Slutspelet – torsdag

Klart för sista omgången av gruppspelet nu i slutspelet och det var ett konstigt sätt det blev klart sent igår kväll får man säga. Vilken otroligt märklig match mellan Tsitsipas och Medvedev.

I två set får man säga att Tsitsipas var klart bättre. Han såg ut att vilja rejält mycket mer skulle jag säga och jag tycker också man såg en hel del av det jag pratade om inför matchen. Att det här är en toppspelare som passar Tsitsipas, och att det är en toppspelare som inte passar Medvedev.

Medvedev slingrade sig i andra sets tiebreak och där kändes det som att precis allt mentalt svängde. Från det att tredje set startade kändes det bara som en tidsfråga innan Medvedev skulle avgöra. Vilket han också gjorde mitt i setet. Eller ja, gjorde egentligen. För den svängning som sen skedde, att Tsitsipas bröt tillbaka och sen också vann matchen. Det är en av de mer ologiska vändningarna jag sett. Precis allt pekade mot Medvedev. Han hade bestämt sig för att inte släppa till något. Han såg bombsäker ut mentalt samtidigt som man såg på Tsitsipas att han absolut försökte se stark ut, men att det var mer spel för galleriet än vanligt. Jag tycker det syntes lite vilsenhet och desperation i ögonen på honom.

Oftast hittar man ändå förklaringar till saker men att Medvedev föll ihop totalt när han skulle serva hem matchen, jag hittar ingen förklaring till det. Ibland händer väl bara saker helt enkelt. Om man ändå ska försöka sig på något så, kanske att han ändå ville lite för mycket. De gillar ju inte varandra de här två. Medvedev började, när han trodde att han avgjort, gå omkring och gorma och skrika mer än vanligt. Inte negativt skrikande ut mer sådär, ”nu har jag dig din jävel”, ni vet. Kanske att det gjorde att han tappade lite fokus. Extremt olikt honom, men det är den enda förklaringen jag kan komma på.

I den tidigare matchen fullkomligt pulveriserade Djokovic sin motståndare Rublev. Jag har sagt det hur många gånger som helst men det är ytterst få gånger på ett år som Djoklovic spelar riktigt bra. Det är kanske tre matcher i snitt någonting där han verkligen är uppe på sin topp. Han är bäst alltid annars också, hans halvhyfsade nivå är bäst den med, men som sagt, jämför man med andra spelare är han förhållandevis sällan uppe på sin topp. Det här var topp. Så otroligt, vansinnigt, bra han var.

Djokovic därmed klar för semifinal. Medvedev borta från semifinal. Eftersom Tsitsipas och Rublev, som har en seger var, möts i sista omgången. Så en betydelselös och en betydelsefull match i sista rundan, precis som idag förresten.

14:00 Nadal-Ruud 2,55-1,48 Bethard

Inför slutspelet var det kanske inte osannolikt att det här skulle vara en betydelselös match men att Nadal skulle vara utslagen och Ruud redan klar för semi, det hade man ju inte gissat riktigt. Helt rimligt dock. Nadal har inte varit bra nog. Ruud har varit väldigt bra. Börjar han inte kännas mycket som de stora turneringarnas spelare, Ruud? Tittar man på hans resultat i år är det svårt att tolka något på ett annat sätt än så.

Hur spännande känns detta då?

Inte särskilt.

Man får väl hoppas att Nadal inte skadar sig och inte blir alltför tilltufsad, ungefär så.

21:00 Felix-Fritz 1,54-2,45 Bethard

Lurigt med namnen. Felix har jättekrångliga efternamn som inte går att använda. Fritz heter Fritz. Det är ett förnamn. Förnamn mot förnamn alltså, även om det ju inte är så.

Bara ett enda inbördes möte mellan de här två. Fritz vann i Atp cup för snart ett år sen. Lite hittepåig turnering det där som väl inte ska bli av nästa säsong. Så egentligen har de inte mötts i någon riktig match ännu.

Jag får säga att jag håller med oddsen här.

Fritz var visserligen närmare att slå Ruud än vad Felix var men jag tycker inte han imponerade alls på samma sätt som han gjorde mot Nadal. Om Fritz är som han var mot Ruud senast, då tror jag inte han räcker till här.

Tittar man på dem som spelare så, Fritz har väl en marginellt bättre serve. Sen är det egentligen stopp för honom. Felix har ett klart mycket stadigare grundspel och även om Fritz är bättre på att växla tempo. Jag har faktiskt svårt att se att han ska kunna stå emot Felix i bollandet ikväll.

Felix mot semifinal, tror jag. Och då antagligen mot Djokovic. Jag tror faktiskt Felix är den kvarvarande spelaren som Djokovic kanske lite mindre gärna vill möta så det kan ju i så fall bli intressant.