Ruud ska få stora problem med den. Felix serve är bra, men var inte bra nog för att ge Ruud problem. Fritz serve är ett snäpp upp och jag tror det är hela skillnaden.

Ni kanske hör att jag tror på Fritz? Jag tycker oddset på honom är väldigt bra faktiskt.

4-4 i supertiebreak i dubbeln. Nu dags att titta klart där, och sen dags för Nadal. Blir fint det här. Mycket nöje, vänner.