Slutspelet – fredag

Ruud och Fritz till semifinal. Att vinnaren inte skulle komma från den gruppen kändes väl inför slutspelet ganska troligt. Men det kändes också enormt jäkla troligt att det inte skulle vara de här två som tog sig vidare. Nadals flopp var så klart en möjlighet men att den skulle kombineras med en flopp även från Felix, den var svårläst, det kan man säga.

Det var ingen vidare underhållande match igår kväll, eller vad säger ni? Det finns alltid en risk att framstå som extremt gammal och lika extremt trött när man säger något sånt här men när två av de här nya robotarna möts. Det är ju inte jättespektakulärt. Och jag fastnar vid just det där robotlika. De är så extremt professionella. Så fokuserade. Så bra dresserade till det de ska göra. Att det verkligen är så att det blir lite tråkigt. Jag vet inte om det egentligen var så låg nivå på matchen mellan Fritz och Felix men det blev ju liksom inget spel. Inget kul spel i alla fall. Fritz vann, ja, hur många bryr sig.

Den obetydliga matchen tidigare under dagen fick väl i alla fall det slut som i alla fall gav något. Att Nadal fick vinna en match, jag tror han uppskattade det. Att han uppskattade det mer än vad Ruud hade uppskattat en vinst till. Ruud såg kanske inte ut att ha sådär väldigt mycket emot förlusten heller.

Ruud gruppetta. Fritz vann faktiskt ett set mer än Ruud, de förlorade lika många, men Ruud etta på inbördes möte. Det där kan väl alltid diskutera. Rent allmänt är jag av uppfattningen att inbördes möte är skräp som sätt att avgöra något men så är det ju oftast. Inte helt oviktigt i det här fallet i alla fall. Det är skillnad mellan att få möta Djokovic, som Fritz nu lär få göra, och att möta Tsitsipas eller Rublev som Ruud kommer få göra i semi.

Idag ska det där avgöras. De sista gruppmatcherna.

14:00 Medvedev-Djokovic 3,40-1,30 Bethard

Medvedev ute. Djokovic inte klar som gruppetta. Det är nog förutsättningarna inför den här matchen.

Det är några förluster mot topp-10-spelare han staplat upp nu, Medvedev. Blir det den sjunde raka idag, tror jag. Det är mycket det för en spelare som av vissa förväntas vara världsetta men av alla förväntas vara en av de 3-4 bästa. Nu avgör den här matchen om han landar femma eller sexa på rankingen vid årets slut. Det är riktigt risigt det. För när vi nu snart summerar atp-säsongen, ryssarna fick otroligt nog delta i alla poänggrundande turneringar under året. Den turnering de inte fick spela, Wimbledon, där delades det ju inte ut några poäng. Att Medvedev då troligen inte klarar av att hålla sig topp-5 under en säsong där han var världsetta fram till US Open, det är inget bra det. Jag undrar om inte han kommer byta tränare under uppehållet. Det skulle i alla fall inte förvåna mig. Det där destruktiva förhållandet han har med sin tränare funkar nog så länge det går bra. Man kan ju inte ändra något då, hur problematiskt det än är. Men när det går dåligt, då kan det nog vara lätt att tänka att det är dags att ändra något. Inte jättekul att ta sig an Medvedev kanske för en tränare. Vad ska man förbättra? Kommer han överhuvudtaget lyssna på en? Som sagt, ingen drömuppgift.

Bara 7-4 i inbördes för Djokovic. Medvedev är en av de spelare han genom åren trivts absolut sämst mot. Men viktigare än det. Djokovic gjorde en av sina bättre matcher under året senast, kanske den bästa. Medvedev har inte överhuvudtaget imponerat. Om Djokovic är i bättre form än vad Medvedev är, då är det svårt att tänka något annat än att det faktum att Djokovic är så mycket bättre avgör.

21:00 Tsitsipas-Rublev 1,64-2,25 Bethard

En av de stökigaste matchupsen på atp-touren skulle jag säga. 6-5 för Tsitsipas. Ibland är det hur jämnt som helst när de spelar. Ibland ser det ute som att det passar den ena perfekt, den andra skit. Otroligt oklart.

Och det kan man väl lite grann förstå, för det beror helt enkelt på vem som får som den vill.

Tsitsipas vill inte ha något spel. Han vill att det ska servas, attackeras, felträffas, och att allt mest bara ska vara dåligt. Då vinner han på att han är mycket mer noggrann.

Rublev vill att det ska vara spel om bollen, gärna hela tiden, och att han ska vinna är att han är bra mycket stabilare i ett rent bollande än Tsitsipas.

Så det är väl något att hålla koll på. Bra spel, då vinner nog Rublev. Dåligt spel, då vinner nog Tsitsipas. Vem som får som den vill? Normalt är det ju den som inte vill ha bra spel som får som den vill. Lite där man gör Tsitsipas till lite favorit här kanske. Men otroligt ovisst.