Min topp-50 – Plats 37-36

37. (35) Botic Van de Zandschulp

Svårt namn och lite svår spelare också kan man kanske säga. Född 1995, det låter ungt i mina öron men det är det ju inte längre. Botic är 27 år gammal och ska väl därmed vara halvvägs någonting i karriären. Lite intressant det, för han har ju knappt börjat på atp-touren ännu. Väldigt sen med att slå igenom var han nämligen. Det var i slutet av förra året som han för första gången blev topp-100 i världen. Han blev topp-200 för första gången för tre år sen. Och innan dessa. Det var enormt lite som talade för att det här skulle bli en av världens bästa tennisspelare skulle jag säga. När man tittar på vad han uträttade i 20-årsåldern, han var stekt. Det var nog som en av de här svenska medelmåttorna som spelar på futuretouren i stort sett. Det fanns inga utsikter. Men upplyftande då för alla medelmåttor kanske att det finns enstaka undantag. Va alla hundratals spelare som har alla odds emot sig men ändå försöker, det här kan hända. Även om det är otroligt sällsynt.

Jag tror förklaringen egentligen ligger i hans spelstil. Spelare som är så medelmåttiga som Botic var i ung ålder som spelar helt vanligt. Då finns det ingen möjlighet. Man lär sig inte plötsligt spela tennis om man inte kan göra det.

Men om man spelar som Botic, jättekonstigt, extremt flackt med hög svårighetsgrad i egentligen alla slag. Då finns det en lite större möjlighet för även om man inte behärskar det, börjar man behärska det, då finns det åtminstone en möjlighet.

Han spelar flackt. Han är obehaglig att möta. Det är väl bara Bautista man kan jämföra med egentligen. Och så känns han rejält mentalt stark också.

Inga titlar hittills. Bara en final. Men ett par fina Grand Slam-turneringar. Och även om han är sent ute, han ska kunna ha flera goda år kvar i sig men en liten varning. Precis som att hans spelstil ger möjligheter till förbättring. Jag ska inte utesluta risken att Botic skulle kunna vara en sån spelare som bara tappar det och försvinner. För marginalerna kan vara små med hans spelsätt.

36, (29) Miomir Kecmanovic

Här snackar vi Botic raka motpol. Det var inga fel på Kecmanovic nivå i ung ålder direkt. Han var rankad etta i världen som junior och slog exempelvis den ett år äldre Tsitsipas i finalen av världens största juniorturnering 2015.

Jag brukar alltid vilja jämföra med andra spelare och här finns också en jämförelse. Coric var också bäst i världen som junior. Men precis som med Kecmanovic, de låg mycket bra till tidigt, men åtminstone jag såg på dem på samma sätt. Jag var tveksam till huruvida de skulle kunna bygga vidare och nå den absoluta toppen som senior För ingen av dem hade riktigt spelet där man kunde se att utvecklingen kommer bli så som den i så fall skulle behöva vara. Det är fullt förståeligt att de var sjukt bra som juniorer, men de har spelstilar där det finns risk att andra kan komma ifatt och förbi när de blir vuxna.

Nu ska vi kanske fokusera på Kecmanovic, så får vi se när Coric kommer på listan för han borde ju vara med, kan man väl tycka?

Långsam, Kecmanovic. Det är väl det första jag kommer att tänka på. Man pratar ofta om vilka tennisspelare som är snabbast. Om man tar bort servemonstren och allmänna klumpedunser så skulle jag säga att Kecmanovic tillhör de absolut långsammaste spelarna. Att han ändå är så bra som han är, det säger mycket om hur bra han är i övrigt.

Heller ingen vidare serve faktiskt.

Men när bollen är i spel, då håller han absolut högsta nivå. Han kan både styra spelet och försvara sig så länge han hinner med. Mycket svårtuggad om man hamnar i ett för rent bollande med honom.

23 år gammal och redan bland de 30-40 bästa i världen. Vägen mot toppen ligger öppen? Jag tror inte det. Jag tror han kommer få det väldigt tufft att fortsätta ta steg. Kan han fortsätta ligga kvar på den här nivån får han vara nöjd skulle jag säga.