DC-slutspelet är igång

Det verkar som att det inte är någon svensk kanal som sänder här i Sverige va? Vi har ju blivit lite bortskämda där senaste året skulle jag säga. Att Discovery sänt så mycket tennis som de gjort. Jag tror kanske inte tennisen är de sportsändningar där de har bäst tittarsiffror så att säga. Och de är väl den av plattformarna som går sämst, tror jag. Så vi får väl hoppas de kör på med tennisen i Sverige. De, eller någon annan för den delen, verkar inte haft lust att betala för slutspelet av Davis Cup i alla fall. Vilket väl är förståeligt. Ingen bryr sig om Davis Cup längre och det är en rättighet som inte sitter ihop med någon annan tennis. Man måste alltså köpa den för sig själv så att säga och ja, om jag hade suttit och handlat, jag hade nog inte heller köpt den.

En positiv grej för framtiden förresten när det gäller Davis Cup. Atp verkar ha gett upp med Atp cup och det ska istället spelas någon mixedturnering i början av nästa säsong som, ja det är klart det kommer bli pannkaka. Men jättebra för Davis Cup så klart att chansen återigen finns att vara den enda landslagsturneringen av värde. Synd bara att man förstört den fullkomligt så ingen bryr sig längre. Jag tror förresten det finns ett avtal på plats med Atp igen så de ska jobba lite tillsammans så vem vet, det kanske blir någon bättring. Ett absolut första steg att ta skulle i alla fall vara att återgå till hemma- och bortamatcher istället för som nu de senaste åren sen Pique och hans kompisar tog över, matcher på neutral mark. Lösningen finns. Man har en hel spelvecka till sitt förfogande flera gånger om året. Hemma/borta samma vecka. Tre matcher på varje ställe kanske med någon slags sudden death om det är oavgjort. Hade varit något det.

Men så är det inte nu. Nu har man tragglat sig fram till kvartsfinaler i Malaga. En av dem spelades redan igår. Australien slog Holland. Inte överraskande egentligen kanske, men 2-0 för Australien, lite klent av Holland. Botic var inte favorit mot De Minaur men Grieskpoor var favorit mot Thompson och det borde blivit en avgörande dubbel. Som nog Australien i och för sig hade vunnit. Så Australien fullt rimligt vidare till semi.

Där kommer Australien få möta Spanien, hemmaplan för Spanien alltså, eller Kroatien. Promenadseger för Spanien? Definitivt inte. Kroatien är tveklöst favoriter. Cilic rankad 17 spelar förstasingel mot Carreno Busta rankad 13. Oklart vem som är favorit där skulle jag säga. Väldigt öppet. Öppen är också andrasingeln, Coric mot Bautista. Preliminära uppställningar ska sägas. Singlarna känns verkligen sjukt öppna. Men Kroatien har ett trumfkort. Mektic/Pavic har i slutet av året prickat formen och är åter tveklöst ett av de tre bästa dubbelparen i världen. Spanien har med Granollers men egentligen ingen som han kan spela med. Enda vettiga alternativet är väl Carreno Busta men väldigt tufft för dem att röra Mektic/Pavic. Spanjorerna får räkna med att plocka båda singlarna om de ska vinna alltså men tveksamt om de är favorit i någon av dem.

Klockan 10 imorgon spelas den tredje kvarten. Italien mot USA och samma sak där som mellan Spanien och Kroatien. Vid en första anblick kan Italien tyckas vara en rimlig favorit men så är det inte. Sinner saknas och därmed problem för italienarna på andrasingeln. Berrettini dessutom tillbaka från skada och mycket oklar nivå på honom. Fritz rimligen favorit mot Berrettini i en förmodad förstasingel och i andrasingeln är Tiafoe eller möjligen Paul för mig favorit mot Musetti. USA har bara med fyra spelare av möjliga fem men man har med viktiga dubbelspelaren Sock som kan spela med vem som helst av singelspelarna och ändå vara favorit mot Italiens förmodade par Bolelli/Fognini. Det är oberäkneligt. I slutet av säsongen. Alla spelare bryr sig nog olika mycket om det här. Men ser det ut som man kan förvänta sig, då tycker jag USA ska ta sig till semi.

Den sista kvarten spelas sen imorgon klockan 16, Tyskland mot Kanada. Tyskarna hoppades nog på att Zverev skulle vara tillbaka till det här men det är han inte och därmed blir det helt overkligt jobbigt för dem. Otte, Hanfmann och Struff är alternativen på singlarna. Det är tunt det. Särskilt när Kanada kommer med Felix och Shapovalov, starkast möjliga uppställning alltså. Kanada har också med Pospisil för dubbelspelet vilket garanterar att de håller en vettig nivå där. Tyskarna har ett starkt dubbelpar i Krawietz/Puetz men det ska till en stor skräll för att de ens ska komma till dubbeln.

Vilka vinner kalaset då? Vilka ska egentligen röra Kanada? Ser man till möjliga matchups så är det väl USA kanske. Om Fritz kan ta Felix en gång till och de sen också kan få med sig en öppen dubbel. Men om man ska vara helt ärlig, om Kanada presterar, då ska de inte behöva spela någon dubbel den här veckan. Felix och Shapovalov ska gå rent båda två.