Spännande spel i Saudi

Är säsongen igång? Är försäsongen igång? Har förra säsongen slutat? Jag får nog svara oklart på samtliga frågor. Det man däremot kan notera är att några av världens absolut bästa spelare spelar tennis i Saudiarabien under tre dagar. Start igår, fortsätter idag, och sen slut imorgon.

Och det är en skaplig uppställning, som sagt.

Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Rublev, Fritz, Hurkacz, Berrettini, Thiem, Norrie, Kyrgios, Wawrinka.

Sen var Stricker med också. Man kan väl skjuta från höften och gissa att det var en plats som inte blev fylld kanske. Mycket mer katt bland hermelinerna än så blir man väl inte.

Lite lurigt format, får man säga.

De fyra bästa spelarna stod över till kvartsfinal. Eller ja, de fyra högst rankade spelarna var det väl snarare. Alla andra fick spela en första omgång. En första omgång som bestod av tresetare supertiebreak. Väldigt, väldigt korta matcher alltså i första omgången och det här kanske inte var totalt genomtänkt, vad vet jag. Man tappade på det sättet nämligen både Berrettini och framför allt Kyrgios. Att kalla någon form av match som inte är typ första bollen vinner för lotteri är fel, men tresetare supertiebreak är i alla fall otroligt chansartat. Så kanske att det inte var någon succé riktigt. Man skulle kanske istället använt dessa korta inledande matcherna för att seeda spelarna på något sätt istället.

Senare igår, samma dag alltså, kvartsfinaler och riktiga matcher. Eller ja, tresetare med supertiebreak som avgörande. Så nästan riktiga matcher.

Wawrinka skrällde och slog Rublev. Känns väl som en matchup som passar Wawrinka jättebra. Man ska inte ta matcher den här tiden på året på för stort allvar. Men man måste säga att Wawrinka nu får chansen att träna ordentligt för en ny säsong och man ska nog inte bortse från möjligheten att han kommer vara lite bättre än senaste åren. Norman tillbaka som tränare också för det som förmodligen är Wawrinkas sista säsong. Kan ju bli något, vem vet.

Medvedev krossade Zverev. Zverev som slog Thiem i två supertiebreak tidigare under dagen såg otroligt tung ut. Han har nog en liten utmaning där. Han har själv sagt att det kommer ta tid att komma tillbaka från skadan och det kommer det göra. Han har alltid liksom hängt precis på repet gällande snabbheten. Han har alltid varit precis tillräckligt snabb för att kunna stå och bolla med de bästa om han håller sig en bit bakom baslinjen. Om den här skadan gjort att han tappat i snabbhet permanent, då tror jag han kan vara lite illa ute.

Norrie slog Tsitsipas hur enkelt som helst. Han känns som en typisk försäsongsspelare va, Norrie? Han slutar nog liksom aldrig träna riktigt så det känns rätt förståeligt att han är bra såhär års. Tidigare under dagen var det han som slog Kyrgios också.

Och i den sista matchen vann Fritz över Hurkacz i två jämna set men i en match som inte alls var jämn. Han imponerar nästan varje gång man ser honom numera, Fritz.

Norrie-Fritz och Wawrinka-Medvedev som semifinaler idag, sen final imorgon. Kanske inte riktigt de spelarna man i en sån här grej hade hoppats på i semi men de som kanske borde varit här har ju åkt ut. De andra, de utslagna, ska spela dubbel idag istället. Varför man nu bestämde det. Som något slags straff på något sätt. De åtta som inte är i semi hamnar i semifinal i någon slags tröstturnering i dubbel istället. Kanske vore något. Tänk Federer torskar i första rundan i Wimbledon och tvingas då spela dubbel…

