Inför finalen

Då var vi framme. Efter….det hade varit en skräll om jag hade räknat ihop antalet matcher som spelats på atp-touren i år, håll med om det. Det har jag inte. Men många matcher har det spelats. Google visste inte heller. Vi nöjer oss med många. Och att notera att det här är den sista. För 2022 vill säga. Om 40 dagar drar allt åter igång igen i Indien och Australien. När det gäller spel i Europa blir det lite mer deppigt. Över 70 dagar innan det åter spelas atp-tennis på europeisk mark. Men då drar det i andra sidan igång riktigt ordentkligt. Februari är en kul månad med spel på fina tider för oss här i Europa och ett gäng 500-turneringar. Sen vet ni. Mars är en mastersmånad med Indian Wells och Miami och därefter, då är det grusdags. Värre blir det kanske när man säger att det är ett halvår dit men skit i det nu. Tennisen stannar aldrig, nästan.

19:00 Ruud-Djokovic 4,05-1,25 Bethard

Ruud har faktiskt chansen att avsluta året som världstvåa om han vinner den här matchen. Helt otroligt så klart men någonstans så, varför inte. Han har varit tvåa ett gäng gånger i år med Franska öppna och US Open som finaste andraplatser. Men då skulle det ju krävas att han vinner idag alltså, så det hänger ju inte helt ihop. Om han förlorar idag slutar han året som trea på rankingen. Han har redan tagit sig förbi Tsitsipas inför den här matchen. Djokovic har å sin sida klättrat tre placeringar på rankingen den här veckan men har inte chansen på något mer. Han slutar året som världsfemma. En av de bättre världsfemmorna vid ett årsslut, får man kanske drista sig till att säga. På tal om ranking, Medvedev den stora förloraren den här veckan. Han faller två platser och landar som sjua vid årets slut. Det måste han vara otroligt missnöjd med.

Jag börjar överväga att lämna walkover när Ruud spelar. Jag minns att jag ganska tidigt under hans klättring ofta skrev att jag hade svårt att bedöma, värdera honom. Jag skrev också länge att jag var medveten om att jag underskattade honom. Och där är vi väl någonstans fortfarande. Han slutar alltså året som tvåa eller tre. Vi får se om jag gör min egen ranking under december månad och var jag i så fall placerar honom där men jag kan väl gissa att jag kommer underskatta honom där också, eller om det bara är så att han överpresterat ganska många gånger den här säsongen. Det får väl framtiden utvisa. En sak som däremot definitivt kan sägas är att han är en spelare för de stora turneringarna. Precis tvärtemot som jag ser på honom, så klart. Jag ser honom som en spelare som borde vara sjukt stabil mot svagare motstånd i mindre turneringar men som ska få det svårt mot tuffare motstånd i stora turneringar. Tittar man på hur det gått i år så, raka motsatsen säger siffrorna.

3-0 för Djokovic i inbördes möten. Noll setvinster för Ruud. Mycket logiskt. Hur ska Ruud kunna ha minsta chans mot Djokovic liksom? Det finns ingen som helst logik i det.

Ruud servar lite bättre, men det ger knappast något med tanke på Djokovic returspel. Här bollen är i spel har Djokovic bättre offensiv, bättre defensiv, bättre säkerhet. Bättre allt. För att hitta ett sätt att se Ruud som vinnare får man plocka fram den gamla klassiska ”det är ändå ganska små skillnader mellan dem” men nja, det ska ju inte kunna gå. Det som talar för Ruud är kanske snarare att jag oftast säger att han ska förlora, och att han då vinner.