Min topp-50 – plats 49-48

Förutsättningarna för denna lista finns i tidigare inlägg som ni hittar här. Börja där om ni ännu inte läst det.

49, (44) Arthur Rinderknech

Med Rinderknech går jag faktiskt lite emot min känsla. För jag tycker kanske inte att han riktigt är topp-50 egentligen, men ser man till hans prestationer på papperet så, då är han det.

Jag ska också säga att jag hade höga förväntningar på honom inför den här säsongen. Jag tycker egentligen inte att han infriat dem. Inte spelmässigt i alla fall men poängsamlarmässigt har han definitivt motsvarat dem.

Det sjukaste med hans säsong är väl egentligen att han slutar året som Frankrikes högst rankade spelare med plats 44. Om man sagt det för några år sen. Att Rinderknech skulle vara bästa fransman, och det genom att vara precis innanför de 50 bästa, det hade man ju inte trott på. Men de har haft sjuka problem de äldre fransmännen och spelarna som kommit underifrån är breddspelare på atp-touren, inte toppspelare. De har faktiskt inte jättemycket på gång heller vad gäller toppspelare. Fantastisk bredd, men topparna kommer vara frånvarande ett tag för Frankrike.

Så, varför skriver jag om Frankrike och inte Rinderknech?

För att han är skittråkig kanske.

Men effektiv. Bra serve, noggrann, bra inställning, helt okej returer. Han är bra på allt egentligen, utan att vara jättebra på något och han saknar väl också den där riktiga spetsen i bollandet. Han kan hålla emot, men det är bättre än honom när bollen är i spel.

Ganska färsk på hög nivå fortfarande. Detta var hans första fulla säsong på atp-touren. Men han är 27 år gammal. Så går det när man slarvar bort sin karriär med att gå i skolan i USA istället för att spela proffstennis.

48, (54) Filip Krajinovic 

Varit skadad mycket i år, Krajinovic och han fick därför bara ihop 16 spelade turneringar, att jämföra med de flesta andra som ligger mellan 20 och 30. Många möjligheter att skaffa poäng som försvunnit alltså och att han ändå nästan är topp-50 på atp-rankingen, det är bra gjort det.

Annars inget nytt. Inte hans allra bästa säsong. Han var rankad 26:a år 2018. Men helt okej ändå och han är en mycket stadig topp-50-spelare. Med lite möjligheter uppåt dessutom om han får vara skadefri.

Om man jämför med spelaren precis efter honom, Rinderknech, så är väl Krajinovic raka motsatsen. Inte mycket till serve. Inte särskilt noggrann. Ofta lite halvknackig inställning. Men när bollen är i spel och han är på humör är han extremt bra jämfört med de andra spelaren på den här nivån. Just när det gäller den grenen, att stå och bolla i rätt högt tempo, kan han utmana spelare som är riktigt bra. Sen faller han bort från toppdiskussionen på det där andra, men väldigt bra tennisspelare helt enkelt. Men med klara brister ovanför axlarna, så att säga.