Saudiarabien, jag är så otroligt trött på allt tjat om olika mindre snälla länder i samband med att de arrangerar idrott. Ja visst, de arrangerar idrott för att försöka ta sig in i värmen. Det går inte på en sekund. Man kan diskutera avsikterna. Men allt annat än att de totalt isolerar sig är om man frågar mig bra. Sen kan man peka på saker som är fel, men man behöver inte nödvändigtvis göra det just när de arrangerar idrott. Och det ska kanske inte nödvändigtvis, eller snarare absolut inte, vara människor som jobbar med sport som står för kritiken. Jag tycker att de sändande kanalerna av fotbolls VM är ett enda långt haveri på det området. De har lugnat sig lite nu och börjat fokusera på sporten, men inledningen av mästerskapet förstördes av att de tvångsmässigt hela tiden skulle prata om annat. Mitt tips, skicka dit journalister som bevakar allt annat efter mästerskapet istället, så blir det bra gjort. Men just det, det kommer man ju inte göra nej. Saudiarabien är dåligt. Qatar är dåligt. Många andra länder är dåliga. Det jag tycker i frågan, nu gör jag precis så som jag inte tycker man ska göra, att någon som kan något om sport ska försöka ge sig på att tycka om annat, men som ni vet tycker jag saker om det mesta, och jag tycker aldrig för att jag känner mig pressad att göra det. Men det jag tycker. Sånt här, uppvisningsgrejer, det kan man inte ha några åsikter kring att det arrangeras i såna här länder. De gör ju som de vill och vill spelarna åka, då är det väl bra då. Däremot tycker jag man ska vara lite noga när det gäller att ge dessa länder typ fotbolls VM, eller om man skulle börja placera stora atp-turneringar i dessa länder. Då måste man ju liksom kunna motivera varför det är bra. Jag jämför ju alltid tennis med golf och där tycker jag Europatouren gjort just så. De har på senare år blivit lite av en döende challengertour till PGA-touren på något sätt. Något behövde göras. De sålde sitt namn och sin själ till, Förenade arabemiraten, är det väl som det statliga företaget kommer från. De behövde något. Det behövdes pengar för att touren skulle fortsätta vara livskraftig, och de har nu lyckats hålla den igång i alla fall. Om man jämför med fotbolls VM. Där kan väl ingen motivera varför det skulle vara något bra med att placera det i Qatar. Landet är för litet. Det finns inget underlag befolkningsmässigt för att fylla arenorna. Det finns inte mycket till fotbollsintresse jämfört med typ alla andra länder. Och Fifa behöver inga pengar för att kunna arrangera ett VM. VM känns ju ganska livskraftigt ändå, så att säga. Det är helt uppenbart att de som beslutade det tog beslutet om Qatar av personliga skäl och där blir det ju uppenbart fel.

Med andra ord, atp-touren är väl lite mittemellan. Skulle man behöva några extremt mycket mer penningstinna turneringar för att hålla touren livskraftig? Jag skulle säga nja. Det kanske inte är så sjukt långt bort. För man ser ju framför sig att det skulle kunna hända. Återigen, golfen. Man släppte kanske inte in de saudiska pengarna tillräckligt mycket. Då skapade de en helt egen tour istället där merparten av världens bästa spelare nu spelar vilket ärligt talat gjort PGA-touren, där de bästa alltid spelat, till något helt annat. Mitt intresse har i alla fall falnat ordentligt där, just för att nivån sjunkit.

Inte helt lätt. Jag är glad att man inte sitter med de där besluten men jag tror i alla fall att det kan vara vanskligt att försöka stänga ute sånt här. För tänk er om världens bästa spelare skulle dela upp sig mellan två olika tourer. Vilket i sin tur skulle göra att det som i gålfen nu inte finns någon riktig fungerande världsranking. Burr.

Formatet kan vi väl säga något kort om också.

Korta matcher i första omgången, spännande. Även om det här blev lite för kort. Två matcher samma dag för vissa spelare, mycket spännande. Nu spånar jag fritt här. Men i små turneringar. Varför inte ett gruppspel med tre spelare i varje grupp där två åker ut som första omgång av turneringarna? Och det kanske under en och samma dag med korta matcher? Då skulle publiken få två möjligheter under dagen att se affischnamnen, och dessa affischnamn skulle behöva vara precis lagom mycket på tårna för att inte åka ut. Oavsett vilket, jag gillade verkligen känslan av att se vissa spelare två gånger under samma dag igår. Tyvärr inte något som några toppspelare skulle vilja ha dock och eftersom de bestämmer inom tennisen, det där kommer som med allt annat inte hända.

Annars så var det väl ganska vanliga träningsmatcher igår. Kanske att spelarna kämpade lite mer än vissa gånger annars, något jag tror kan förklaras med att detta är mitt under försäsongen och inte uppvärmningsmatcher inför en säsong som det annars brukar vara.