Min topp-50 – Plats 35-34

35, (27) Dan Evans

Känns som att han hunnit med en del, Evans. Supertalang, misslyckad supertalang, etablerad på atp-touren, på väg lite mot toppen, avstängd, och nu vid 32 års ålder åter tillbaka som någon slags toppspelare.

Som bäst rankad 22:a för ett drygt år sen. Nu 27:a. När man ser spelarna han ligger bredvid på rankingen har i alla fall jag svårt att inte fråga mig, är han verkligen så bra? Svaret är väl att nej, det är han kanske inte, men han har verkligen lyckats få till det, framför allt genom att lära sig behärska alla underlag. Eller ja, det är väl en sanning med modifikation. Han har några av sina absolut bästa resultat på grus, ett underlag där han borde vara komplett värdelös. Han har sämre siffror på grus, men sett till hur värdelös han borde vara på det underlaget med sin spelstil klarar han det jättebra. Även lite märkligt skulle jag säga att han har klart sämre siffror på gräs än på hardcourt. För mig har han både en perfekt spelstil för gräs och är jättebra på det men det är väl kanske så enkelt som att man spelar ganska få matcher på gräs, och konkurrensen på underlaget är lite tuffare än på andra underlag. Det är fler bra spelare som spelar de mindre turneringarna på gräs än på andra underlag. Därför får man nästan automatiskt sämre siffror än man borde ha på det underlaget.

Hur klarar han sig då?

Han är en vinnare. Han vill vinna extremt mycket men är inte rädd att förlora. Jag skulle säga att hans balans på det området är snudd på perfekt. Han har också ett superbra tennishuvud. Han känns knappast som något geni vid sidan av banan men som tennisspelare är han mycket smart. Spelmässigt har han egentligen inte jättemycket. Han har en bra forehand och han rör sig bra, det är väl det. Och så lyckas han gömma undan alla sina svagare sidor på ett snudd på perfekt sätt.

32 år gammal. Jag är helt övertygad om att han går åt fel håll rankingmässigt från nästa säsong, men topp-50 kan han nog klara i något år till.

34, (31) Alejandro Davidovich Fokina

Fem raka förluster avslutade han året med, Davidovich och det gäller att man minns hans vår för att man ska kunna placera honom så här högt på rankingen. Jag skulle nästa vilja ge mig lite kritik här. Det kan definitivt diskuteras om han ska ligga så här högt. Han har inte resultat för det. Han har nästan hälften av sina poäng från en enda turnering, Monte Carlo där han var i final. Utan dessa poäng hade han varit runt 80 i världen.

Det som gör att jag ändå placerar honom här är att jag ser det som att han egentligen hade en ganska knackig säsong. Jag tror han kan mycket bättre än det han presterade, förutom Monte Carlo då. Han har ett grundspel som ska kunna ta honom till att bli en spelare på den här nivån i alla fall.

Serven är extremt dålig. Han är ingen stor kille. 183 cm lång. Ganska medelmänniska, kan man väl kalla det. Men det normala är ändå att man har en vettig serve om man spelar på atp-touren och inte är en lilleputt. Davidovich är och nosar på att ha en av de sämsta servarna, lilleputtarna borträknade då. Han måste alltså vinna när bollen är i spel och där är han duktig. Han ger bort väldigt lite men har ändå helt okej tryck i slagen. Kanske lite sämre på att driva på spelet själv, men han kan göra det.

Okej. Jag ger mig en liten varning här. Jag tycker han ligger lite högt, men jag tror samtidigt att det finns potential i honom, som sagt. Jag tror han kommer växa in i kostymen och vara en bra atp-spelare i många år.