Slutspelet – onsdag

Igår var det den lite sämre av slutspelsdagarna hittills va? Jag skulle nog säga det i alla fall.

Märklig uppenbarelse i den här turneringen, Nadal. Jag tycker det ser ut som att han verkligen vill. Jag tycker också det ser ut som att han inte hämmas särskilt av något. Problemet är bara att han inte är bra nog. Egentligen inte sådär sjukt långt ifrån att kunna hävda sig skulle jag säga men det är lite som saknas. Jag ska inte säga det där sista lilla som man brukar säga. Det är mer än så, men han är definitivt inte så dålig som han är när han tappat sugen eller är skadad. Efter matchen tycker jag han gjorde positiva uttalanden inför framtiden. Han känner att han är otränad. Att han därmed inte kan göra sig själv rättvisa. Nu kommer han göra ett försök att komma ikapp med träningen. Håller kroppen så gör den och han kommer göra allt för att få det att funka. Klart mer positivt än under slutet av sommaren skulle jag säga.

Under kvällen var det Ruud mot Fritz i en match som väl var så jämn som det bara är möjligt. Att Ruud till slut vann efter en nätrullare som var helt sjuk vid 6-6 i avgörande sets tiebreak, det var en bra sammanfattning av matchen tycker jag. Det var inget som skilde mellan dem. Förutom lite slump till slut. Som jag såg matchen på förhand var Fritz kanske lite sämre än jag trodde. Han var mycket mer osäker än han var mot Nadal. Där kan man väl dock återknyta lite till Nadalmatchen. Nadal är ganska lättspelad för motståndarna nu för tiden. Det har liksom vänt det där från hur det var i början av hans karriär. Då var det hemskt för alla att möta hans högt studsande bollar. Alla hade svårt med det. Nu är det snarare att det passar alla perfekt att få upp bollen lite och kunna trycka ner den. Fritz lite sämre än förväntat. Ruud definitivt bättre än jag trodde. Framför allt hans servande. Jag skulle säga att han servade minst lika bra som Fritz och där, ja, jag ser i alla fall inte Ruud som någon servekanon. Men för sin spelstil har han verkligen utvecklat sin serve till att bli riktigt bra. Det är en stor del av hans höjning i år skulle jag säga.

Enkla förutsättningar inför sista omgången av den här gruppen imorgon. Ruud är klar för semi. Felix och Fritz gör upp om den andra platsen. Sen kan det väl bli rotation gällande vem som blir etta eller tvåa om Ruud skulle förlora mot Nadal men sådär blir det i alla fall gällande semifinalplatserna.

Nu, dagens matcher.

14:00 Djokovic-Rublev 1,33-3,30 Bethard

I den här gruppen är vi bara i andra omgången kan vi väl börja med att säga.

Här vinnarna från den första omgången. Djokovic lär vara helt klar för semi vid vinst i och med att han vann sin första match i raka set. Rublev förlorade ett set i sin första match och han lär därmed inte vara klar för semi innan matchen ikväll spelats, men det ser ju rätt skapligt ut för honom i alla fall. Det är ovanligt att man inte går vidare på två segrar.

Bara två inbördes möten mellan dessa två. Slutspelet förra året, Djokovic vann. Och i somras i Belgrad, Rublev vann. Ovanligt med två toppspelare under flera år som spelat så lite mot varandra.

I grunden tycker jag inte mycket talar för något annat än Djokovic här. Jag tror hans form är helt okej och Rublev är inte ens nära i spelstyrka.

Men, det går att argumentera för att det spelstilsmässigt skulle kunna passa Rublev rätt bra. Djokovic har det mesta, men han har inte någon stor serve eller alltför mycket variation. Det är de två grejer Rublev inte vill ha emot sig. Så lite chans att Rublev får chansen att göra en fin match men frågan är väl om det verkligen räcker ändå. Troligen inte.

21:00 Medvedev-Tsitsipas 1,43-2,75 Bethard

Man måste ha med sig den där statistiken jag nämnde igår. Medvedev har förlorat sex matcher i rad mot topp-10-kollegor. Det betyder något. Han har också förlorat en av två mot Tsitsipas i år, den senaste. Var matchen i Australian Open kanske Medvedev senaste topp-10-vinst till och med? Snabb koll på det. Precis så är det. 7-3 totalt i inbördes för Medvedev, men det bygger på att han vann de fem första. Sen 2019 är det plus Tsitsipas.

Och det går väl att förstå kanske. Att Medvedev är en toppspelare som passar Tsitsipas.

Båda de här två spelar ju rätt konstigt, men det är som att Tsitsipas är den som kan dra nytta av det. Han är den som i större utsträckning vill ha det stökigt och inte mycket spel vilket det så klart blir när det är två stycken som spelar lite konstigt. Sen har ju Tsitsipas också precis de där tempoväxlingarna som Medvedev helst inte vill ha. Det blir inte det malande spel som Medvedev ändå trivs bäst med där motståndaren till slut ska bli osäker och slå bort sig.

Vi får se. Det har varit lite skrällar i slutspelet hittills. Det kan ligga en till på lut ikväll tror jag.