Min topp-50 – Plats 43-42

43, (32) Maxime Cressy

Det blir lite konstigt när man tjatat om att en spelare är underrankad i ett par år. När det väl smäller till för honom, ja då tycker man plötsligt att han är överrankad.

Precis så har det varit för Cressy. Att det tog så länge för honom att ta sig upp till atp-touren efter det att han slutat skolan, det kan jag fortfarande inte förstå. Han hade spelet. Han gjorde resultaten, tyckte jag i alla fall. Men det lyfte bara inte för honom rankingmässigt.

Sen kom ketchupflaskan. Ketchupeffekten. Och han är nu nästan topp-30 i världen. Så bra är han inte, väl?

Kanske inte. Men återigen. Som jag skrev i ett tidigare inlägg här på listan. Om man är rankad 30 på atp-rankingen. Då är man egentligen 40 kanske, för det finns spelare som är bättre, men varit skadade och annat skit. Så Cressy har egentligen lite av en genomsnittlig förändring här på min ranking kontra atp-rankingen.

Hur samlade han ihop alla sina poäng i år då?

Titel i Newport. En skitturnering på vissa sätt men samtidigt rätt bra nivå på den. Det är bara de spelare som är bra på gräs som åker dit så även om den rankingmässigt bland spelarna kan se svag ut. Nivån är helt okej. Final i Eastbourne. Ser ni någon slags gemensam nämnare här kanske? Det är gräs i Eastbourne också ja. Han var också i final i Melbourne och vann några matcher i några större turneringar. Mycket mer än så behövs tydligen inte för att nästan bli topp-30.

Ni har koll på honom va? Det är ett servemonster det här. Men långt ifrån bara det. Hans serve är fruktansvärt bra, men med tanke på hans fysiska uppenbarelse skulle jag säga att den kanske egentligen borde vara bättre. Han är över två meter lång. Han står listad som 85 kilo, jag tror han väger lite mer. Och jag tror han är lite längre än de 201 cm han står listad som. Det är en stor, stor kille det här. Stort skägg också. Snygg är han. Men det kanske inte ger honom några uppenbara fördelar.

Men, det är inte bara serve. Hans volley är sjukt bra. Verkligen sjukt bra. Jag skulle säga att den nästan är i nivå med hans serve. Och sen när bollen är i spel. Han är ju inte bra, men han är jättenoggrann. Ni riktiga nördar minns challengerspelaren Ivan Navarro. Ivan Navarro Pastor hette han ett tag, innan han plockade bort det där extranamnet som spanjorerna oftast gör när de blir bra, vissa av dem i alla fall. Nadal heter exempelvis Rafael Nadal Parera, Alcaraz heter Carlos Alcaraz Garfia, och så vidare. Ivan Navarro Pastor var i alla fall ett jävla pampigt namn och trots att han aldrig egentligen riktigt kunde spela tennis var han rankad 67:a i världen år 2009. För övrigt född 1981, Navarro. Han la av för snart 10 år sen. Han kändes extremt gammal då men han hade ju egentligen kunnat spela fortfarande. Varför skriver jag då om honom? Jo, han hade den egenheten att han egentligen bara var taktiskt. En av de mest spännande spelarna som funnits rent taktiskt. När han servade gick han på nät precis varje gång, trots att han egentligen inte hade serve för det. När han returnerade spelade han så defensivt att…ja, det var inga nätattacker så att säga. Att möta honom var som att möta två komplett olika spelare. Mischa Zverev för övrigt ett annat exempel på en sån här spelare. Han gjorde samma sak. Och klarade sig ibland mycket bättre än han kanske borde göra. Cressy är en uppdaterad variant av de här två genierna. Det han har som ingen av de andra hade är en bomb till serve, och då blir det ju lite enklare. Sen är han kanske inte sådär extremt defensiv i bollandet men han trivs med att springa och leta misstag hos motståndaren snarare än som vanliga servekanoner, att man bombar på allt.

Eftersom han gått en del i skolan i USA har han slarvat bort några år, men fortfarande relativt ung. Han är född 97. Spelar för USA förresten, men han är i grunden fransman.

Var landar han framöver då?

Det beror helt på hur han kan fila på sin serve skulle jag säga. Blir den bara ännu lite bättre så den är uppe i nivå med de andra servekanonerna, då har han alla möjligheter att klättra rejält. För jämför man honom med de allra största servarna, då är han klart bättre i spelet än dem. Så potential finns, men då måste serven bli ännu lite bättre.

42, (33) Tommy Paul

Ny amerikan men jag kommer nog inte ha samma entusiasm här. Om Cressy är en spännande spelare så är Paul en otroligt ospännande spelare.

Lite halvt spännande karriär kanske. Han är född 97 precis som Cressy. Samma månad, det skiljer bara 10 dagar mellan dem. Vilket kan tyckas lite märkligt. Paul känns fortfarande som en valp. Det gör inte Cressy, så att säga. En rätt stor skillnad i övrigt är att Paul var bra väldigt tidigt. Han gjorde resultat redan för 6-7 år sen någonting på relativt hög nivå. Sen har han varit lite varannatårsgubbe. Skadad vartannat år, spelat helt rätt bra på challengertouren vartannat år. Fram till 2019 då skadorna slutade, han etablerade sig på topp-100, och sen har han segat sig dit han är idag. Cressy, han var ingen superstjärna i unga år direkt. Han var nog på nivån att Paul inte ens hade velat träna med honom för drygt fem år sen.

Paul då? Skittråkig. Typisk amerikansk spelstil. Jag det finns en sån. Man skiter i. Man står och pangar från höften och går den in så går den in. Gör den det inte, nehe, då provar man nästa boll istället. Det har visat sig vara rackarns effektivt det där, men det är svårt att tycka om. Sen är Paul kanske lite ovanlig ändå. Alla amerikaner servar ju bra. Paul har en lite sämre serve än de flesta. Han kompenserar det med att vara lite mer noggrann i spelet. Men fortfarande, han är skittråkig.

Blev mycket jämföra mellan spelarna i det här inlägget. Det beror på att jag i8nte har någon lust att skriva om Paul. Men uppsidan är sämre än för Cressy. Paul kommer inte bli topp-15 eller nåt sånt. Det skulle Cressy kunna bli. Paul känns däremot lite mer stabil. Om han inte skadar sig ska han kunna hålla sig topp-50 i många år.