Inför semifinalerna

Två dagar kvar av atp-säsongen. Så ska man inte tänka. Då blir det lite för deppigt. Det är ju Davis Cup-slutspel nästa helg. Om nu det hjälper vill säga. Efter det är det, ingenting. Eller ja, det är ju fotbolls-VM och ska man vara riktigt väldigt ärlig, när det är fotbolls-VM, då är det knappt så att man vill att något annat stör. När VM sen är slut är det jul. Sen kommer de förhatliga mellandagarna. De kan jag inte snacka bort. Jag har alltid haft en rejäl tagg i sidan till mellandagarna. Det händer liksom inget kul då. Man går och är irriterad över att det varit uppemot tre dagar utan sport och när sporten väl kommer igång så är all sport på annandagen, den kommer några skitdagar igen. Det är liksom ingen ordning där under någon vecka. Men sen drar ju tennisen igång igen. Så ja, det börjar sina med tennis. Men jo, jag tycker också det känns som att vi går mot goda tider. Man skall icke klaga. Det enda tråkiga är väl att jag inte har någon fotbollsblogg med en massa läsare. Stackars människor som inte får läsa mina tankar om världens största sportevenemang.

Idag då? Idag snöar det. I alla fall där jag är. Men det är kanske mindre viktigt. Det viktiga, årets näst sista atp-dag, och därmed semifinaler i slutspelet.

14:00 Djokovic-Fritz 1,23-4,15 Bethard

Lite onödigt får man kanske kalla det att Djokovic slet livet ur sig igår i den betydelselösa matchen mot Medvedev. Tvärtom mot vad jag skrev inför matcherna igår var Djokovic klar som gruppvinnare och matchen spelade alltså ingen roll förutom någon miljon och lite poäng. Att han nu dessutom får spela den tidiga matchen, inte optimalt.

Men, det ska sägas. Nadal har som bekant exempelvis jättesvårt att återhämta sig på kort tid mellan tuffa matcher. Jag vet inte om jag ens sett Djokovic sliten beroende på en match han tidigare spelat. Det är väl det där ljumna vattnet, den där dunderhonungen som hans kompisar sitter och kokar på läktaren, och de där groddarna han knaprar i sig som gör det kanske. Djokovic faller i stort sett aldrig på fysiken. Med tanke på att man ibland pratar om de galenskaper han ägnar sig åt. Jag tycker egentligen det är märkligt lite snack om det faktum att det faktiskt verkar funka. Det är sällsynt med så stora idrottare som har så små fysiska problem som Djokovic har. Kort sagt, jag tror han kommer vara i skick att vinna den här matchen.

Att få Fritz i semi i slutspelet är en komplett drömlottning. Djokovic har vunnit fyra av deras fem inbördes möten i raka set. Den enda gången Fritz varit med var i Australian Open 2021 där Djokovic vann 6-2 i skilje i tredje omgången. Det är ingen spelare som Djokovic på något sätt har svårt mot det här men av de tre spelarna som är kvar, fullt möjligt att Fritz är hans största kvarvarande hinder.

Hur ska Fritz vinna den här matchen då?

Ja, ni. Det vet jag inte riktigt. Han får försöka serva på sin absoluta topp. Han får försöka chansa lite med sin forehand. Han får försöka hitta den perfekta balansen mellan att hålla emot och attackera stenhårt. Men det är liksom inte lätt. Det är inte lätt att besegra någon som är så sjukt mycket bättre än en själv och ungefär där står Fritz idag. Det känns om inte hopplöst så i alla fall ruskigt tufft.

21:00 Ruud-Rublev 2,20-1,71 Bethard

Man måste väl säga som det är att det känns lite tråkigt att fyra av slutspelets fem bästa spelare missade semifinalspel här. Jag skulle också säga att det kan diskuteras om de kanske också var fyra av de fem bästa även den här veckan, Nadal, Felix, Tsitsipas och Medvedev. Nadal var inte alls så dåliga som siffrorna indikerade i de två första matcherna och visade i den sista att han hade kunnat prestera den här veckan om han bara fått lite flyt tidigt. Felix var sämre än han var i höstas, men hans förluster kändes rätt slarviga. Tsitsipas, hur åkte han egentligen ut? Högst orättvist. Och Medvedev, att han går ifrån slutspelet med tre förluster sett till hur matcherna såg ut. Definitionen av osannolikt.

Allt det där gör att vi har Ruud och Rublev här. Definitivt inte oförtjänt. Långt därifrån. Men det ska ändå sägas. Semifinalerna idag hade kunnat vara mer spännande.

Ruud har för första gången på flera månader hittat sitt spel den här veckan. Framför allt tycker jag han servat klart över det man kan förvänta sig av honom och när han servar såhär, då blir han väldigt jobbig i spelet med tanke på hur lite han ger bort.

Rublev, han måste sägas vara värd detta. Att han blev fullkomligt kölhalad av Djokovic, det blir man när Djokovic har en av sina mycket få bra dagar. De andra matcherna vann han. Han var klart bättre än Medvedev över tre set och han slog Tsitsipas rättvist. Lite samma sak med Rublev som haft några dåliga månader, han är bättre den här veckan. Ingen slump dock skulle jag säga. Det är liksom upplagt att luften går lite grann ur formspelarna efter att den ordinarie säsongen tagit slut. Det är någon veckas vila till slutspelet och det är ett sånt där läge då det är upplagt för formbyte så att säga. Spelarna som haft svag form laddar på lite extra. Spelarna som haft fin form blir lite mätta och förväntar sig att det ska fortsätta vara så av bara farten.

Ruud vann senast, i slutspelet förra året. Innan dess 4-0 för Rublev i inbördes, tre av dem på grus till och med även om flera av dessa matcher spelades innan Ruud ens var nära toppen.

Jag tycker detta känns som en väldigt bra matchup för Rublev. Det är Ruuds serve som stör. Om Ruud får betänkligt mycket mer på sin serve än Rublev, då kan det bli jobbigt för Rublev men när bollen är i spel, det är perfekt för Rublev detta. Ruud har inte variationen för att störa Rublev utan Rublev kommer få tid till att panga in sig och när han får det är han bra nog för att slå igenom i princip alla.